– Vi må fortsette arbeidet, situasjonen er kritisk

1. mai var det den internasjonale Redd neshornet-dagen. Tre av fem arter står allerede i fare for å falle over stupet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 publiserte det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances en undersøkelse som viste at 60 prosent av verdens største planteetere var truet av utryddelse. Forskerne skrev at de store planteeterne spiller en viktig rolle i både lokalsamfunn og økosystemer. Dersom dyrene forsvinner, vil det ha enorme økologiske og sosiale konsekvenser.

Krypskyttere ble løftet frem som den store trusselen. Forskerne viste blant annet til neshornet som har måttet betale en blodig pris for hornet som i dag er mer verdifullt på det illegale markedet enn gull, diamanter og kokain.

Les også: Forgiftede horn skal stoppe krypskytingen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se den grusomme realiteten av krypjakt i denne videoen som gikk verden rundt i begynnelsen av 2013. Vi advarer mot sterke bilder:

Utryddet i naturen

– I fjor fikk vi gode nyheter om at antallet drepte neshorn var blitt redusert i Sør-Afrika. Samtidig økte krypskytingen på neshorn i Namibia og Zimbabwe slik at tallene utlignet hverandre, sier seniorrådgiver Melissa de Kock i WWF-Norge til ABC Nyheter.

I dag finnes det ikke lenger neshorn i Mosambik, Kongo eller Sudan, forteller seniorrådgiver Melissa de Kock i WWF-Norge. Foto: WWF
I dag finnes det ikke lenger neshorn i Mosambik, Kongo eller Sudan, forteller seniorrådgiver Melissa de Kock i WWF-Norge. Foto: WWF

de Kock har lokal forvaltning av naturressurser som sitt hovedområde, hvilket innebærer at hun kjemper mot den ulovlige jakten på truede dyrearter som neshornet.

– Situasjonen for neshornet er kritisk. Krypskyting er økende og holder et skremmende tempo over hele Afrika spesielt. I moderne tid har vi opplevd lokale utryddelser, og i dag finnes det ikke lenger neshorn i Mosambik, Kongo eller Sudan, forteller hun.

– Nordlig hvitt neshorn og sørlig hvitt neshorn er genetisk forskjellige underarter og finnes i ulike regioner. I dag finnes det bare tre nordlige hvite neshorn i et privat verneområde i Kenya, mens det i naturen er utdødd.

Les også: Smuglet horn fra neshorn verdt 3,4 millioner

Tilbake fra de døde

Mens krypskyting igjen truer neshorn på livet, er tilbakekomsten for det sørlig hvite neshornet en fenomenal suksesshistorie.

En gang var det vanlig over hele Sør-Afrika, men på slutten av det 19. århundre ble det antatt at dyret var utdødd. Så, i 1895, ble det oppdaget en liten populasjon på mindre enn 100 dyr i Kwazulu-Nata-provinsen.

– Etter mer enn hundre års vellykket vern og forvaltning, er de ikke lenger kritisk truet. Dette er hva vi trenger å bygge videre på, og hindre at de vil nå såpass kritisk lave tall, mener Melissa de Kock.

I dag teller hvite neshorn rundt 20.000 ved siste telling, og status er oppjustert til nær truet. Det sorte neshornet teller til sammenlikning cirka 4.000 og er kritisk truet på IUCNs rødliste over truede arter.

Les også: Første neshorn-baby i København på 35 år

VIDEO: Sør-Afrika bygger hær av blodhunder for å stanse krypskyttere.

Elefanter hjelper til i redningen

I dag finnes det fem neshornarter - to afrikanske og tre asiatiske. Samtlige har sett bedre tider hva gjelder utbredelse og antall, men de tre asiatiske artene befinner seg ytterst på kanten av stupet.

Indisk neshorn lever kun i India og Nepal, totalt finnes det rundt 2.575 dyr. Nesten hele Nepals neshornbestand ble utryddet av krypskyttere under opprøret i landet mellom 2002 og 2006. Neshornet har stor betydning for Nepals identitet og kultur, og sammen med landets myndigheter jobber natur- og miljøvernorganisasjonen WWF for å bringe bestanden tilbake til 800 dyr.

Det skal gjøres ved å forflytte til sammen 30 neshorn fra Chitwan nasjonalpark til nasjonalparkene Bardia og Shukaphanta Wildlife Reserve. I starten av mars ble det første dyret flyttet, takket være felles innsats av 33 elefanter og 250 menn.

Les også: Neshorn jaget motorsyklister i Nepals gater

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her jobber mennesker og elefanter sammen for å øke bestanden av indisk neshorn i Nepal.

Et av verdens mest sjeldne dyr

Sumatraneshornet lever i Indonesia og Malaysia, det finnes kun rundt 100 dyr og arten er oppført som kritisk truet på IUCNs rødliste over truede arter. Situasjonen er enda mer kritisk for det sky javaneshornet som per i dag teller kun 63.

Etter at det siste neshornet ble ulovlig felt på fastlandet i Vietnam i 2011, er det kun observert javaneshorn i Ujung Kulon nasjonalpark på Java i Indonesia. Javaneshornet regnes som et av de mest sjeldne pattedyr i verden, og det finnes ingen javaneshorn i fangenskap.

Les også: Det siste java-neshornet trolig skutt av krypskyttere

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se de unike bildene av et sumatraneshorn i Kalimantan på Borneo, som alle trodde var utdødd.

Når det skrives eller snakkes om neshorn så er det først og fremst de afrikanske som får søkelyset rettet mot seg. Melissa de Kock har ikke noe godt svar på hvorfor de asiatiske artene har falt mer i bakgrunnen.

– Jeg er ikke sikker på hvorfor vi hører så lite om asiatiske neshorn, selv om de er enda nærmere utryddelse enn de afrikanske. Muligens skyldes dette fordi krypskytingen er mye mer utbredt i Afrika enn den er i Asia.

Les også: Nordkoreansk diplomat utvist fra Sør-Afrika etter ulovlig handel

Samarbeid gir fremtidshåp

Til tross for at internasjonal handel har vært strengt forbudt siden 1977, er etterspørselen etter neshornets horn fremdeles høy. Blant annet benyttes hornet i tradisjonell asiatisk medisin, for eksempel skal hornet kurere både fyllesyke og dødelige sykdommer.

de Kock forteller at det heldigvis finnes flere eksempler på hvordan felles innsats kan redusere antallet drepte dyr.

– I Namibia har samarbeidet mellom lokalsamfunn bidratt til redusert krypskyting på felles grunn. Økt viltforvaltning i Kenya og Sør-Afrika bærer frukter og det er også mye godt arbeid som gjøres for å redusere etterspørselen etter neshornets horn i Østen.

– Med fortsatt støtte og innsats på alle nivåer kan vi fremdeles snu og stanse utryddelsen av neshornet. Men vi må fortsette dette arbeidet, situasjonen er kritisk, oppfordrer de Kock.

VIDEO: Det er ikke bare-bare å flytte på et neshorn. Men med bedøvelse og et sterkt helikopter løser det meste seg:

VIDEO: Geparder rømte inn til antilopene. Da kom neshornene til unnsetning:

VIDEO: I august 2013 kom dette lille nurket til verden i Lincoln Park Zoo i Chicago. Sort neshorn er utrydningstruet, men overlever takket være dyrevern.

Les også:

Horer og strippere smuglet neshorn

Mann drept av neshorn

Neshornet og geita er bestevenner

Personvernpolicy