Halden inviterer innbyggerne til krig mot brunsneglene

De opptil 15 centimeter lange Iberiaskogsneglene (Arion Lusitanicus) er iferd med å utrydde den tradisjonelle, svarte skogssneglen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
De opptil 15 centimeter lange Iberiaskogsneglene (Arion Lusitanicus) er iferd med å utrydde den tradisjonelle, svarte skogssneglen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

Kommunen deler ut preparatet Nemaslug gratis, men Naturvernforbundet er skeptisk til metoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets kamp mot de forhatte brunsneglene er i full gang, og i Halden inviterer kommunen innbyggerne til å gjøre en innsats for å holde hager og grøntarealer fri for brunsneglenes glupske appetitt.

I et eget informasjonsskriv opplyses det at kommunen i år har bevilget midler til å dele ut preparatet Nemaslug gratis til byens husstander.

Tidligere har blant annet Fredrikstad kommune foreslått å kjøpe inn og dele ut det samme middelet på stasjoner rundt om i byen. Oslo kommune vurderer en kampanje, og i Drammen følger Konnerud Hagelag opp et prosjekt som kommunen ga 10.000 kroner i støtte til i fjor.

Les også: Start kampen mot brunsneglene nå

(Saken fortsetter under)

Brunskogsneglene er nærmest altetende, og spiser gjerne døde artsfrender, derav kallenavnet kannibalsnegl. Foto: Arild Andersen / NIBIO
Brunskogsneglene er nærmest altetende, og spiser gjerne døde artsfrender, derav kallenavnet kannibalsnegl. Foto: Arild Andersen / NIBIO

– Vi vil aldri bli kvitt brunsneglene

Nemaslug er et preparat som inneholder nematoder. Disse fungerer som en parasitt som kan være dødelige for brunskogsneglen, og det anbefales å legge ut snegler som allerede er dyppet i blandingen. Brunsneglen er kannibal og sier ikke nei til muligheten til å spise artsfrender.

I et tidligere intervju med ABC Nyheter fortalte biolog og fagleder naturmangfold i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, at de er skeptisk til å benytte Nemaslug som løsning på brunsneglproblemet.

– Vi er skeptiske til Nemaslug fordi dette kan virke dårlig på naturlige sneglearter i vårt miljø. Og vi vil aldri bli kvitt brunsneglene. Det vi kan gjøre er å begrense populasjonene lokalt og det kan gjøres på en rekke måter som ikke har negativ påvirkning på naturlig tilhørende arter, uttalte Håpnes til ABC Nyheter.
Les også: – Slaget mot brunsneglen er tapt

Effektivt uten å skade miljøet

I stedet for Nemaslug, foreslår Håpnes følgende virkemidler for å holde bestanden av brunsnegl nede:

Fjern skjulesteder og lag barrierer . Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Lag barrierer langs hagegrensen slik at sneglene ikke får adgang til plantene dine.

Velg planter som ikke frister. Bytt gjerne til planter som brunsneglen ofte unngår som rhododendron, roser, bartrær, begonia, eføy og lavendel.

Ta vare på de naturlige fiendene til brunsneglen. Hagedammer tiltrekker frosk, padder og fugler som er naturlige fiender til brunsneglen. Hekker og striper med blomsterrike planter tiltrekker seg også naturlige fiender.

Les også: En hage uten snegler

(Saken fortsetter under)

Frosk og padder er blant brunsneglens naturlige fiender. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Vurder kompostbeholder. En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn. En isolert binge er det sikreste. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent.

Fjern snegle-egg. Hver gang du kjøper blomsterjord bør du undersøke jorden for brunsnegler og snegleegg. Det samme gjelder når du kjøper planter. Du kan også finne brunsnegleegg i hagen - de er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Hell kokende vann over eggene. For å unngå videre spredning må du ikke dumpe infisert hageavfall i naturen.

Plukk snegler. Begynn allerede om våren å plukke snegler. Putt sneglene i kokende vann eller klipp sneglene i to og la dem tørke ut eller ligge som åte for nye snegler. Salt bør unngås og plukk riktig snegle!

Legg ut sneglefeller. Du kan legge ut «åte», for eksempel øl, oppklippet døde snegler og hundemat. Sneglene samles der og da er det lettere å plukke og avlive dem.

Brunsneglens egg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Foto: Michal Maňas
Brunsneglens egg er runde, cirka fire millimeter i diameter, melkehvite i fargen og ligger ofte i klynger på 20-30 egg. Foto: Michal Maňas

Les også:

– Etter tre år er det ingen snegler igjen

Dette skal du aldri gi pinnsvinet

Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger

Personvernpolicy