– Eldre bilførere mindre farlige enn før

Eldre blir stadig sikrere i trafikken, ifølge forskning.
Eldre blir stadig sikrere i trafikken, ifølge forskning. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig stødigere eldre sjåfører bidrar til tryggere ferdsel i trafikken og færre dødsfall, viser forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag har førere som er 65 år eller eldre knapt nok høyere risiko enn andre førere, skriver Rune Elvik, forsker i Transportøkonomisk institutt, i tidsskriftet Samferdsel.

I 2015 døde 118 mennesker i trafikken. I 1970 ble 560 mennesker drept, samtidig som trafikken i antall kilometer fra 1970 til 2015 har blitt mer enn firedoblet. Dermed er risiko, antall drepte per kjøretøykilometer, redusert med omkring 95 prosent.

I 2014 var 30 prosent av dem som mistet livet i trafikken over 65 år.

Les saken: Trafikkurs for eldre kan bli obligatorisk

Eldre er blitt mindre farlige

Artikkelen som gjør rede for risikofaktorer i trafikken, slår fast at eldre førere som er blitt tryggere i trafikken er en av hovedårsakene til at det er blitt færre ulykker.

Personskaderisikoen for førere over 65 år sammenliknet med andre førere, har ifølge Transportøkonomisk institutt sunket fra 70 prosent til knapt fire prosent fra 1992 til 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen er ikke særnorsk, og en lignende tendens er påvist i USA.

Les også: Fremtidsbil for eldre

Vant til moderne trafikk

Én årsak til at eldre førere utgjør mindre risiko i trafikken i dag, er trolig at de er mer erfarne enn eldre sjåfører var før i tiden.

– En fører på 65 år eller mer i 1992 var født i 1927 eller før. Noen av disse førerne lærte først å kjøre bil etter at bilsalget ble frigitt i 1960. Andre skaffet seg førerkort tidligere, men mange av dem fikk ikke kjørt så mye så lenge biler var et mye knappere gode enn det er i dag, skriver Rune Elvik i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens eldre førere er vant til moderne trafikk og behersker den bedre, ifølge forskningen. I tillegg mener Elvik at eldre førere kanskje har hatt større nytte av bedre kollisjonssikkerhet i nye biler enn yngre førere.

– Eldre mennesker tåler mindre fysisk energi enn yngre og har derfor ekstra nytte av, for eksempel, kollisjonsputer og støtabsorberende karosseri, skriver Elvik i artikkelen.

En annen årsak til færre ulykker er at «snø ikke lenger er så farlig», siden vi er blitt flinkere til på snø og bilene mer tilpasningsdyktige. Det er blitt færre promillekjørere og dagslysets lengde betyr mindre.

Les også: Forskere: Folk over 40 bør bare ha tre dagers arbeidsuke