Idrettsprofessor: – Begrepet «sommerkroppen» er latterlig

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved NIH og et team forskere har satt i gang et forskningsprosjekt de håper skal gjøre noe med kroppspresset.
Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved NIH og et team forskere har satt i gang et forskningsprosjekt de håper skal gjøre noe med kroppspresset. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den anerkjente professoren mener det er på tide at vi tar et oppgjør med kroppspresset. – Vi har alle en helårskropp, sier Jorunn Sundgot-Borgen til Budstikka. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundgot-Borgen mener vårt forhold til kropp i 2016 er svært anstrengt.

Presset om å innfri når det gjelder den såkalte perfekte kroppen har aldri vært større både for unge jenter og gutter. Det samme er gjeldende for unge voksne, sier hun til Budstikka.

– Latterlig

Idrettsprofessoren går så langt som å kalle begrepet «sommerkroppen» for latterlig.

– Jeg synes det er latterlig. Vi har alle en helårskropp som vi har anledning til å ta vare på, for å opprettholde eller optimalisere helsen vår. Jeg vet at streben etter det som omtales som «sommerkroppen» kan være en motivasjon for mange til å spise smartere og igangsette trening. Det er helt topp. Men vi vet samtidig at dersom det «bare» er utseendet som er målet med endringene når det gjelder spisevaner og treningsvaner, så faller motivasjonen raskt og man går tilbake til gamle vaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Comnet / NTB scanpix
Foto: Comnet / NTB scanpix

Sundgot-Borgen mener denne «ekstreme opptattheten» av å innfri, ofte bidrar til alvorlig kroppsmisnøye, noe som igjen bidrar til psykiske problemer og over tid kan utløse spiseforstyrrelser.

Istedenfor å la seg motivere av «bare utseende», mener Sundgot-Borgen det er et ønske at den deilige følelsen av å ha trent, bruke tid med venner og samtidig gjøre helsefremmende aktivitet, bør være motivasjonen. Hun mener situasjonen er verre enn noen gang.

– Dersom vi for jentenes del går tilbake til Twiggy-perioden, skulle de «bare» være tynne da. Nå skal de både være tynne og ha definert muskulatur. Det er komplisert det, sier Sundgot-Borgen videre til Budstikka og sier kropp får altfor mye oppmerksomhet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser urealistiske og uekte kropper, og for mange tror dessverre at det å kunne presentere seg med en slik «perfekt» kropp er svaret på evig lykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg holder på å dø av anoreksi - hjelp meg, vær så snill

Nytt forskningsprosjekt

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorun Sundgot-Borgen setter til høsten igang et nytt forskningsprosjekt ved Norges idrettshøgskole. Et prosjekt som har som formål å finne tiltak som begrenser kroppshysteriet.

I prosjektet skal hun finne ut hva som gjelder som forebyggende tiltak og hva som kan bidra til å fremme en positiv kroppsopplevelse.

I fjor vinter uttalte Sundgot-Borgen at hun opplevde en eksplosjon av utslitte jenter på grunn av kroppshysteriet.

– I hverdagen erfarer jeg et enormt trykk i hovedsak fra jenter, men også fra en del gutter som det har tatt helt av for fordi de skulle bli enda mer perfekte. Det er en kjempeutfordring og jeg mener dette er det neste store folkehelseproblemet, sa Sundgot-Borgen til TV 2.

Les også: Ekspert: Helsepersonell bagatelliserer spiseforstyrrelser

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Se video: Kledde av seg midt i London mot kroppspress


Fakta om spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser oppstår som regel i løpet av ungdomsårene. Dette gjelder særlig anoreksi og bulimi, mens overspisingslidelse oftere starter i voksen alder.

50 000 norske kvinner i aldersgruppen 15-44 år til enhver tid vil ha en spiseforstyrrelse. Herav har 2700 kvinner anoreksi, 18 000 bulimi og 28 000 overspisingslidelse.

Sannsynligvis er det mange menn som lider av en spiseforstyrrelse uten å ha blitt diagnostisert. Det er økende oppmerksomhet rundt spiseforstyrrelser hos menn.

Spiseforstyrrelser øker risikoen for en rekke helseplager. Komplikasjoner varierer avhengig av diagnose og symptomer.

Kilde: Folkehelseinstituttet