Pollenallergi – når skal du starte med medisinene?

Vær oppdatert: Pollenvarselet gir deg daglige oppdateringer.
Vær oppdatert: Pollenvarselet gir deg daglige oppdateringer. Foto: Colourbox

Noen pollenallergikere er veldig plaget, og bør derfor starte medisinering i god tid. Ikke glem å sjekke pollenvarselet!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generelle råd ved pollenallergi


I pollensesongen er man også overfølsom for andre allergener og irritanter. Derfor er det lurt å være litt ekstra nøye med renholdet, og unngå sterke lukter slik som tobakksrøyk og lignende. Pass på at du ikke lufter huset når pollenutslippet er størst (fra morgen og til ut på ettermiddagen).

Pollenkorn setter seg fast i både hår og klær. Det kan hjelpe å skylle håret og bytte til rene klær etter man har vært ute. Unngå å tørke klærne utendørs midt på dagen, og husk at filter i ventilasjonssystemer i bolig og bil må skiftes eller rengjøres.

Skoleelever og studenter kan slite veldig på skolen dersom de har pollenallergi, og derfor kan man søke om forlenget eksamenstid (det må legges ved en legeerklæring av ny dato).

Kilde: www.naaf.no

Det viktigste for å redusere allergiske plager, er å unngå kontakt med det man ikke tåler. Når det gjelder pollenallergi, blir det vanskelig. Partiklene fra pollen spres med vinden, og fester seg til hud, hår og øyne. Pollenallergikere vil da få en reaksjon, vanligvis kløende, rennende nese og øyne, samt trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

Heldigvis finnes det mange ulike medisiner mot pollenallergi. De som er hardest rammet kan få allergivaksine, mens andre vil få nesespray , øyedråper og allergitabletter for å redusere plagene. Hva slags medisiner som er best for deg, skal vurderes av fastlegen din.

Les også: Derfor får du senebetennelse

Nesespray kan være kjekt å ha: Mange pollenallergikere blir tette i nesa. Foto: Colourbox
Nesespray kan være kjekt å ha: Mange pollenallergikere blir tette i nesa. Foto: Colourbox

Årets første pollenvarsel i februar

Allerede 19. februar sendte Norges astma- og allergiforbund ut årets første pollenvarsel. Varselet styres av to pollenanalytikere i Trondheim, som sørger for at det alltid er oppdatert og tilgjengelig for alle i hele Norge.

– Vi analyserer prøver fra målestasjonene hver dag mandag til fredag. Dermed kan man følge med på varselet en dag i forveien, bortsett fra i helgen, sier Trond Einar Brobakk, NAAFs forskerassistent på pollen.

Varselet merker hvor stor grad av spredning det er, og hva slags type pollen det er. Det kan være alt fra null spredning til ekstrem spredning.

– Ikke alle pollenallergikere reagerer like sterkt, det finnes ulike grader av allergi. Men er man veldig sensibel bør man følge med på om det er kraftig eller ekstrem spredning. Det er stort sett under bjørkesesongen det forekommer, sier Brobakk.

Les også: Dette skulle mannen ønske at du visste

Slik kan du få pollenvarsel til din mobil

For å forenkle hverdagen til en pollenallergiker finnes det flere hjelpemidler: Du kan motta gratis varsel på e-post, hvor du kan skreddersy varselet ved å velge pollentype og område.

NAAF har også en egen pollenapp til smerttelefon, som kan sende push-varsel når det er kraftig og ekstrem spredning for de ulike typene i ditt område.

Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat
Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat

Tidlig medisinering mot kraftig pollenallergi

Antihistaminer (forebyggende medisin mot allergi) skal tas etter legens anvisning omtrent en uke før du forventer å bli eksponert for pollen. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende – selv om du føler deg helt fin en dag eller to, skal du ikke slutte med medisinene.

– Hvis man er veldig mye plaget kan det være en fordel å starte tidlig, men hos de fleste holder det å starte med medisiner når symptomene begynner. Medisinene virker relativt raskt, sier Stein Helge Glad Nordahl, spesialist i Otorhinolaryngologi og overlege ved Fana Medisinske Senter.

Allergivaksinen skal man begynne med om vinteren, og ved oppstart skal den tas ukentlig. Etter hvert må man komme tilbake annenhver måned for et nytt stikk.

– Allergivaksinen kan også gis til barn som er veldig plaget. Spesielt dersom barnet har astma i tillegg, forklarer Nordahl.

Les også: Derfor får du kramper i beina

Assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet: Bo Gleditsch Foto: Privat
Assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet: Bo Gleditsch Foto: Privat

Snakk med legen din om pollenallergi

NAAF anbefaler å starte medisineringen én til to uker før oppstart av sesongen for den pollentypen man reagerer på.

– På den måten er kroppen best rustet for det som skal komme. Snakk med legen din – vær ambisiøs på egne vegne, og ikke aksepter unødvendig sykdom, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet.

Les også: Enkelte er spesielt utsatt for å bli dårlig i magen av kaffe