Se de utrolige bildene av Titanics siste livbåt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Livbåten ble funnet på havet en måned etter katastrofen - og den var ikke tom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

15. april 1912 er en dato som for all ettertid har skrevet seg inn i historiebøkene som dagen da skipet som ikke kunne synke, «RMS Titanic», sank til bunnen av Atlanterhavet. Katastrofen kostet 1.512 mennesker livet, de fleste omkom etter å ha havnet i det kalde vannet.

13. mai, nesten en måned etter at 705 overlevende i livbåter var blitt plukket opp av skipet «Carpathia», fikk linjeskipet «RMS Oceanic» øye på noe som lå og fløt ute på havet. Mens kapteinen manøvrerte i retning objektet, fulgte mannskap og passasjerene med kikkert fra dekk. Plutselig gikk det opp for dem at det er en livbåt - og den var ikke tom.

Les også: Natten filmverden aldri har glemt

(Saken fortsetter under)

«Oceanic» setter en båt på vannet for å undersøke livbåten. Der skulle de gjøre en grusom oppdagelse. Foto: HAldridge / BNPS

20 passasjerer kjempet om plass

Livbåten på bildene som nå er kommet frem, 104 år etter den skjebnesvangre april-natten i 1912, var den siste som la ut på det iskalde Atlanterhavet. 20 desperate passasjerer skal ha kastet seg over livbåten med navnet «Collapsible Boat A» mens «Titanic» sank under føttene deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere skal ha omkommet mens andre fikk plass i en annen livbåt. Da den aktuelle livbåten omsider beveget seg ut på havet, var det kun tre menn om bord – to brannmenn fra motorrommet og førsteklassepassasjeren Thomson Beattie. Men de hadde aldri en sjanse.

En måned senere ble livbåten oppdaget, 200 mil unna stedet der «Titanic» gikk ned. Om bord lå likene til de tre mennene - Thomson Beattie var fremdeles ikledd middagsjakken sin. På bunnen ble det oppdaget en giftering der det sto inngravert «Edward til Gerda». Det var det eneste som var tilbake av et ektepar som omkom på havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bildet av isfjellet som senket Titanic

(Saken fortsetter under)

Mannskap fra Oceanic står ombord på restene etter Titanics siste livbåt. De tre likene som ble funnet var i forferdelig forfatning og ble begravd på havet. Foto: HAldridge/BNPS

«Armene falt av»

Førstkommende lørdag skal de historiske bildene fra oppdagelsen gå under hammeren på auksjonshuset Henry Aldridge and Son i grevskapet Wiltshire sørvest i England. Til nå har de vært eie hos en privat samler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med bildene følger det også med et håndskrevet dokument, ført i pennen av en av passasjerene om bord på «RMS Oceanic». Dokumentet er svært grafisk i sine beskrivelser, blant annet skriver vedkommende at det ene liket var i så dårlig forfatning at armene falt av da det ble løftet opp.

Det vites ikke hvem som har skrevet beskrivelsen, som lyder som følger:

«Jeg krysset Atlanteren én måned etter at Titanic-katastrofen».

«Vi plukket opp en av livbåtene med ugjenkjennelige lik av en passasjer i dress og to brannmenn».

«Armene falt av i hendene på offiserene fra Oceanic. Likene ble begravd og en bønn ble lest. Livbåten ble deretter fraktet videre til vårt dekk».

«Titanic» fotografert da det forlot Southampton 10. april 1912 for sin jomfrutur til New York. Fem dager senere sank det i Atlanterhavet og kostet over 1.500 mennesker livet. Foto: AP Photo

Les også:

Titanic fortsetter å fascinere vrakdykker

Spiser opp Titanic

Titanic-fiolin solgt for rekordsum

Minnet Titanics forlis