«Rødrevens bendelorm» kan gi leverkreft via blåbær

Dette er vanlig syn i norske skoger i disse tider; spann fylt til randen med blåbær. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Dette er vanlig syn i norske skoger i disse tider; spann fylt til randen med blåbær. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Farlig parasitt nærmer seg norskegrensa. Her kan den ende opp på blåbær som vi plukker og spiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Echinococcus multilocularis

  • Kalles også rødrevens dvergbendelorm. Kan også smitte coyoter, hunder og andre hundedyr. Den produserer egg som skilles ut med avføringen til vertsdyret.
  • Smitten kan overføres til mennesker via forurenset drikkevann og mat som frukt og grønnsaker. Den kan også overføres via infiserte dyr som hunder og rev. «Kosing» med bakparten på dyret øker risikoen.
  • Sykdommen trenger lang behandlingstid, kanskje livsvarig. Uten behandling har sykdommen vist en dødelighetsrate på over 90 prosent på 70-tallet.
  • Parasitten dør først etter et par dager ved -80 grader, så de kan ikke fryses i vanlige frysere, de må kokes. Det anbefales å vaske seg etter å ha håndtert dyr i utlandet.

Kilde: EFSA, VKM, Vetinst

Mange av oss har allerede tatt med seg bærplukker eller soppkurv for å fylle fryseren med godbiter fra naturens spiskammer. Men nordmenns lange tradisjon med å gå ut i skog og mark for å plukke bær og sopp kan gjøre oss spesielt utsatt for en parasitt som gradvis har spredt seg fra det ene europeiske landet til det neste.

Echinococchus multilocularis er en parasitt som har fått «kosenavnet» «rødrevenes dvergbendelorm» og ble i en desember-rapport fra Det europeiske mattilsynet EFSA omtalt som en av de farligste dyresykdommene som kan smitte til mennesker.

Påvist på Svalbard

Heidi Enemark er seniorforsker og parasittolog ved Veterinærinstituttet. Hun forteller at overvåkningen av E. multilocularis ble initiert i Norge i 2006, men at det har vært gjort omfattende prøver helt tilbake til 2002.

–Arbeidet ble intensivert fra 2011 da E. multilocularis ble påvist første gang i Sverige. Inntil nå er det blitt undersøkt mer enn 3.000 rev fra alle deler av landet, men parasitten er ennå aldri blitt påvist i Norge bortsett fra på Svalbard, forklarer Enemark til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

For reven eller hundedyr er ikke smitten problematisk. Foto: Kelly Colgan Azar/Flickr
For reven eller hundedyr er ikke smitten problematisk. Foto: Kelly Colgan Azar/Flickr

Den generelle forekomst av E. multilocularis hos rev i Sverige og Danmark er lav, cirka henholdsvis 0,1 prosent og 1 prosent. Men forekomsten hos rev i visse områder er ifølge Enemark betydelig høyere, særlig i Sønderjylland nær den tyske grensen der rundt 30 prosent er smittet.

– Parasitten opptrer til stadighet i Danmark, og myndighetene anbefaler derfor at hunder som ferdes fritt i naturen og har anledning til å spise mus, behandles regelmessig mot innvollsorm for å redusere risikoen for smitte til mennesker, forteller parasittologen.

Les også: Mattilsynet advarer mot smittsom dyreparasitt

Kan være vanskelig å oppdage

For reven eller hundedyr er ikke smitten problematisk, men hos mennesker kan situasjonen bli en helt annen. Får vi i oss parasittens egg gjennom kontakt med rovdyr eller etter å ha spist infiserte matvarer som er forurenset med avføring fra smittede dyr, formerer E. multilocularis seg ukontrollert.

Heidi Enemark, seniorforsker i parasittologi. Foto: Veterinærinstituttet
Heidi Enemark, seniorforsker i parasittologi. Foto: Veterinærinstituttet

–Parasittens larvestadie etablerer seg i leveren der det dannes talrike cyster. Disse danner utvekster som vokser inn i det omkringliggende vevet og medføre kreftlignende forandringer. Sykdommen utvikler seg svært langsomt over flere år, og er derfor vanskelige å behandle på grunn av den infiltrative veksten, forklarer Enemark.

Det er blitt påvist enkelte smittetilfelle hos mennesker i både Sverige og Danmark, men det foreligger ingen fullstendig oversikt over utbredelsen hos mennesker ettersom tilfellene ikke er blitt rapportert systematisk.

– Der er også påvist flere tilfelle av ekinokokkose hos mennesker i Norge, men ettersom Echinococcus-artene ikke er blitt rapportert, er det uvisst om det er snakk om revens dvergbendelorm E. multilocularis eller hundens treleddete bendelorm E. granulosus.

Les også: Økt innførsel av nye kjæledyr gir økt smittefare

(Saken fortsetter under)

E. multilocularis er en parasitt som først og fremst lever i rødrev og andre hundedyr. Parasittene lever i vertsdyrenes tarm og produserer egg som skilles ut i avføringen. Foto: Wikipedia/Wiki Commons
E. multilocularis er en parasitt som først og fremst lever i rødrev og andre hundedyr. Parasittene lever i vertsdyrenes tarm og produserer egg som skilles ut i avføringen. Foto: Wikipedia/Wiki Commons

Viktig å behandle hunden

– Holder det å vaske bær og sopp før man spiser dem for å være på den sikre siden?

– Grundig vask av frukt og grønt kan forhåpentligvis redusere smittefaren. Hvis du vil være på den sikre side, må du koke maten. Det er derimot ikke tilstrekkelig å fryse matvarene, siden E. multilocularis overlever temperaturer inntil -80 oC, forteller Enemark til ABC Nyheter.

– Husk også å vaske hender hvis du har vært i kontakt med hunder eller ville rovdyr ettersom egg av E. multilocularis kan finnes i pelsen. Og selv om man skulle være uheldig å komme i kontakt med smitte er det langt fra alle mennesker, som utvikler tegn på sykdom.

Enemark er tydelig på at det ikke er grunn til å kjenne panikken komme snikende dersom du nylig har kost deg med en skål selvplukkede blåbær med sukker og vaniljesaus.

– Veterinærinstituttet overvåker situasjonen og har inntil videre ikke påvist E. multilocularis hos ville kjøttetere i Norge. Der er imidlertid risiko for at parasitten kan innføres til Norge med hunder som er blitt smittet på reise i utlandet eller med ville rever som innvandrer fra smittede områder i Sverige. Husk derfor å behandle hunden mot bendelorm når den har vært med på ferie i utlandet, oppfordrer seniorforskeren.

Husk å behandle hunden mot bendelorm når den har vært med på ferie i utlandet. Foto: Colourbox
Husk å behandle hunden mot bendelorm når den har vært med på ferie i utlandet. Foto: Colourbox

Les også:

Personvernpolicy