Vil du passe på en valp?

Disse labrador retriever-valpene kom til verden i mars og er nå seks uker gamle. Om to uke vil de være på plass hos hver sin fôrvert. Foto: Mona Forsell

Disse valpene skal en dag bli førerhunder. Men først trenger de en fôrvert som kan gi de et trygt og kjærlig midlertidig hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

6 gode tips for hvordan du møter en førerhund når du har hund:

• Gi førerhunden anledning til å jobbe uforstyrret på fortau, landevei og gangveier. På landevei og gangveier er førerhunden trent til å holde venstre kant. Gi den plass til å gjøre jobben sin ved å holde avstand med din hund så hundene slipper å møtes for tett.

• Dersom du ser at førerhunden blir distrahert, si gjerne fra til brukeren at du har med deg en hund, og prøv åøke avstanden mellom hundene.

• Slipp aldri din hund bort for å hilse på en førerhund i arbeid – det er risikabelt for den synshemmede å bli ført av en ukonsentrert førerhund.

• Har førerhunden fri fra selen, og du lurer på om hundene kan hilse: Spør alltid først brukeren om det er i orden eller om brukeren foretrekker å la det være.

• Det er krevende å kontrollere en hund når du ikke ser –vis hensyn og omtanke. Tenk deg at du selv var blind og at din hund skulle føre deg. Da vil du sikkert skjønne at møtende hunder kan vanskeliggjøre oppgaven.

• Stikk aldri til førerhunden godbiter – det skal være førerhundbrukerens privilegium

Hundeskolen Veiviseren avler både førerhunder og servicehunder til rullestolbrukere. Det er essensielt at hunden blir vant til folk, men skolen er avhengig av såkalte fôrverter. En fôrvert skal kunne gi hunden en trygg og harmonisk oppvekst, og trene den opp til å bli trygg på ulike situasjoner.

– Hvem som helst kan bli fôrvert. Vi stiller ingen krav til forkunnskaper, men du må komme på faste treninger og du må følge de retningslinjer som blir gitt, fortalte koordinator og fôrvertsansvarlig Renée Therese Wallis til ABC Nyheter i 2016.

– Det spiller ingen rolle om du har familie eller bor for deg selv, det viktigste er at du er villig til å lære. Ettersom vi av naturlige årsaker ikke vet noe om hvilken situasjon hundene kommer til senere, skal førerhundene lære at alt er greit. En blind kan like gjerne være en familiefar som å være enslig.

Les også: Døende hund på eventyr

Har avlet bort dominans

Valpene som kommer til verden på hundeskolen i Vestby, er tuftet på mange års avl. Dermed vet de mye om egenskapene som ligger i hundene. De forsøker så langt det lar seg gjøre å matche hundens personlighet med eieren, og Wallis forteller at de blant annet har avlet vekk dominans.

– Vi vil aldri la en dominant tispe pare seg med en dominant hannhund, da kan resultatet bli valper som er vanskelige å håndtere. Våre førerhunder skal ut til brukere som kanskje ikke kan så mye om hund fra før, derfor er det viktig at de er omgjengelige og trivelige.

– Spesielt for en blind eller svaksynt person er det essensielt med en hund som ikke har for mange egne meninger siden vedkommende ikke ser hva hunden gjør.

Les også: DNA avslører Fidos utrolige reise

(Saken fortsetter under)

Fôrverter er familier eller enkeltpersoner som har hundene boende hos seg fra de er åtte uker til de er cirka ett og et halvt år gamle. Foto: Thomas Barstad Eckhoff

Gråter like sårt hver gang

Vertsrollen begynner når valpene er åtte uker gamle, og treningen starter raskt etter at valpen er på plass i sitt midlertidige hjem. Der blir den frem til den mellom tolv til atten måneder.

– Da tar vi røntgen av hofter og albuer. Omkring 60 prosent passerer og tas inn på skolen for videre trening. Dersom hunden ikke oppfyller de fysiske krav til å bli førerhund, får fôrverten tilbud om å beholde den. Hvis ikke går hunden til omplassering.

Renée Therese Wallis er meget klare på deres hunder skal læres opp til å bli førerhunder, og som midlertidig fosterforelder til valpen må du være innforstått med at det kan være siste gang du ser den når den leveres tilbake.

– Noen hunder forlater landet, vi har blant annet levert til England og Sverige i mange år og de blinde brukerne står fritt til å kunne nekte fôrverter å få følge hunden videre gjennom livet.

– Vi har folk som gjennom årene har tatt seg av flere hundevalper, og selv om de vet hva de går til så gråter de like mye hver gang. Jeg mener tårer viser at man er glad i hunden, og vi har alltid kaffe, kleenex og en trøstende skulder tilgjengelig på avskjedsdagen, forsikrer Wallis.

Les også: Bella kunne ikke gå – alt endret seg da hun fikk hund

Viktig å være bevisst på hvorfor

I 2015 ble det født omkring 80 valper på Hundeskolen Veiviseren, som for øyeblikket Norges største leverandør av førerhunder. I 2010 fikk hundeskolen ny eier i form av Norges Blindeforbund og skolen trener hundene opp til å bli førerhund eller servicehund for funksjonshemmede.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: I dag er den internasjonale dagen for førerhunder. Årets tema er «Ikke forstyrr en førerhund som jobber» og særlig har Norges Blindeforbund et budskap i år til andre hundeeiere som av og til et litt ubetenksomme.


