Meny

Hunder forstår menneskers ord og tonefall

Hunder forstår både ord og tonefall, viser ny forskning. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hunder oppfatter ord og tonefall på samme måte som mennesker, viser forskning.

Hundenes hjerner er i stand til å tolke både det vi sier og hvordan vi sier det. I likhet med mennesker, bruker hundene sin venstre hjernehalvdel til å tolke ord, og områder i den høyre hjernehalvdelen til å analysere tonefall, viser forskning som er gjennomført ved Eotvos Lorand-universitetet i Budapest.

Observasjonene som forskerne nå har fastslått, indikerer at mekanismene for å behandle ord utviklet seg langt tidligere enn først antatt, og at dette ikke er unikt for menneskets hjerne. I omgivelser der mange mennesker snakker, som i familiehjem, kan dyr som naturlig nok ikke kan snakke, likevel lære seg å forstå betydningen av ord, viser forskningen.

Les også:  – Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

– Menneskets hjerne skiller ikke bare hva vi sier og hvordan vi sier ting, men den integrerer også begge typer informasjon for å danne en felles betydning, sier forskningsassistent Attila Andics.

– Våre funn indikerer at hunder også kan gjøre alt dette, og de bruker svært like hjernemekanismer, sier Andics.

Forskningsresultatet er publisert i mandagsutgaven av tidsskriftet Science.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus