Meny

Vil du passe på en valp?

Disse labrador retriever-valpene kom til verden i mars og er nå seks uker gamle. Om to uke vil de være på plass hos hver sin fôrvert. Foto: Mona Forsell

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse valpene skal en dag bli førerhunder. Men først trenger de en fôrvert som kan gi de et trygt og kjærlig midlertidig hjem.

6 gode tips for hvordan du møter en førerhund når du har hund:

• Gi førerhunden anledning til å jobbe uforstyrret på fortau, landevei og gangveier. På landevei og gangveier er førerhunden trent til å holde venstre kant. Gi den plass til å gjøre jobben sin ved å holde avstand med din hund så hundene slipper å møtes for tett.

• Dersom du ser at førerhunden blir distrahert, si gjerne fra til brukeren at du har med deg en hund, og prøv åøke avstanden mellom hundene.

• Slipp aldri din hund bort for å hilse på en førerhund i arbeid – det er risikabelt for den synshemmede å bli ført av en ukonsentrert førerhund.

• Har førerhunden fri fra selen, og du lurer på om hundene kan hilse: Spør alltid først brukeren om det er i orden eller om brukeren foretrekker å la det være.

• Det er krevende å kontrollere en hund når du ikke ser –vis hensyn og omtanke. Tenk deg at du selv var blind og at din hund skulle føre deg. Da vil du sikkert skjønne at møtende hunder kan vanskeliggjøre oppgaven.

• Stikk aldri til førerhunden godbiter – det skal være førerhundbrukerens privilegium

Hundeskolen Veiviseren avler både førerhunder og servicehunder til rullestolbrukere. Det er essensielt at hunden blir vant til folk, men skolen er avhengig av såkalte fôrverter. En fôrvert skal kunne gi hunden en trygg og harmonisk oppvekst, og trene den opp til å bli trygg på ulike situasjoner.

– Hvem som helst kan bli fôrvert. Vi stiller ingen krav til forkunnskaper, men du må komme på faste treninger og du må følge de retningslinjer som blir gitt, fortalte koordinator og fôrvertsansvarlig Renée Therese Wallis til ABC Nyheter i 2016.

– Det spiller ingen rolle om du har familie eller bor for deg selv, det viktigste er at du er villig til å lære. Ettersom vi av naturlige årsaker ikke vet noe om hvilken situasjon hundene kommer til senere, skal førerhundene lære at alt er greit. En blind kan like gjerne være en familiefar som å være enslig.

Les også: Døende hund på eventyr

Har avlet bort dominans

Valpene som kommer til verden på hundeskolen i Vestby, er tuftet på mange års avl. Dermed vet de mye om egenskapene som ligger i hundene. De forsøker så langt det lar seg gjøre å matche hundens personlighet med eieren, og Wallis forteller at de blant annet har avlet vekk dominans.

– Vi vil aldri la en dominant tispe pare seg med en dominant hannhund, da kan resultatet bli valper som er vanskelige å håndtere. Våre førerhunder skal ut til brukere som kanskje ikke kan så mye om hund fra før, derfor er det viktig at de er omgjengelige og trivelige.

– Spesielt for en blind eller svaksynt person er det essensielt med en hund som ikke har for mange egne meninger siden vedkommende ikke ser hva hunden gjør.

Les også: DNA avslører Fidos utrolige reise

(Saken fortsetter under)

Fôrverter er familier eller enkeltpersoner som har hundene boende hos seg fra de er åtte uker til de er cirka ett og et halvt år gamle. Foto: Thomas Barstad Eckhoff

Gråter like sårt hver gang

Vertsrollen begynner når valpene er åtte uker gamle, og treningen starter raskt etter at valpen er på plass i sitt midlertidige hjem. Der blir den frem til den mellom tolv til atten måneder.

– Da tar vi røntgen av hofter og albuer. Omkring 60 prosent passerer og tas inn på skolen for videre trening. Dersom hunden ikke oppfyller de fysiske krav til å bli førerhund, får fôrverten tilbud om å beholde den. Hvis ikke går hunden til omplassering.

Renée Therese Wallis er meget klare på deres hunder skal læres opp til å bli førerhunder, og som midlertidig fosterforelder til valpen må du være innforstått med at det kan være siste gang du ser den når den leveres tilbake.

– Noen hunder forlater landet, vi har blant annet levert til England og Sverige i mange år og de blinde brukerne står fritt til å kunne nekte fôrverter å få følge hunden videre gjennom livet.

– Vi har folk som gjennom årene har tatt seg av flere hundevalper, og selv om de vet hva de går til så gråter de like mye hver gang. Jeg mener tårer viser at man er glad i hunden, og vi har alltid kaffe, kleenex og en trøstende skulder tilgjengelig på avskjedsdagen, forsikrer Wallis.

Les også: Bella kunne ikke gå – alt endret seg da hun fikk hund

Viktig å være bevisst på hvorfor

I 2015 ble det født omkring 80 valper på Hundeskolen Veiviseren, som for øyeblikket Norges største leverandør av førerhunder. I 2010 fikk hundeskolen ny eier i form av Norges Blindeforbund og skolen trener hundene opp til å bli førerhund eller servicehund for funksjonshemmede.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: I dag er den internasjonale dagen for førerhunder. Årets tema er «Ikke forstyrr en førerhund som jobber» og særlig har Norges Blindeforbund et budskap i år til andre hundeeiere som av og til et litt ubetenksomme.


På Blindeforbundets hjemmesider står det at det er ønskelig at fôrvertsfamilier bor på Østlandet. Renée Therese Wallis forteller at hun får telefoner fra hele landet, men de må sette som krav at vertsfamilien må bo innenfor en radius på en time til halvannen.

– Vi må ha mulighet til å følge opp treningen direkte. Vi har 16 valper her akkurat nå og vi har en venteliste over de som ønsker å passe på valp. Men det går relativt raskt, vanligvis trenger du ikke vente lenger enn én eller to måneder, forsikrer hun.

Wallis understreker at det er viktig at du har bil og at du er mobil ettersom du må kunne frakte hunden til veterinær og du må komme på trening i Vestby:

– Vi holder til ute i skogen, så du kan ikke forholde deg til offentlig kommunikasjon.

Desto mer viktig er det at du er bevisst på hvorfor du skal bli fôrvert.

– Dette er ikke hunder du tar til deg bare for at du vil passe på en hund. Det er viktig at du har et bevisst forhold til at valpen skal trenes opp til å bli førerhund. Mange tenker at det er søtt og koselig å hente den, men det er ikke nødvendigvis like søtt når den begynner å tygge. Det er derfor fryktelig viktig at den har grunnlydighet, understreker Wallis.

Les også: – Vi vil fortsette å spise hund

(Saken fortsetter under)

Disse valpene kom til verden i mars og tilhører det såkalte Z-kullet, hvilket betyr at samtlige har navn som begynner med bokstaven Z. Foto: Mona Forsell

Forbudt å kaste ball og pinne

Det å skulle være fôrvert for en valp som med tiden skal bli førerhund, innebærer at du må følge hundeskolens treningsanvisninger. Fra første stund må den læres opp til forstå at enkelte ting ikke er lov. For eksempel skal de aldri ligge i møbler og de får ikke lov til å få mat rett fra kjøkkenbordet. Dette er for å unngå uvaner senere i livet.

– 95 prosent av hundene våre er labrador retriever, som i utgangspunktet jo er en fuglehund. Dermed er det viktig å legge tidlig lokk på hundens jaktinstinkter, hvilket betyr at du aldri skal kaste ball eller pinne med den.

Renée Therese Wallis forklarer at for hunden er treningen i seg selv det samme som lek. Vi mennesker har bygget oss opp regler til hva som skal kjennetegne lek, og hun mener det handler om å snu på de forventninger vi selv har.

– Valpene synes det er gøy på å komme på innkalling, de synes det er gøy å lære nye ting og det er viktig at de lærer forskjell mellom lekeaktivitet og hvile. En trent hund er en fornøyd hund som vil legge seg når den kommer inn.

Les også: Hunden Lucca mistet beinet i krigen - nå er hun hedret med medalje

(Saken fortsetter under)

Hver dag går Anette Hornfelt og Abbe seletur. Den hvite selen forteller at hunden er på jobb. Bildet er fra 2013. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Mat i lomma gir bestevenn

Tidligere var det hovedsakelig schäferhunder som ble utdannet til førerhunder, men etter hvert er oppgaven blitt mer og mer overtatt av retrieverrasene. Hos Hundeskolen Veiviseren er det først og fremst labrador retriever som brukes mest.

– Labrador er en frisk rase som sjelden har problemer med hofte og albuer. De er enkle å trene, er veldig glad i mat og gjør derfor hva som helst for en godbit. Følgelig er de svært enkle å samarbeide med. Det er en ærlig rase uten mye nykker, og har du mat i lomma så har du en bestevenn, forteller Renée Therese Wallis.

– I tillegg flytter de inn i nytt hjem uten stress. Når de kommer til hjemmet de er blitt omplassert til, slår de seg raskt til ro.

Les også: Hunden Jedi lukter når Luke (7) er syk

Rørende når sirkelen sluttes

En førerhund er i aktiv tjeneste frem til den er ti år gammel. Dersom hunden er frisk og i god fysisk form, så kan perioden utvides med to ekstra år. Men når hunden er tolv må den pensjoneres.

– Den blindes familie har førsteprioritet til å overta hunden dersom de ønsker det. Hvis ikke ringer jeg den opprinnelige fôrverten som passet hunden som valp, og jeg blir alltid like glad når vi får til det, avslører Wallis.

– Da er jo ringen på en måte sluttet. Hunden får, etter mange år i aktiv tjeneste, komme hjem og nyte den siste tiden av livet der den levde som valp. Hver gang jeg har vært med på å bringe en pensjonert førerhund tilbake til dens opprinnelige hjem og vertskap, ser jeg tydelig at de husker hvem de vokste opp hos og hvor de hører hjemme, avslutter hun litt rørt.

Har du spørsmål kan du ta kontakt med hundeskolen på post@hundeskolen-veiviseren.no eller telefon 649 55 550. Foto: Mona Forsell

Les også:

– Vi har aldri sett lignende lojalitet

– Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

90 dagers fengsel for drap på hunden Lukas

Hund slept nesten to kilometer etter eierens bil

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - evakueringen er satt på vent08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep
Siste nytt
08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - evakueringen er satt på vent08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus