Slik gjør du 17. mai-feiringen enklere

Bunadskledde barn som spiser is, hører 17. mai til. Les hvordan du blant annet kan unngå grisete barnefingre på den store dagen. Foto: NTB Scanpix/Knut Fjeldstad
Bunadskledde barn som spiser is, hører 17. mai til. Les hvordan du blant annet kan unngå grisete barnefingre på den store dagen. Foto: NTB Scanpix/Knut Fjeldstad

Se hvilke gode knep og snedige triks som vil hjelpe deg gjennom nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra du står opp om morgenen til du stuper mett og fornøyd til sengs, er 17. mai en lang og innholdsrik dag med familie og venner, pent kroppstøy og trange sko, god mat og iskrem med eller uten sjokoladetrekk.

Det er mange forberedelser som skal på plass, og vi har derfor satt sammen en sjekkliste for deg over noen av de viktigste punktene. Men jo før du begynner forberedelsene desto bedre, enkelte av tipsene er det nemlig for sent å gjøre noe med på selve nasjonaldagen.

Hvordan fjerne skjorterynker

Om du er mann og bruker bunad eller dress, så er skjorte uansett en viktig del av antrekket på selve festdagen. Det er ikke rent få skjorter som trenger det glatte lag før de kan få komme ut blant folk, og det finnes et effektivt alternativ hvis du er redd du kan komme til å lage svimerker med strykejernet.

Etter at du først har sjekket om finskjorta tåler en runde i tørketrommelen, kaster du den inn sammen med et par isbiter. Etter få minutter er de fleste rynkene dampet bort.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Høres isbit-trikset vel utrolig ut? Sjekk video under så får du se.

Skulle det imidlertid ha seg slik at skjorten din skal holdes på armlengdes avstand fra alt som heter tørketrommel, finnes det likevel gode tips til deg som må ty til det klassiske strykejernet.

Les også: Har du ikke nasjonaldrakt?

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Effektiv og rask stryking av bunadskjorte

Skopuss med bananskall

Når skjorta er blitt fin, er det på tide å pusse skoene. Og det finnes en noe uventet og 100 prosent miljøvennlig måte å gjøre jobben med skinnende resultat. Legg skokremen pent til side og hent deg heller en banan fra fruktbollen, kos deg mens du spiser den men ikke kast skallet.

Det er nemlig nå vi kommer frem til det geniale trikset: Gni innsiden av skallet over skoene. Når du har ventet noen minutter, drar du over skoen med en tørr og ren klut. Resultatet taler for seg selv.

Les også: Slik pakker du bort bunaden

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Bananskall pluss sko pluss 17. mai er lik suksess!

Sølvpuss med aluminium

Noen velger å hente frem sølvtøyet når familie eller venner er invitert til frokost på nasjonaldagen. Andre skal bruke sølv på bunaden og oppdager at pussing er det som må til. I videoen under ser du en metode som gjør sølvpussen mye enklere:

Ved hjelp av aluminiumsfolie, varmt vann og salt blir sølvet blankt og skinnende av seg selv. Når sølvet kommer i kontakt med aluminium, snur nemlig prosessen der svart sølvsufid dannes og gjør sølvet misfarget.

Vannet må være så varmt som mulig for at trikset skal fungere optimalt. Du kan også prøve å erstatte saltet med natron, men det er viktig å huske at i noen søljer er det meningen at sølvet skal være oksidert. Da må du heller bruke vanlig sølvpuss.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:Har du hørt om aluminium-trikset som renser sølvet?

Stengte Vinmonopol

I år faller den norske nasjonaldagen på en fredag. Siste mulighet er derfor å handle inn alt du trenger torsdag 16. mai ettersom både butikker og Vinmonopol holder stengt 17. mai.

Kald drikke til maten

17. mai er en dag da vi koser oss med vått og tørt, og mange samles for å starte dagen med en stor og innholdsrik frokost. Skulle du mot all formodning ha glemt å legge drikke i kjøleskapet, kan du benytte frosne druer uten å risikere at du vanner ut det du har i glasset.

Kanskje dette blir redningen for uforberedte gjester, som har med seg lunken drikke til 17. mai-frokosten? Forbeholdet er naturligvis at du har husket å legge druene i fryseren i god tid i forveien. Hvis ikke er du like langt.

Les også: Bunad til fryd og frustrasjon

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Supert druetriks for å kjøle ned vinen raskt

En ting er å kunne kjøle ned medbrakt flaskeøl, en annen er i det hele tatt få tatt av korken dersom flaskeåpneren har tatt ferie på skjult adresse. Heldigvis har en gruppe sveitsiske snekkere løst problemet, og det kun ved hjelp av en tommestokk.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Snedig triks for å fjerne flaskekorken

Eggeskrelling på rekordtid

Egg er for mange en viktig ingrediens på bordet under en 17. mai-frokost, enten i form av eggerøre, hardkokte eller skivet egg. Når mye skal på plass og tiden for å sette seg til bords nærmer seg, kan du spare verdifull tid ved å benytte deg av dette snedige trikset for å skrelle eggene på få sekunder.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:Kan du dette egg-trikset?

Genialt potet-triks

Potetskrelling kan av og til være en solid test for tålmodigheten, spesielt om du skal forberede mat til en hel gjeng. Men ved å snitte poteten på midten før du koker den, gjør du det mye enklere for deg selv. Da er det nemlig bare å ta av skallet så er potetene klare.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Så enkelt kan det gjøres

Hvordan fjerne jordbærhams på 1-2-3

Norske jordbær smaker fantastisk som dessert til ethvert måltid, ikke minst på 17. mai. Med tanke på at de vanligvis koster så det griner, er det kjedelig å kaste bort mer enn nødvendig når hamsen skal fjernes.

Her er trikset som gjør at du slipper å skjære av for mye jordbær når du prøver å kutte vekk hamsen. Alt du trenger er et sugerør!

1. Sett sugerøret mot tuppen av jordbæret.

2. Stikk sugerøret inn og gjennom jordbæret.

3. Ta hamsen ut av søgerøret, og sugerøret ut av av jordbæret.

Les også: – Ingen har blitt arrestert for å gå med bunad fra feil landsdel

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Jordbær til dessert? Sjekk dette!

Forebygg grisete barnefingre

Barneklær virker å ha en nærmest overnaturlig tiltrekningskraft på smeltet is, særlig dersom sola viser seg fra sin beste side på nasjonaldagen. Det er ikke rent få barnehender - samt det meste som måtte befinne seg i umiddelbar nærhet - som stifter bekjentskap med smeltet iskrem.

Men det finnes heldigvis gode råd dersom du vil unngå så mye som mulig av vaskejobben underveis og i etterkant av 17. mai. Løsningen ligger i å tre ispinnen gjennom et kaffelokk, muffinsformer eller kaffefilter. Dermed har du en effektiv oppsamler av smeltet is.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Trikset mot is-gris på barnefingre

Personvernpolicy