Studie: Fast food fører til skadelige kjemikalier i kroppen

Forskere kommer med dårlig nytt til de som spiser mye fast-food. Illustrasjon: Colourbox
Forskere kommer med dårlig nytt til de som spiser mye fast-food. Illustrasjon: Colourbox

Amerikansk forskning knytter fast food til stoffgruppen ftalater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere fra George Washington University i USA mener å ha funnet en klar sammenheng mellom hurtigmat og tilstedeværelsen av skadelige kjemikalier i kroppen. I en ny studie fant de at folk som spiste slik mat hadde 40 prosent høyere nivåer av ftalater i urinen enn andre.

Ftalater er kjemiske stoffer som blant annet brukes til å produsere matemballasje. Disse kan være hormonforstyrrende og gi fosterskader.

Les også: Slik ser en Happy Meal ut etter seks år

Høye nivåer av DEHP og DINP

Forskerne undersøkte detaljerte data fra nesten 8.900 personer om kostholdet deres det siste døgnet, inkludert inntaket deres av fast food. Deltakerne avga også urinprøver.

Forskningen viste at de som spiste mest fast-food hadde 23,8 prosent mer DEHP og 40 prosent mer DINP i urinprøven sammenlignet med de som sa de ikke hadde spist fast food i døgnet før undersøkelsen.

DEHP og DINP er to lignende stoffer som hovedsakelig brukes til å gjøre plast mykere. Stoffene finnes blant annet i leker, gulvbelegg, hansker og matemballasje.

Forskerne fant høye nivåer av ftalater i blant annet brød, kake, pizza, burrito, risretter og nudler.

Les også: Se opp for det skjulte saltet

Helseskadelige kjemikalier

Ftalater kan virke hormonforstyrrende, noe som blant annet kan påvirke vekst, humør og oppførsel, søvn, blodsirkulasjon og forplantningsevne. Å bli utsatt for ftalater, selv i små mengder, kan gi seriøse skadevirkninger på foster, embryo og små barn. Stoffene kan føre til tidlig overgangsalder eller pubertet, genital misdannelse og ufruktbarhet.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives, støtter anbefalingene om å unngå fast-food og velge sunnere alternativ.

I Norge er det innført forbud mot ftalater i leker og produkter for barn under tre år, samt forbud mot de tre skadeligste ftalatene i leker for barn opp til 14 år. Her til lands finnes stoffene mest i importerte produkter.

Les også: Så mye betyr nøkkelhullet for helsen din