Ny behandling av åreforkalkning med sukkerstoff
Et spesielt sukkerstoff får plakk i blodårene til å skille seg ut av kroppen gjennom at kolesterolet suges opp og fjernes. Dette kan ha stor betydning for behandling av hjerneslag og hjerteinfarkt som årlig rammer 20.000 mennesker – bare i Norge.
Det er lett å stusse over at en mor til to døtre med en sjelden og uhelbredelig sykdom kan være en sterk partner i forskning på kolesterol. Men det stemmer. Da amerikanske Chris Hempel leste om rollen til kolesterolkrystaller i hjertesykdommer i 2010, tenkte hun med en gang på døtrene Addison og Cassidy. Cellene i kroppen deres klarer nemlig ikke å kvitte seg med kolesterol slik vi andre kan.
Les også: Tar du ekstra kalsium? Tenk deg om
Mor foreslo ideen til en forsker
Kanskje kan det eksperimentelle stoffet som ble brukt til å behandle jentene hennes også brukes til å behandle mennesker med hjertesykdommer?
Hun tok kontakt med forsker Eicke Latz ved Universitet i Bonn, og foreslo ideen for han. Latz er også professor hos CEMIR ved NTNU.
Seks år senere er svaret klart. Den amerikanske moren hadde rett. I en artikkel publisert i begynnelsen av april i Science Translation Medicine, forteller Latz og et internasjonalt team hvordan stoffet syklodekstrin kan løse opp kolesterolkrystaller slik at de kan skilles ut av kroppen. Stoffet endrer hvordan kroppens immunsystem reagerer på kolesterolkrystaller i kroppen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Opp av senga etter hjerneslag
(Saken fortsetter under)
Får plakket til å minske i størrelse
Kroppen din både har, og trenger, kolesterol i små mengder. For mye kolesterol kan føre til åreforkalkning. Denne tilstanden oppstår når blodårene inneholder plakk – en blanding av kolesterol, kalsium og andre stoffer. Plakk gjør blodårene mindre fleksible. Dette fører igjen til en reduksjon av blodstrømmen. Til slutt kan arteriene bli helt stengt av plakk, og man får en blodpropp som kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes mer om hvor mange som årlig blir rammet av hjerneslag og hjerteinfarkt i Norge.
En undersøkelsen fra 2010 viste hvordan kolesterolkrystaller forårsaket betennelse i blodårene, som deretter førte til åreforkalkning. Det var dette funnet den amerikanske moren fanget opp. Professor Terje Espevik ved NTNU er leder for CEMIR, og jobber med grunnforskning på betennelse. Han samarbeider med Latz, og da de hørte morens ide bestemte de seg hive seg rundt for å bli med på prosjektet.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Så viktig er det gode kolesterolet
Testet på mus og blodårer fra mennesker
For å testet stoffet ble mus matet med en kolesterolrik diett. Musene var i tillegg disponert for å utvikle åreforkalkning.
– Da så vi at stoffet forhindret dannelsen av plakk. I tillegg ble plakk som musene allerede hadde i blodårene redusert, sier Espevik.
Forskerne har også testet hvordan stoffet trolig kan fungere på mennesker. Siril Bakke er forsker ved NTNU hos CEMIR, og fikk tilgang til en biobank som inneholder vevsprøver fra mennesker. Biobanken er samlet inn av Bente Halvorsen ved Universitetet i Oslo og OUS Rikshospitalet. Vevsprøvene er hentet fra en stor blodåre som fører blod til halsen og hodet. I prøvene var det plakk i blodårene. Da Bakke undersøkte prøvene som var behandlet med syklodekstrin, fant hun ut at kolesterolet i plakket ble transport ut, og at cellene i plakket ble omprogrammert til å redusere betennelsen i blodårene.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Speilet som kan avsløre et fremtidig hjerteinfarkt
Suger opp kolesterol og fjerner den
– En annen positiv effekt av stoffet var at immuncellene i kroppen som fjerner fremmende eller uheldige stoffer ble omprogrammert. Betennelsen i blodårene ble mindre, sier Espevik.
Det betydde at immuncellene kunne fjerne overflødig kolesterol, samtidig som den reduserte betennelse i blodårene. Dermed ble størrelsen av plakket redusert.
– Det betyr at stoffet fungerer på to måter, sier Espevik. Den første er å oppløse kolesterolkrystaller slik at kroppen kan skille dem ut. Den andre er å redusere betennelsen i blodårene når immuncellene suger opp kolesterolkrystaller.
Les også: Symptomer på hjerneslag
Trenger en million Euro
Funnene er så positive at forskerteamet håper på finansiering for å gjennomføre kliniske studier på mennesker.
Ifølge Latz vil det kreve cirka 1 million Euro å gjennomføre forsøkene. En mulig ulempe er også en av de mest positive aspektene av syklodekstrin: stoffet er en type sukker, og har allerede blitt godkjent av US Food and Drug Administration til bruk i mennesker. Ettersom stoffet har eksistert en stund, kan det ikke bli patentert. Det gjør det vanskeligere å få et legemiddelselskap interessert i å utvikle stoffet for å behandle hjertesykdom. Men det vil også gjøre det lettere å få stoffet godkjent for å behandle hjertesykdommer, hvis de kliniske studiene underbygger forskningsresultatene.
Artikkelen fortsetter under annonsenI tillegg til Latz og Espevik, og deres kolleger ved Universitetet i Bonn og NTNU, har forskere ved Universitetet i Oslo / OUS Rikshospitalet sammen med forskere fra Australia, USA, Danmark og Sverige bidratt i prosjektet.
Les også:
Så viktig er det gode kolesterolet
Mindre hjertesvikt hos folk som drikker ofte
Speilet som ser et fremtidig hjerteinfarkt
Saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no