– Ikke spis rå kakedeig

Du bør ikke spise kakedeig, ifølge FDA.
Du bør ikke spise kakedeig, ifølge FDA. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske helsemyndigheter advarer mot å spise rå kakedeig. Det kan inneholde E.coli-bakterier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FDA råder nå forbrukere til å:

  • Ikke spis noen former for rå kakedeig, deiger eller røre, eller noen annen deig som er ment til å stekes eller bakes
  • Følg anvisningen på pakken når du tilbereder produkter som inneholder mel. Sørg for å stekke eller bake på riktig temperatur
  • Vask hender, arbeidsflater og kjøkkenutstyr grundig etter kontakt med mel og rå deigprodukter

Kakedeig, eller «cookie dough» som det ofte står på pakningen», har blitt stadig mer populært i både Europa og USA den siste tiden.

Men nylig advarte amerikanske helsemyndigheter (FDA) forbrukere mot å spise rå kakedeig. Advarselen kom i kjølvannet av en etterforskning av et utbrudd av en type E.coli-bakterie. Det var FDA og Center for Disease Control som foretok etterforskningen, melder AFP Relaxnews.

De oppdaget at pasientene som var smittet med E.coli, enten hadde spist eller håndtert rå kakedeig som var laget av mel fra produsenten General Mills i Kansas City, USA. General Mills tilbakekalte flere millioner pakninger med mel etter at de ble gjort oppmerksomme på bakteriefunnet.

Les også: Dette gjør sukker med kroppen din

Blir drept av varme

Ifølge talskvinne for FDA, Jenny Scott, kan det være helsefarlig å spise rå deig eller røre, som for eksempel pizzadeig, kakedeig eller brøddeig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FDA anbefaler også forbrukere å la vær å spise hjemmelaget rå kakedeig. Potensielle bakterier i kakedeig blir drept ved varmebehandling.

Årsaken til at FDA advarer mot å spise rå kakedeig, røre og deig er at det inneholder mel, som kan ha blitt infisert med E.coli-bakterie.

Avføring i åkre

Ifølge The Washington Post skyldes smitten avføring fra dyr og fugler i kornåkre. Det er fare for at bakterier fra avføringen kan spres til kornet.

– Det finnes ingen effektiv måte å hindre at det kommer E.coli-bakterier i mel, sier professor ved Cornell University, Martin Wiedmann til The Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor skal du ikke la restematen stå mer enn én time

Liten risiko i Norge

ABC Nyheter har gjort Mattilsynet oppmerksom på advarselen fra FDA:

– Myndighetene i USA har advart mot å spise rå kakedeig, etter et utbrudd av E-coli bakterien der smittekilden er knyttet til mel fra en bestemt leverandør. Mattilsynet kjenner ikke til at det er mottatt melding om tilsvarende utbrudd i Europa. Vi skjønner at folk kan bli bekymret, men ut fra de opplysningene vi kjenner i dag er det liten risiko i Norge for å få i seg sykdomsfremkallende bakterier fra mel ved å spise rå kakedeig, skriver seniorrådgiver i Mattilsynet Eva Lillebakken i en e-post til ABC Nyheter.

Saken ble oppdatert med kommentar fra Mattilsynet tirsdag 5. juli.