Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flaggermus kjemper mot fordommer, bolignød og sultne katter. Ved hjelp av planker og hammer kan du gi dyrene livsviktig hjelp. De betaler med stor appetitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om flaggermus

  • Disse artene er påvist i Norge: Bredøre, nordflaggermus, sørflaggermus, skogflaggermus, vannflaggermus, skjeggflaggermus, børsteflaggermus, storflaggermus, trollflaggermus, tusseflaggermus, dvergflaggermus, brunlangøre og skimmelflaggermus
  • Flaggermusen utgjør nær 1/4 av alle verdens pattedyrarter
  • Flaggermus finnes over så godt som hele kloden, bortsett fra i Arktis og Antarktis
  • Europeiske flaggermus hverken slikker eller suger blod, men lever utelukkende av insekter
  • Hos de fleste av våre flaggermusarter får hver hunn bare en unge i året
  • Noen flaggermus kan bli over 30 år gamle
  • Dvergflaggermus er så liten at den får plass i en fyrstikkeske
  • Norge har verdens nordligste kjente yngling av flaggermus, funnet i Troms
  • Flere flaggermusarter er truet, og i tilbakegang i Europa
  • Alle norske flaggermusarter er fredet. Det er forbudt å gjøre unødig skade på flaggermus og deres bo. Norge har gjennom Bonnkonvensjonen (EUROBATS-avtalen) og Bernkonvensjonen internasjonalt forpliktet seg til å ta vare på flaggermus

Kilde: Norsk Zoologisk Forening

Som eneste pattedyr med evnen til å fly aktivt, er flaggermus i en klasse for seg. Men flaggermus sliter med et dårlig omdømme som følge av billige skrekkfilmer, fantasifulle overdrivelser og gamle forestillinger om at de tjener mørkets krefter.

– Problemet ligger på et psykologisk plan - man er redd for flaggermus og synes selve tanken på at de lever på loftet er ekkel. Det gjør at mange dessverre kvitter seg med dyrene på ulovlig vis ved å for eksempel gasse eller slå de i hjel, forteller biolog og flaggermusekspert Jeroen van der Kooij til ABC Nyheter.

Mange av oss er derfor ubegrunnet skeptisk til tanken på å ha flaggermus i huset eller hytta.

Men det finnes en enkel løsning på hvordan vi mennesker og flaggermus kan leve side om side og samtidig være til gjensidig nytte: flaggermuskasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette skal du aldri gi pinnsvinet

Usynlige samboere

Det finnes omkring 1.300 ulike flaggermus i verden, og her hjemme i Norge er det påvist tretten slag. Samtlige er fredet ved lov, men for halvparten er situasjonen allerede sårbar, nær truet eller kritisk.

Jeroen van der Kooij er tilknyttet Norsk Zoologisk Forening som driver en landsdekkende flaggermustelefon – 911 50 365.

– Vi får telefoner fra folk som finner skadde flaggermus og de som er bekymret for hvorvidt utbyggingsplaner kan ha skadelig effekt for dyrene. Vi hører også fra de som ønsker å ha flaggermus i huset og folk som ønsker å bli kvitt dem, forteller han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Sammen med Anke Kirkeby driver Jeroen van der Krooij Norges eneste flaggermusmottak. De behandler årlig mellom 40 og 50 skadde krabater på mottaket i Nittedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av oss har allerede flaggermus i huset vårt uten at vi er klar over det ettersom de gjør så lite av seg. I de aller fleste tilfeller utgjør heller ikke flaggermusene noen skade.

– De er ikke gnagere og de bygger ikke bol i koloniene. De gnager ikke på ledninger eller materialer ettersom de kun bruker allerede eksisterende hulrom. Avføringen er dessuten tørr siden den består av insektdeler og urinen krystalliseres ganske lett.

Les også: Denne kjøttetende planten er flaggermus-toalett

Kolonier på flere hundre dyr

Samtidig er ikke van der Kooij blind for at det ikke nødvendigvis alltid er like enkelt å ha flaggermus tett innpå seg. For eksempel kan dvergflaggermus danne kolonier på opptil flere hundre dyr.

– De liker trange spalter mellom ytter- og innervegg, under skråtak eller til og med under flate tak. Det kan gi en del leven når ungene kravler rundt, men den har også en spesiell lukt som kan trenge gjennom veggen, forklarer han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du har 500 flaggermus nær soverommet kan det selvfølgelig bli problematisk. Da handler det om å finne en løsning som ikke er en trussel mot dyrene.

– En løsning er å stenge de ute når de har forlatt kolonien. På Østlandet og nordover holder flaggermus til i husene kun om sommeren, mens de overvintrer et annet sted. På Vestlandet og Sørlandet hender det dyrene er der året rundt, men på Østlandet er de borte fra oktober til mars. Da kan man tette igjen åpninger der de kommer seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flaggermus har oralsex

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Den australske byen Charter Towers ble i desember 2013 invadert av nærmere 80.000 flaggermus. Bystyrets metoder for å drive de vekk ble kritisert av dyrevernere.

Flere arter i samme kasse

Men det finnes en løsning på hvordan du enkelt kan hjelpe flaggermus med bolignøden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flaggermuskasser er store kasser du kan henge på utsiden av husveggen, gjerne på solsiden. Da slipper flaggermusene å bruke energi på å varme opp kroppen, men kan i stedet bruke temperaturen i omgivelsene til å få det behagelig.

