En mulig fremtid uten elefanter
Årlig tar krypskyttere livet av 30.000 elefanter. Fortsetter det slik, kan en av verdens mest ikoniske dyrearter være tapt i løpet av de neste tiårene.
Artikkelen fortsetter under annonsen
10 fascinerende fakta om elefanter
1. En elefant kan veie opp mot 6 tonn
2. Et elefanthjerte er 60 ganger større enn menneskets hjerte
3. Elefanter kan ikke hoppe
4. Elefanter kommuniserer med forskjellige stemmer
5. Elefanter blir eldgamle, de fleste dør av alderdom rundt 80 år
6. Elefanter kan gråte
7. En elefant bruker snabelen sin som snorkel
8. Elefantens nærmeste slektning likner på en rotte og kalles klippegrevling på norsk
9. Elefanten går gravid i nesten to år
10. Elefanter kan gjenkjenne speilbildet sitt
Kilde: National Geographic
Den romerske forfatteren Plinius den eldre skrev om elefanten: «Elefantene har noen egenskaper som man ikke engang ser så ofte hos mennesker, nemlig ærlighet, fornuft, rettferdighetssans og respekt for stjernene, solen og månen.»
Elefanten er et av verdens mest ikoniske dyr, den har en hellig eller guddommelig status i mange av verdens religioner og har til og med fått sin egen dag 12. august.
Men etterspørsel etter elfenben, spesielt i markedene i Sørøst-Asia, er i ferd med å ta knekken på verdens ville elefantbestander.
Fra flere millioner til under 500.000
På begynnelsen av 1900-tallet vandret så mange som mellom tre og fem millioner elefanter på det afrikanske kontinentet, ifølge beregninger.
Nå er bestanden anslått til å ligge på rundt 470.000 individer. Naturvernorganisasjonen WWF (World Wide Fund for Nature) anslår at så mye som 170 tonn elfenben ble eksportert ulovlig ut av Afrika mellom årene 2009 og 2014.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNina Jensen, marinbiolog og generalsekretær i WWF-Norge, forteller til ABC Nyheter at det viktigste som kan gjøres for å redde elefantene, er å få en slutt på den ulovlige handelen med truede dyrearter.
– For å få til dette må anti-krypskytingstiltakene forbedres ved å sette inn flere vakter, bedre utstyr, mer og bedre opplæring av vaktene og gi dem tilgang til bedre teknologisk utstyr. Grensekontrollen må styrkes, slik at man får stanset transporten av støttenner. Flere krypskyttere og smuglere må arresteres og straffeforfølges.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Men det aller viktigste er å få ned etterspørselen etter elfenben. Dessuten må elefantene få større og tryggere områder å leve på, og gode forbindelser mellom de beskyttede områdene.
Les også: Elefanter i reservat kan være utryddet innen 2022
(Saken fortsetter under)
Artikkelen fortsetter under annonsenVIDEO: Denne smarte elefanten krever mat for å slippe biler forbi på landeveien på Sri Lanka.
– De afrikanske landene må jobbe mer
Et veldig viktig tiltak som WWF jobber mye med, er å samarbeide med lokalsamfunnene for at de skal tolerere elefanter på sine landområder. Gjennom å opprette lokalstyrte verneområder, får bøndene i området fordeler av å ha elefanter på jorden sin.
– I stedet for at de kun skaper vanskeligheter for menneskene, kan lokalbefolkningen tjene penger på turisme knyttet til elefantene. Da vil bøndene i området ta vare på elefantene, i stedet for å drepe dem. Vi har svært vellykkede eksempler på lokalbasert forvaltning av verneområder i både Namibia og Kenya, forteller Jensen til ABC Nyheter.
– Hvordan oppfatter du innsatsen i de landene der det lever ville elefanter i dag?
– I det sørlige Afrika er elefantbestandene ganske sunne. I det sentrale og vestlige Afrika minsker bestandene veldig som følge av krypskyting. I det østlige Afrika foregår det mye krypskyting og ødeleggelse av habitat. Alle afrikanske land må forbedre sin forvaltning av elefanter. Det blir mindre og mindre leveområder, mat og vann for elefantene og flere konflikter mellom mennesker og elefanter, ettersom det blir større press på landområdene. Så alle de afrikanske landene må jobbe mer med tiltak for å redde elefantene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
Les også: Over 100 tonn elfenbein i gigantbål i Kenya
(Saken fortsetter under)
VIDEO: Babyelefanten kollapser, men flokken gir aldri opp.
Rødlistet i Asia
Nina Jensen forteller at mens den afrikanske elefanten har mistet mer enn halvparten av sine naturlige leveområder siden 1979, har den asiatiske elefanten kun 15 prosent av sitt opprinnelige leveområde igjen. I tillegg kommer stadig flere konflikter mellom mennesker og elefanter og den voldsomme krypskytingen.
– I Afrika er elefanten, med en bestand på 470.000 individer, klassifisert som sårbar. Men her er det store forskjeller mellom forskjellige bestander; noen er voksende, mens andre bestander nesten er utryddet på grunn av krypskytingen, forklarer generalsekretæren.
– Den asiatiske elefanten er listet som sterkt truet på den internasjonale rødlisten. I løpet av de tre siste generasjonene har bestanden falt med mer enn 50 prosent, og den er fortsatt i tilbakegang. Nå finnes det kun rundt 40.000-50.000 asiatiske elefanter igjen i det fri.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal
(Saken fortsetter under)
VIDEO: I 2014 beslagla myndighetene i Togo over fire tonn elfenben fra en container som var på vei mot Vietnam.
– Nok plass og ressurser til mennesker og elefanter
På spørsmål om hvor mange individer vi trenger før vi endelig kan si at elefanten er reddet, svarer Nina Jensen at det ikke er så lett å gi et eksakt antall.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Målet er at bestanden skal være stabil eller økende, heller enn synkende. Det må være nok elefanter til at den genetiske variasjonen er sikret og for å sikre dem mot trusler. Dersom vi klarer å snu trenden, slik at bestanden på 470.000 nå er økende, er det bra. Dessverre vet vi at enn så lenge er den synkende, på grunn av krypskyting og andre trusler.
– Men det er også viktig å huske på at elefantene må ha nok plass; med økende internasjonalt forbruk og befolkning blir det mindre og mindre plass til dem. Så man må finne den gylne middelvei, der det er nok plass og ressurser til både mennesker og elefanter.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hvordan ser du selv på fremtiden for elefanten i årene som kommer?
– Så lenge innsatsen økes fra lokale myndigheter, det internasjonale samfunnet, lokalbefolkningen og frivillige organisasjoner, så ser fremtiden lys ut for elefantene. Men vi må alle trå til, avslutter generalsekretæren.
VIDEO: Hollywoods ukronede actionkonge kunne lite annet enn å sitte stille da han kom tett på denne kjempen.
Les også:
40 elefanter funnet forgiftet til døde i Zimbabwe