Åpen for alle - alltid

Hyppig utløsning kan forebygge kreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

...hvis det skjer ofte nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomer på prostatakreft

Prostatakreft er den vanligste krefttypen hos menn i Norge. Prostatakreft er vanligst over 50 år, og forekomsten øker med alderen etter dette.

Les mer om årsak, behandling og prognoser i Helseleksikonet.

De tidligste symptomene på prostatakreft er obstruksjonssymptomer som:

  • Tynn og svak urinstråle
  • Hyppig vannlating
  • Vanskeligheter med å tømme blæren fullstendig
  • Blod i urinen
  • Smerter i nedre del av ryggen

Merk at tynn og svak urinstråle og hyppig vannlating også kan skyldes godartet forstørrelse av prostatakjertelen.

Kilde: Kreftforeningen.no

At sex er deilig, kan de fleste si seg enige i, og når man klimaks, altså orgasme, er det kanskje lite som føles bedre der og da.

Ved siden av å kjenne på maks nytelse under en orgasme, er det også en annen fin bonus du får med på kjøpet: God helse.

Dette gjelder begge kjønn, men for menn vil hyppig utløsning faktisk kunne forebygge alvorlige sykdommer.

Reduserer kreftrisiko

En studie fra Harvard School of Public Health slår fast at det er en statistisk sikker og svært tydelig sammenheng mellom prostatakreft og lav ejakuleringsfrekvens, altså at hyppig utløsning gjennom voksenlivet spiller en rolle i årsaken til prostatakreft.

Faktisk viste studien, der 29.342 menn deltok, at de som hadde ejakulasjon mer enn 20 ganger i måneden, hadde hele 33 prosent lavere risiko for prostatakreft sammenlignet med de som hadde utløsning mellom fire og sju ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen, men mindre studie fra Australia viste 36 prosent redusert kreftrisiko for menn som ejuakulerte fra 4,7 til sju ganger i uka når de ble sammenlignet med menn med ejuakulasjon i gjennomsnitt 2,3 ganger i uka.

Med andre ord gir dette gode indikasjoner på at jevnlig, og bortimot daglig utløsning, har positive helseeffekter for menn.

Dette kan Esben Esther Pirelli Benestad, lege, spesialist i klinisk sexologi, og professor i sexologi, bekrefte:

– Det er riktig, og forunderlig nok tok det lang tid før det ble vitenskapelig bekreftet, sier Benestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor har du negative følelser etter sex

Gammel væske

Den økete kreftrisikoen har ifølge legen en tydelig årsak:

– Man tror at årsaken til den økete kreftrisikoen er at prostatavæske som stagnerer har en tendens til å endre seg, bli «gammel» på en måte kjertelvevet ikke har godt av, forklarer Benestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lege og professor i sexologi ved Universitetet i Agder, Esben Esther Pirelli-Benestad. Foto: Ingunn Saltbones Leine / VG / NTB scanpix
Lege og professor i sexologi ved Universitetet i Agder, Esben Esther Pirelli-Benestad. Foto: Ingunn Saltbones Leine / VG / NTB scanpix

Trude Slettvoll Lien, psykiatrisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgiving (NACS), støtter dette:

– Ifølge studien kan det se ut til at jo oftere mennene fikk utløsning mens de var mellom 20 og 50 år, jo mindre var risikoen for å utvikle prostatakreft senere i livet. Den forebyggende effekten var størst blant menn i 20-årene. Menn i denne aldersgruppen som hadde sædavgang minst fem ganger i uken, hadde tre ganger så liten risiko for å utvikle denne kreftformen, opplyser hun.

Lien, som har jobbet med urologisk kreft som fagfelt i rundt 15 år, understreker samtidig at også alder, arv, hormoner, kost, miljø og livsstil ser ut til å være av betydning for utvikling av sykdommen.

Les også: Svenskene skal få sexlivet sitt kartlagt

– Like stor gevinst som god mosjon

Det er ikke bare prostatakreft hyppig utløsning kan være med på å forebygge:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å få utløsning jevnlig, vil sæden byttes ut og sannsynligvis holde bedre kvalitet. Og det kan bare være positivt når en tenker på forplantningen, mener Lien.

Sykepleieren forteller videre at utløsning er selve tømmingen av væske, mens orgasme er den gode følelsen som noen ganger varer lenge og andre ganger kommer og går fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og siden de fleste menn opplever sammenfall mellom orgasme og utløsning, vil det jo også på den måten være en stor helsefordel med hyppige utløsninger og orgasmer – man opplever noe som føles godt og deilig, sier Lien og understreker:

– Også er det jo slik at hyppige reisninger bidrar til å vedlikeholde og opprettholde reisningsevnen. Menn som er operert for for eksempel prostatakreft, vil gjerne få en retrograd ejakulasjon i ettertid. Og selv om de aller fleste mister reisningsevnen for en kortere eller lengre periode, oppfordres de til jevnlig onani for å forsøke å holde systemet i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Benestad opplyser at det generelt sett er slik at god seksualitet har minst like mange helsegevinster som mosjon:

– Og ofte er nok rimelig hyppige utløsninger et tegn på god seksualitet. Dersom en har dårlig sædkvalitet og ønsker barn, synes hyppige samleier med utløsninger å øke sjansene for unnfangelse, sier legen videre.

Les også: Love me Tinder

Forskjell på onani og samleie

Selv om utløsning generelt vil virke positivt på menns helse, er det likevel slik at utløsning gjennom onani kan virke annerledes på kroppen enn utløsning via samleie, opplyser Lien.

– Utløsning i forbindelse med samleie har, ifølge forskerne, ikke helt samme effekt. Vi vet ikke sikkert hvorfor, men teorien er at sædavgang renser sædlederne for bakterier uten at penis utsettes for nye typer bakterier. Ved vaginalt og analt samleie risikerer man å utsettes for bakterier, som igjen antageligvis kan øke risikoen for prostatakreft, forteller sykepleieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Det oppnås ikke samme helsemessige effekt dersom utløsningen kommer under et samleie som det gjør ved masturbering. Foto: Colourbox
Det oppnås ikke samme helsemessige effekt dersom utløsningen kommer under et samleie som det gjør ved masturbering. Foto: Colourbox

Hos kvinner er det kjent at mange seksualpartnere kan gi økt kreftrisiko, ifølge Lien. Les mer om kvinner og livmorhalskreft her.

– Og man kan tenke seg samme årsakssammenheng hos menn, men dette vet vi ikke nok om, sier hun videre.

Ifølge Benestad spurte leger og forskere lenge menn med prostatakreft hvor ofte de hadde hatt samleie, uten at man fant noen sammenhenger verken i den ene eller andre retningen.

– Det var først da noen fikk den utmerkede ideen om å spørre hvor mange utløsninger de hadde hatt, at man så nytten av regelmessig å «tømme» prostatakjertelen, sier han.

Les også: Åtte ting som dreper forholdet

4-7 ejakuleringer er «lite»

Lien mener at det er vanskelig å si hva som er «for få» utløsninger per måned. I studien fra Harvard ble fire til sju ejuakulasjoner beskrevet som lite.

I studien fra Harvard ble fire til sju ejuakulasjoner i måneden beskrevet som lite. Foto: Colourbox
I studien fra Harvard ble fire til sju ejuakulasjoner i måneden beskrevet som lite. Foto: Colourbox

– Jeg tenker at dette er vanskelig å si noe sikkert om da det er mange variabler som må tas hensyn til før en kan konkludere, sier hun mens hun samtidig understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi vet er at onani er en del av de fleste menneskers intime liv. Og hvis funnene fra Harvard viser seg å stemme, bør helseråd fra leger i fremtiden ikke kun dreie seg om kosthold og trening. I så fall bør menn også oppfordres til å onanere regelmessig.

Hvor ofte menn bør sørge for å få utløsning, har Benestad et enkelt svar på:

– Så ofte de har lyst, når situasjonen tillater det, og utløsningen ikke går på bekostning av noen eller noe, sier han.

Samtidig mener legen at mannen ikke bør «tømme seg» for sjelden.

– Det er som med resten av kroppen: Frist den eller mist den.

Les også:

Vær oppmerksom hvis avføringen er svart og ligner kaffegrut

Dette skulle mannen ønske at du visste

Det er mulig å sjekke prostata hjemme

Saken ble opprinnelig publisert hos Klikk.no