Slik får du den ultimate grillfesten

Grilling går fort og er smaken av sommer. Gjør det meste klart på forhånd, så får du mye mer tid med gjestene dine!
Grilling går fort og er smaken av sommer. Gjør det meste klart på forhånd, så får du mye mer tid med gjestene dine! Foto: Eurocash

Slakteren deler sine beste tips.

Denne saken er betalt av Eurocash.

Göran Johansson har mange års erfaring som slakter. Du møter ham i kjøttdisken på Eurocash i Strømstad. Her deler han sine beste tips for den ultimate grillfesten i sommer.

Hva er de vanligste feilene vi gjør når vi griller?

– Dårlig planlegging, at man ikke synker riktig slik at ikke alt er ferdig samtidig er en vanlig feil. Det er viktig å lære seg hvor lang tid saker tar å grille, slik at kjøttet er klart samtidig som tilbehøret. Ofte legger man på kjøttet for tidlig, før kullet har riktig temperatur. Samme med gassgrill. Men med gassgrill går det mye fortere å nå rett temperatur. Når kullet er grått, er det klart. Med gassen ser du termostaten, da tar det ikke så mange minuttene. Vi griller ofte kjøttet for lenge, slik at det blir grått og tørt. La kjøttet hvile etterpå, la saftene trekke inn slik at det blir saftig. Et stort stykke kan hvile i 20 minutter, mens en biff kan hvile i åtte-ti minutter. Ikke pakk det inn i aluminiumsfolie, bare la det ligge og hvile ved siden av grillen før servering.

Slakter Gøran Johansson elsker å hjelpe kundene sine. Han forteller om trofaste kunder som reiser fra Stockholm til Eurocash i Strømstad for å få det beste kjøttet Foto: Eurocash
Slakter Gøran Johansson elsker å hjelpe kundene sine. Han forteller om trofaste kunder som reiser fra Stockholm til Eurocash i Strømstad for å få det beste kjøttet Foto: Eurocash

– Hva er oppskriften på den ultimate grillfesten?

– Det viktigste er å planlegge, og forberede seg slik at man får mest mulig tid med gjestene. Man trenger ikke gjøre det så veldig avansert og vanskelig. Ha sauser, salater og grillspyd klart på forhånd, slik at det bare er å grille. Prøv også indirekte grilling med kull på halve grillen, kjøttet kan heller ligge litt lenger på den siden hvor det ikke er kull. Man kan også grille grønnsaker og ha som tilbehør.

Frister dette? Hotdoguero med hickory beans

– Hva slags kjøtt/fugl/fisk er best på grillen?

– Det er så mye som passer på grillen. Oksekjøtt er min favoritt. Men fisk fungerer også veldig bra.

– Hvordan steker jeg kyllingfilet uten at den setter seg fast?

– Det er viktig at kjøttet er tørket av og i romtemperatur. Marinerer man, er det viktig å tørke. Det er viktig at risten er varm på forhånd når du legger på kjøttet. Du kan også grille indirekte, der det ikke er kull, og legge på lokket.

Frister dette? Kentucky Burger

– Hvordan vet jeg at kjøttet er ferdig?

– Det er viktig å lære seg hvordan man kjenner på kjøttet, det fins mange måter å kjenne på. Enten ved å sammenligne med deler på hånden eller ansiktet. Eller ved å bruke termometer. Forsøk å unngå å skjære i kjøttet.

– Er det noe som overhodet ikke skal på grillen?

– Er man usikker er det bare å spørre slakteren. Ferskvare er som regel best.Det kan være verdt å bruke noen kroner ekstra på gode råvarer.

For en litt sunnere tallerken: Grill grønnsakene også! Foto: Eurocash
For en litt sunnere tallerken: Grill grønnsakene også! Foto: Eurocash

– Hva er det beste tilbehøret?

– Grønnsaker som tomat, paprika, squash, asparges. De får en helt annen smak etter en runde på grillen. Lag pakker av aluminiumsfolie med poteter og kryddersmør. Da kan du lage ferdige porsjoner på forhånd.

Chiligrillede maiskolber er supert tilbehør til grillfesten.

– Grilling tar vel fryktelig lang tid. Hvor mye kan jeg gjøre klart dagen før for eksempel?

– Mye kan forberedes på forhånd. Man kan lage grillspyd, grønnsakspyd, marinere kjøttet og lage sauser. Du kan for eksempel koke potetene dagen før og grille dem ferdig.

– Hvilken type grill er best?

– Det er en smakssak. Gass går raskere og er lettere å regulere. Kull er et billigere alternativ og mange liker smaken. Du kan få kjempegodt kjøtt med billig grill bare du bruker den riktig.

– Hvordan tar jeg best mulig vare på grillen min?

– Gjør rent hver gang, tøm kullrester, vask ristene. Bruk den året rundt.

– Er det noen gode desserter som kan grilles?

– Fersk ananas i skiver. Folie med kiwi og jordbær med revet hvit sjokolade. Grill i ti minutter og server med is. Det er bare fantasien som setter grenser.

– Hva griller vi mest?

– Det er fortsatt entrecote og nakkekotelett. Dette er fettrike kjøttstykker som gjør seg godt på grillen.

Frister dette? Kalventrecôte med ramsløkssmør & råstekte poteter

– Hvordan griller jeg sunt?

Man skal ikke være redd for fettet, utnytt kjøttet og skjær heller bort fettranden etter grilling. Mye grønnsaker er sunt, velg heller det som alternativ. Lag en sunnere potetsalat med litt olje og urter.

– Hvis jeg skal prøve noe helt nytt i sommer, hva skal jeg velge da? Hva er hottest på grillen akkurat nå?

– Flankstek o picanha er populært nå. Da kan man for eksempel legge kjøttet i ovnen først, halvannen time på 80-90 grader og gjøre det ferdig på grillen. Eller grille hele kjøttet på indirekte varme ved siden av kullet på grillen. Shortribs og brisket er hot å grille i sommer. Grønnsaker og desserter er også populære saker å ha på grillen.

Les mer om Eurocash her.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.