– En flaggermuskasse må være lagdelt med flere kamre, og det skal være trangt mellom hver av dem. Det skal være hull i platene slik at de trygt kan kravle fra det ene kammeret til det andre uten å eksponere seg for rovdyr.

– Det kan variere fra art til art hvor mange som vil komme til å flytte inn i kassene, men vi snakker fra enkelt dyr til flere titalls dyr. Største rekord er tusen dyr av arten dvergflaggermus i en enkelt kasse, og du kan ha flere arter som blander seg i en og samme koloni.

Les også: Flaggermus haiket med passasjerfly

(Saken fortsetter under)

En flaggermuskasse må være lagdelt med flere kamre, og det skal være trangt mellom hver av dem. Foto: Jeroen van der Kooij

Smør deg med tålmodighet

Du kan henge opp kassene fra mars og april frem til senest i slutten av oktober. Men vær oppmerksom på at de kan trenge litt tid på seg til å oppdage det nye hjemmet du har laget til dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du henger opp en fuglekasse i mars så vil det ikke ta lange tiden før en kjøttmeis eller blåmeis slår seg ned. Men slik er det ofte ikke med flaggermus. Dersom du henger den opp på sensommeren eller høsten så vil dyr som har forlatt kolonien reise rundt for inspisere området og da gjøre seg kjent med kassa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først neste vår vil de kanskje komme tilbake og ta den i bruk. Noen ganger kan det ta flere år før kassen blir bebodd. Men de er svært trofaste mot kolonistedet dersom de først har funnet og slått seg ned i en kasse.

Les også: Fuglene har 400.000 daglige venner i Norge

(Saken fortsetter under)

GALLERI: Her er de 13 artene som til nå er registrert i Norge

Vannflaggermus - Finnes i Sør-Norge. Holder til i hule trær, bergsprekker og steinbroer, påtreffes bare unntaksvis i bygninger. Det er kjent at arten kan bruke flaggermuskasser. Foto: Gilles San Martin/Flickr


Hold katten din inne om natten

Dvergflaggermus, skjegg- og skogflaggermus, brunlangøre og nordflaggermus er de som mest sannsynlig vil flytte inn i kassen din. Men da er det viktig at du holder katter på avstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Katter har evnen til å høre ultralyd og kan finne ut nøyaktig hvor flaggermusene holder til. Dermed kan de sitte på lur og forsyne seg av de som kommer inn og ut. Kassene bør derfor henges tre til fire meter opp på veggen slik at kattene ikke har tilgang.

Ifølge van der Kooij er katter skyldig i skadene på nitti prosent av flaggermus som kommer til Norsk Zoologisk Forenings flaggermusmottak.

– Det kan leve katter i store antall i bebodde strøk. Det er derfor viktig at de ikke har tilgang til taket eller andre steder hvor flaggermus holder til, eller at du rett og slett holder katten din inne om natten.

Les også: Unngå disse attraksjonene om du vil være snill mot dyrene

Stor bolignød blant flaggermus

Dagens bygningskonstruksjoner blir stadig tettere og mindre tilgjengelig for flaggermus. Dermed er det desto viktigere å sette opp kasser på vegger og tiltrekke seg dyrene. Men det er mer du kan gjøre for de små bevingende pelsdottene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ha mange planter i hagen som tiltrekker insekter som nattsvermere, som for eksempel syrin eller vivendel. Flaggermus er veldig glad i vann så du kan gjerne tilrettelegge for en liten dam i hagen. Det er også viktig å tenke på å ha minst mulig belysning rundt huset, eventuelt benytte en sensor som kun slår seg på ved bevegelse.

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Oppsiktsvekkende opptak viser hvordan flaggermus spiser nektar:

Mange flaggermus liker seg i gamle kirkebygg. Men de siste årene er det blitt stadig mer vanlig at man lyser de opp i tide og utide, noe som gjør kirkene til uegnede tilholdssteder.

– Gamle og hule trær er også flott for flaggermus, men i det moderne landbruket er det ikke mange slike trær igjen. Spiser du økologisk mat så støtter du samtidig jordbruk som ikke bruker sprøytemidler som dreper insekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingen grunn til å frykte flaggermusrabies

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: I august 2014 fikk en australsk park besøk av 80.000 flaggermus. Slikt blir det spektakulære bilder av:

Effektiv skadedyrbekjemper

Så hva gir flaggermusene tilbake i bytte mot trygt husly i form av en kasse på veggen?

– Først og fremst er de effektive insektjegere. De minste artene spiser mellom tusen og tre tusen mygg og knott hver eneste natt. Når jeg snakker med folk som har flaggermus i huset eller på hytta så forteller de ofte om hvor lite plaget de er av insekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og for de som har frukttrær kan det være lurt å ha flaggermus i nærheten ettersom de spiser store mengder møll og nattsvermere. Rognebærmøll er en av artene som går løs på epler og frukt, men med flaggermus i hagen er du sikret effektiv biologisk skadedyrbekjempelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sist men ikke minst er det jo selve opplevelsen av å se flaggermus fly inn og ut, og barna blir fort fascinert. Tommelfingerregelen for å kunne se dem er mellom solnedgang og soloppgang, men her er det variasjon mellom artene. Storflaggermus kan fly omtrent i dagslys, mens andre kommer frem når natten er på sitt mørkeste.

VIDEO: Paul Wood filmet disse flaggermusene i uthuset til moren. Ved å snu bildet opp ned, og legge til litt musikk, fikk han dette komiske resultatet:

Les også: Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal