Marilyn Monroe - ikonet som aldri går av moten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ikke Hollywoods glitrende gudinne var blitt funnet livløs i 1962, ville Marilyn Monroe fylt 90 år i dag. Nesten seks tiår senere er hennes legende udødelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmskaper Billy Wilder har sagt om Marilyn Monroe at hun var en stor, komisk kunstner med enorm sans for timing. Dette får vi tydelig bevis på i klassikere som «The Seven Year Itch», «Herrer liker blonde piker» og «Noen har det hett».

Men for verden var Marilyn det fremste eksempelet på universets mest velskapte kropp kombinert med verdens tommeste hjerne. Et image hun selv var med på å skape, men som hun kjempet mot resten av sitt liv. For sannheten er en ganske annen.

Les også: Marilyn trodde på ekteskap med Kennedy

(Saken fortsetter under)

VIDEO: 19. mai 1962 fremførte Marilyn Monroe bursdagssangen «Happy Birthday, Mr. President» for John F. Kennedy. Monroes forførende fremførelse, kombinert med ryktene om at hun hadde et forhold til presidenten, har gjort dette til en av hennes mest kjente øyeblikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunne sitte gråtende i garderoben

Ifølge Marilyns agent gjennom flere år, vokste hennes ønske om suksess ut fra et eneste behov: Å bli elsket. Hun gikk til sengs med mektige menn som hun trodde kunne hjelpe hennes karriere og til slutt sikret hun seg en liten rolle i John Hustons spenningsfilm «Asfaltjungelen». Da hadde hun allerede bytte ut fødenavnet Norma Jean Mortensen med Marilyn Monroe, bleket håret, fått rettere tenner, spissere nese og rundere hake.

Rollen var liten, men den viste at hun hadde skuespillertalent. I 1950 kom hun i «Alt om Eva». Hun hadde en liten rolle, men klarte å overstråle store stjerner som Bette Davis. Verden hadde nå en ny yndling, en magisk blanding av hore og madonna, frekkhet og barnlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Les også: Kan ikke redde Marilyn Monroe

VIDEO: Kjenner du henne igjen? Dette er bilder fra Marilyn Monroes første foto-oppdrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marilyn var ekstremt ambisiøs, men manglet selvtillit. Filmen var det hun levde for, men ble alltid lammet av frykt fremfor et kamera, noe som fikk omverden til betrakte henne som dum. Ikke så rent sjelden måtte en scene spilles inn 20 ganger, rekorden er 61. Før opptak kunne hun sitte gråtende i garderoben eller hun dyttet i seg piller for å roe nervene.

Les også: Tok en Marilyn Monroe

Utfordret maktstrukturen i Hollywood

Etter suksessen med «Herrer liker blonde piker» i 1953, fikk hun kun tildelt roller som dum blondine. Men Marilyn skulle vise seg å bli den første store stjernen som utfordret Hollywood-systemet. Hun vendte filmbyen ryggen og dro til New York for å utdanne seg som seriøs skuespillerinne ved legendariske Actors Studio.

Hun startet også sitt eget selskap, noe andre skuespillere ikke hadde våget å gjøre. For en tid tok hun kontroll over egen karriere, honorar og rollene hun spilte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

I ferbuar 1954 reiste Marilyn Monroe til Korea der hun sang for amerikanske tropper. Foto: AP Photo

I 1955 spilte hun inn komedien «The Seven Year Itch», med scenen som for alltid skulle bli hennes mest berømte: Skjørtescenen der varmluft blåser opp skjørtet. Sekvensen ble filmet på gaten mens hundrevis av beundrere ropte navnet hennes. Oppmuntret og smilende poserte hun for sitt publikum.

Hun seilte opp som utfordrer til tittelen Hollywoods mektigste kvinne, samtidig som hun var i ferd med å tape kampen mot indre demoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se strandmoten gjennom 125 år

Full av motsetninger

Marilyn står i dag som en fascinerende blanding av motsetninger: Hun kunne være både slu og beregnende, men lette fortvilet etter ekte vennskap. Hun ønsket seg inderlig et varig forhold, men verken kjærlighetsaffærer eller ekteskap fungerte.

Hun elsket livet, men gjorde utallige selvmordsforsøk. Hun tok aldri noen avsluttende eksamen, men leste hele tiden og kunne samtale med de skarpeste intellektuelle i sin generasjon. Hun ble en legende mens hun levde og er i dag et ikon hvis myte har vokst ut av alle dimensjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatter og Marilyn-biograf Gloria Steinem har sagt det meget treffende:

– Først når vi ser på henne som et vanlig menneske med gjenkjennelige trekk – sårbarhet, kunstnerdrømmer, fobier og nevroser, forventninger og respekt og kjærlighet – kan man komme inn bak mytene og forstå hvorfor Marilyn dør – og hvorfor hun aldri dør.

Les også: Auksjonerte bort røntgenbilder av Marilyn Monroe

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I 2013 ble seks røntgenbilder av Marilyn lagt ut for auksjon i Beverly Hills. Bildene avslørte en av skuespillerens største hemmeligheter

Myteomspunnet dødsfall

Da Marilyn døde 5. august 1962, ble verden som lamslått. Det som begynte som en vanlig selvmordsak, utviklet seg nærmest over natten til å bli et mysterium som står like sterkt 54 år senere ettersom etterforskningen var så påfallende slapp.

Hun døde hjemme, men huset ble aldri forseglet og gransket. Ingen lette etter fingeravtrykk, politirapporten var mangelfull og obduksjonsrapporten likeså. Knappe to uker etter dødsfallet var konklusjonen klar: «Selvmord, ved overdose av medikamenter.»

Men hva skjedde egentlig den varme augustnatten i det spanskinspirerte huset i Brentwood utenfor Los Angeles? Svaret får vi nok aldri.

I 1996 ble det laget et datamanipulert bilde av Marilyn Monroe slik hun ville sett ut som 70-åring. I dag er det 90 år siden legenden ble født. Foto: NTB Scanpix
I 1996 ble det laget et datamanipulert bilde av Marilyn Monroe slik hun ville sett ut som 70-åring. I dag er det 90 år siden legenden ble født. Foto: NTB Scanpix

Les også:

Disse bildene vil få deg til å stusse

Lite plagg med stor effekt

Natten filmverden aldri har glemt