Meny

Fredag den 13. – myte eller realitet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langt flere kjører forsiktig i trafikken denne dagen. Men er sjansene større for at du vil havne i en ulykke fredag den 13?

I dag faller datotallet 13 på en fredag, en dato som siden gamle tider har vært forbundet med overtro og mørke krefter. Selv ikke i vår opplyste tidsalder virker det som denne «ulykkesdagen» har mistet noe av sin overnaturlige kraft.

Men er det kun snakk om en myte, eller oppstår det virkelig flere ulykker denne dagen enn hva det gjør ellers i året?

Les også: Overtro og mystikk på St. Hansaften

Store internasjonale variasjoner

Uavhengig av om det faller på en fredag eller mandag så er tallet tretten et tall som i Vesten er forbundet med uhell og dårlige vibber.

Mange høyhus «mangler» 13. etasje, og hvis du befinner deg om bord på et fly kan du oppleve at seterekke 12 etterfølges direkte av 14. Jesu’ siste måltid skal på sin side være en av flere religiøse kilder til troen på at tretten til bords betyr ulykke.

(Saken fortsetter under)

Fra filmen «The Passion of the Christ» (2004), der James Caviezel spilte Jesus mens Mel Gibson satt i registolen. Foto: Scanbox

Oppfattelsen av fredag den 13. som en ulykkesdag varierer sterkt alt etter hvor i verden du befinner deg. For japanere og kinesere er det 4 som er det store ulykkestallet, ikke 13. Og i Spania og Hellas er det tirsdag som er ukens store ulykkesdag, ikke fredag.

Les også: Flyselskap forandret logo på grunn av overtro

Flere eller færre ulykker?

Tradisjonen med fredag den 13. er særlig utbredt i Vesten, men de eldste skriftlige nedtegnelser strekker seg ikke lenger tilbake enn til siste halvdel av 1800-tallet. Det finnes heller ingen sikre kilder på hvordan eller hvorfor akkurat fredag den 13. oppsto som ulykkesdato. Likevel er det mange som kjører ekstra forsiktig denne dagen.

For de som lider av paraskevidekatriafobi, eller frykten for fredag den 13., kan daglig leder i Skadeforebyggende forum, Eva Jakobson Vaagland, bekrefte et faktum som forsikringsselskaper har påvist tidligere.

– Det vil kanskje komme overraskende på mange, men det er faktisk færre ulykker på fredag den trettende enn ellers, forteller Vaagland.

Les også: Mystisk oppførsel kan ha avslørt sjimpansenes hellige tro

(Saken fortsetter under)

I april 2012 påviste Tryg Forsikring at antall bilskader på fredag den 13. lå 16 prosent under gjennomsnittet for en vanlig dag, mens antall reiseskader lå 2,5 prosent under snittet. For øvrige skadetyper så de ingen spesielle utslag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Du er tryggere utendørs

Vaagland jobber daglig med å fremme skadeforebygging, særlig innenfor hjem- og fritidssfæren som er de områdene der personskader inntreffer hyppigst og hvor det er minst offentlig regulering og tilsyn. I realiteten er hver dag en ulykkesdag.

– Hver dag må nærmere 1.500 personer få medisinsk behandling for skader etter ulykker og rundt 150 legges inn på sykehus. Om vi kun ser på disse tallene burde vi alle være litt mer oppmerksomme og være litt mer forsiktig – ikke bare fredag den trettende, men hver eneste dag, understreker hun.

Hvis du fremdeles er overbevist om at du kan komme utfor uhell fredag 13. mai og du velger å holde deg hjemme, så er du i større fare enn om du befinner deg utendørs.

– Cirka 30 prosent av alle ulykker skjer i hjemmet, og på fritiden. Gutter og menn er de som står for store deler av dette tallet, forklarer Vaagland.

Neste år faller den 13. på en fredag i april og juli måned.

Les også:

Slik unngår du skader under hagearbeid

Nei, reiseforsikringen dekker ikke dette

Frykter at forsikringsselskap skal bruke data fra treningsapper mot deg

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus