Meny

Unngå å miste dyrebare bilder

DYREBARE BILDER: Sørg for at bildene du har lagret ikke går tapt ved å sette opp en automatisk sikkerhetskopi og passordbeskytt PC-en din. Foto: PressWorks

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik garderer du deg mot katastrofen.

Er du en av dem som ivrig knipser bilder med mobilen din eller ditt digitale kamera, men som kanskje ikke helt sikker på om du har en ekstra kopi liggende?

Regel nummer én er å sørge for å ha en automatisert sikkerhetskopiering installert. Skulle du være så uheldig at PC-en ryker eller mobilen eller iPad-en knuser, så går i alle fall ikke de uerstattelige bildene tapt.

Viktige huskeregler

Hallvard Lunde i HjemmePC kan bekrefte viktigheten av å ta en sikkerhetskopi av bildene før uhellet er ute.

– Det smarteste og enkleste er å sette opp en automatisk sikkerhetskopi mot en såkalt skytjeneste, som Dropbox, OneDrive, Google Drive, iCloud eller andre, sier Lunde.

Les også: Hvor mye data er egentlig en 1GB?

VIKTIGE HUSKEREGLER: Hallvard Lunde hos HjemmePC mener sikkerhetskopiering og passordbeskyttelse er to helt essensielle ting. Foto: HjemmePC

Lunde forteller videre at med skytjenester kan du synkronisere bildene dine på kryss og tvers, slik at du alltid har en kopi av bildene på nettet, på din lokale PC og på nettbrettet ditt. Om uhellet skulle være ute er det viktigste å sikre filer, som bilder, og annet viktig innhold på en PC via et passord.

– Det er et minimumskrav og gjør at uvedkommende ikke fritt kan snoke rundt i dine personlige digitale eiendeler. Vil du gå et lite hakk videre, finnes det gode verktøy innebygd i Windows. Fra og med Windows 8 finnes for eksempel Bitlocker, som krypterer harddisken din og på den måten sikrer innholdet.

Les også: Internettveksten dabber av

Ekstern harddisk

Mange tar backup på en ekstern harddisk, men står denne like ved siden av PC-en på pulten er den like sårbar for tyveri og brann.

– Jeg bruker å si at man bør ha én sikkerhetskopi hjemme og én borte. Er ulykken ute og du har brann eller innbrudd og alt datautstyret ditt går tapt, så hjelper det lite at du har vært flink å tatt backup lokalt. En lokal backup kan være alt fra en ekstern harddisk til en mer avansert løsning i form av en såkalt nettverksharddisk (NAS).

Sikkerhetskopien «borte» kan være en ekstern harddisk som du oppbevarer hos naboen, men dette er både tungvint løsning og du vil aldri har en sikkerhetskopi som er 100 prosent oppdatert. Derfor anbefaler jeg at man går for en såkalt nettbasert backuptjeneste, fortsetter Lunde.

Ifølge han finnes det mange alternativer. En aktør som har kommet godt ut i HjemmePC sine tester er Crashplan.com. Her kan du både lagre sikkerhetskopien din i skyen mot betaling eller du kan velge å lagre hos en du kjenner som også bruker Crashplan – den siste varianten er gratis.

Er du kunde av kabelleverandøren Get får du ubegrenset lagring via Get Sky, som du kan bruke som en automatisk nettbasert tjeneste uten å betale noe ekstra, så det kan lønne seg å sjekke hva leverandører du alt bruker kan tilby.

Les også: – Dersom jeg var sjef for internett, ville jeg mistet oversikten

Lagringstjenester

En ting er å ha tatt sikkerhetskopi av alle bildene på mobile enheter, men dersom du er en av dem som liker å få fremkalt bildene dine og lage album eller andre fotomontasjer, kan det være greit å vite at en del leverandører tilbyr gratis lagringstjenester på deres sider.

FotoKnudsen er en av dem. Daglig leder, Cecilie Gaustad, som selv har lang fartstid i bransjen med et brennende engasjement for den enkeltes historie, synes fokus på bevaring av minner er enormt viktig i vår digitale og sterkt økende mobile hverdag.

Les også: Historisk bilde av Billy The Kid kjøpt for 16 kroner

BEVARING AV MINNER: Cecilie Gaustad hos FotoKnudsen synes det er viktig med fokus på bevaring av minner. Foto: FotoKnudsen

– FotoKnudsen sin lagringstjeneste, MinneBanken, er i praksis en gratis tjeneste så lenge man legger inn en valgfri ordre på eksempelvis ti bilder i året. Som kunde kan man laste opp valgfritt antall bilder direkte fra mobil (via vår app) eller fra pc/Mac. Så langt er det lastet opp over 700 millioner bilder til oss, og vi lagrer bildene trygt.

– Som kunde kan man få tilgang til bildene hvor som helst og når som helst. Er man på besøk hos familie eller venner er det bare noen tastetrykk unna visning og deling av dine bilder, forteller Gaustad.

Les også: Ikke mist minnene

Helt trygt

Mange bekymrer seg kanskje for om bildene i MinneBanken ligger trygt og om man kan stole på at ingen uvedkommende får tak i dem.

Gaustad forteller at deres kunder er garantert at bildene er lagret trygt hos dem.

Det de alltid anbefaler sine lagringskunder, er å ikke slette bilder før man har sjekket at overføringen er fullført og bildene ligger i den valgte mappen på «MIN SIDE» på fotoknudsen.no. En overføring kan stoppe opp dersom man får problemer med nettlinjene hjemme, så husk alltid å sjekke at overføringen er komplett før man tømmer minnekortet.

Les også: Nettsky: Lagring i det blå

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus