Lyst, lett, surt og søtt!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen er helgens øltips noen alkoholsvake øl fra Nøgne Ø, Norges første ingefærøl fra Pilotbryggeriet, et spesialøl for taffelakevitt og et klassisk Bayerøl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi starter med tre alkoholsvake fra Nøgne Ø. Dette bryggeriet har i lang tid vært kjent for sine ekstreme øl med masse smak og til dels ville alkoholnivå. De er også kjent for å være svært uforutsigbare. Det eneste som er sikkert er at de alltid kommer opp med noe uventet. Det har de gjort denne gangen også. Nå er det lyst, lett og tyskinspirerte øl som ruller ut bryggeridørene i Grimstad. Hva blir det neste?

Les også: Fem friske og leskende øl

Nøgne Ø Brandenburger

Dette er et øl i Gose/Grodzisikie-stilen. Med den syrlige og litt salte smaken i ølet tilsetter tyskerne ofte litt fruktsirup for å få et noe søtligere preg. Men øltypen fremstår som syrlig og frisk – og kan fint nytes uten sirup.

Med en alkoholprosent på 2,7 % så faller ølet nesten inn i kategorien lettøl. Fargen er helt lyst gyllen og ølet har kritthvitt skum med meget fint hold. Det er ikke så mye duft i ølet, men noe syrlig rabarbrapreg og gress kommer til nesen. Smaken er syrlig og litt vandig med citrus, rabarbra og grønne epler. Hint av salt i avslutningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er lettølet for varme dager. Friskt og syrlig. Ønsker du en skikkelig tysk tørsteslukker så tilsetter du litt fruktsirup.
Nøgne Ø Brandenburger – Alkohol 2,7 % - 0,5 l - butikkøl

Les også: Sommerlig smak av øl

Nøgne Ø German Pale Ale

Et av de friskeste og behageligste øl i Tyskland er Kölsch. Men for å kunne kalle ølet sitt Kölsch så må det brygges innenfor et begrenset område i Köln. Opprinnelsen til dette ølet kan spores tilbake til 1906 da bryggeriet Sünner lanserte et sommerøl som var ekstra klart, lyst og friskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dette ølet som Nøgne Ø presenterer sin egen variant av, under navnet German Pale Ale (de kunne jo ikke kalle det Kölsch). Fargen er lys gyllen og skummet er stort, fyldig og holder lenge. Duften er preget av gress, blomster og litt karamell. Smaken er frisk med gress, karamell, svakt sitruspreg - og masse kullsyre. Ølet er balansert, friskt og veldig leskende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et skikkelig sommerøl som fint danker ut sommerpilsen. Faktisk er dette ølet så snilt og hyggelig at hvis jeg hadde fått dette i en blindtest så hadde jeg aldri gjettet at det kom fra Nøgne Ø.
Nøgne Ø German Pale Ale – Alkohol 4,7 % - 0,5 l – Butikkøl
Les også: Genialt eller galskap fra Nøgne Ø?

Nøgne Ø Bahrainer Weisse

Med dette ølet ble Petter Fornes både norsk og skandinavisk mester i hjemmebrygging. Ølet er av typen Berliner Weisse, som er et syrlig og alkoholsvakt hveteøl fra Tyskland.

I dette ølet har bryggeren benyttet gjær fra en surdeigskultur fra Bahrain. Ølet er strågult og er uklart. Det er lite skum og det faller kjapt sammen. Dufter av surdeigsbakst og sitrus. Smaken er svært syrlig, men samtidig frisk. Minner om syregress og rabarbra. Noe sødme og et hint av appelsin finner man også.

Veldig delikat og forfriskende øl som også kan nytes med fruktsirup – hvis man ønsker å dempe syrligheten litt.
Nøgne Ø Bahrainer Weisse – Alkohol 3,5 % - 0,33 l - Butikkøl
Les også: Fire fabelaktige fristelser

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bryggerhuset Pilotbryggeri Session Ginger Beer

Ingefærøl har etter hvert funnet sin plass i norske butikker, men det er langt mellom de norske variantene. Det er faktisk såpass langt mellom dem at dette sannsynligvis er det første kommersielle ingefærølet fra et norsk bryggeri.

Ølet er brygget med ekte ingefær, rørsukker, melasse, sitron- og appelsinskall, vaniljestang og tørket lime. Fargen er dyp kobber og skummet er lyst, men faller kjapt (noe som ofte er tilfelle med ingefærøl). Duften er preget av ingefær, sitrus og appelsin. Smaksmessig så er dette veldig mye ingefær, appelsin, lime og litt melasse. Et lite hint av vanilje i avslutningen er det også.

Ølet er tappet på helt svarte glassflasker som bevarer aromaen og beskytter mot sollyset. Hvis du liker denne øltypen så har du nå endelig et fullgodt norsk alternativ.
Pilotbryggeri Session Ginger Beer – Alkohol 4,7 % - 0,33 l – Butikkøl
Les også: Meksikansk bryggeri: – Ikke øl til konebankere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundbytunet By Bayer

Det er to øltyper som det brygges alt for lite av hos de norske bryggeriene: bayerøl og bokkøl. Dette er gode og tradisjonsrike øl med fint maltpreg og masse smak.

Dette er øl som passer inn i det norske klimaet – og til norsk bondekost. Så når jeg kommer over bayer eller bokkøl jeg ikke har smakt før så må det prøves. Sundbytunet sin variant er dypt rødbrun og har brunlig skum med godt hold. Duften er preget av krydder og malt, eple og tørkede frukter. Smaken har et fint maltpreg med litt karamell og tørkede frukter og et krydret humlepreg. Litt eple, pære og plommer er det også i denne flaksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en litt vel lett variant av det klassiske bayerølet, men som alltid er det hyggelig med et norsk bayerøl i handa.
Sundbytunet By Bayer – Alkohol 4,5 % - 0,33 l – Butikkøl
Les også: Kraftfulle og rocka øl

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Hallvards Taffeløl

Dette er virkelig en unik idé i den norske ølfloraen. Her har St. Hallvards bryggeri laget et spesialøl som er tilpasset en spesiell norsk akevitt – Tandberg Taffel Aquavitt.

Akevitten, som vi har omtalt før, er blank og har en fin mykhet med smak av karve, anis og koriander. En typisk akevitt for skalldyr og fisk i kombinasjon med godt øl. St Hallvards Taffeløl er en gyllengul Saison med kraftig hvitt skum som holder seg lenge. Den dufter av aprikos, humle, krydder og litt sitrus. Smaken har litt gress, sitrus og sødmefylt aprikos. Fin bitterhet i avslutningen.

Dette er et godt øl som passer til lette matretter som fisk og skalldyr, men ølet kommer virkelig til sin rett når det drikkes med den lyse taffel akevitten fra Tandberg. Et gjennomtenkt øl som vil løfte et godt sommermåltid – og en veldig god idé.
St. Hallvards Taffeløl – Alkohol 6,5 % - 0,5 l – kr. 75,90
Les også:

Helgens mjød- og øltips

Øl med sommersmak

Sprudlende engelsk sider

Fra LITE til MYE