På Blindeforbundets hjemmesider står det at det er ønskelig at fôrvertsfamilier bor på Østlandet. Renée Therese Wallis forteller at hun får telefoner fra hele landet, men de må sette som krav at vertsfamilien må bo innenfor en radius på en time til halvannen.

– Vi må ha mulighet til å følge opp treningen direkte. Vi har 16 valper her akkurat nå og vi har en venteliste over de som ønsker å passe på valp. Men det går relativt raskt, vanligvis trenger du ikke vente lenger enn én eller to måneder, forsikrer hun.

Wallis understreker at det er viktig at du har bil og at du er mobil ettersom du må kunne frakte hunden til veterinær og du må komme på trening i Vestby:

– Vi holder til ute i skogen, så du kan ikke forholde deg til offentlig kommunikasjon.

Desto mer viktig er det at du er bevisst på hvorfor du skal bli fôrvert.

– Dette er ikke hunder du tar til deg bare for at du vil passe på en hund. Det er viktig at du har et bevisst forhold til at valpen skal trenes opp til å bli førerhund. Mange tenker at det er søtt og koselig å hente den, men det er ikke nødvendigvis like søtt når den begynner å tygge. Det er derfor fryktelig viktig at den har grunnlydighet, understreker Wallis.

Les også: – Vi vil fortsette å spise hund

(Saken fortsetter under)

Disse valpene kom til verden i mars og tilhører det såkalte Z-kullet, hvilket betyr at samtlige har navn som begynner med bokstaven Z. Foto: Mona Forsell

Forbudt å kaste ball og pinne

Det å skulle være fôrvert for en valp som med tiden skal bli førerhund, innebærer at du må følge hundeskolens treningsanvisninger. Fra første stund må den læres opp til forstå at enkelte ting ikke er lov. For eksempel skal de aldri ligge i møbler og de får ikke lov til å få mat rett fra kjøkkenbordet. Dette er for å unngå uvaner senere i livet.

– 95 prosent av hundene våre er labrador retriever, som i utgangspunktet jo er en fuglehund. Dermed er det viktig å legge tidlig lokk på hundens jaktinstinkter, hvilket betyr at du aldri skal kaste ball eller pinne med den.

Renée Therese Wallis forklarer at for hunden er treningen i seg selv det samme som lek. Vi mennesker har bygget oss opp regler til hva som skal kjennetegne lek, og hun mener det handler om å snu på de forventninger vi selv har.

– Valpene synes det er gøy på å komme på innkalling, de synes det er gøy å lære nye ting og det er viktig at de lærer forskjell mellom lekeaktivitet og hvile. En trent hund er en fornøyd hund som vil legge seg når den kommer inn.

Les også: Hunden Lucca mistet beinet i krigen - nå er hun hedret med medalje

(Saken fortsetter under)

Hver dag går Anette Hornfelt og Abbe seletur. Den hvite selen forteller at hunden er på jobb. Bildet er fra 2013. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Mat i lomma gir bestevenn

Tidligere var det hovedsakelig schäferhunder som ble utdannet til førerhunder, men etter hvert er oppgaven blitt mer og mer overtatt av retrieverrasene. Hos Hundeskolen Veiviseren er det først og fremst labrador retriever som brukes mest.

– Labrador er en frisk rase som sjelden har problemer med hofte og albuer. De er enkle å trene, er veldig glad i mat og gjør derfor hva som helst for en godbit. Følgelig er de svært enkle å samarbeide med. Det er en ærlig rase uten mye nykker, og har du mat i lomma så har du en bestevenn, forteller Renée Therese Wallis.

– I tillegg flytter de inn i nytt hjem uten stress. Når de kommer til hjemmet de er blitt omplassert til, slår de seg raskt til ro.

Les også: Hunden Jedi lukter når Luke (7) er syk

Rørende når sirkelen sluttes

En førerhund er i aktiv tjeneste frem til den er ti år gammel. Dersom hunden er frisk og i god fysisk form, så kan perioden utvides med to ekstra år. Men når hunden er tolv må den pensjoneres.

– Den blindes familie har førsteprioritet til å overta hunden dersom de ønsker det. Hvis ikke ringer jeg den opprinnelige fôrverten som passet hunden som valp, og jeg blir alltid like glad når vi får til det, avslører Wallis.

– Da er jo ringen på en måte sluttet. Hunden får, etter mange år i aktiv tjeneste, komme hjem og nyte den siste tiden av livet der den levde som valp. Hver gang jeg har vært med på å bringe en pensjonert førerhund tilbake til dens opprinnelige hjem og vertskap, ser jeg tydelig at de husker hvem de vokste opp hos og hvor de hører hjemme, avslutter hun litt rørt.

Har du spørsmål kan du ta kontakt med hundeskolen på post@hundeskolen-veiviseren.no eller telefon 649 55 550. Foto: Mona Forsell
Har du spørsmål kan du ta kontakt med hundeskolen på post@hundeskolen-veiviseren.no eller telefon 649 55 550. Foto: Mona Forsell

Les også:

– Vi har aldri sett lignende lojalitet

– Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

90 dagers fengsel for drap på hunden Lukas

Hund slept nesten to kilometer etter eierens bil

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade: – Han er ingen sosialist14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik
Siste nytt
15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade: – Han er ingen sosialist14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus