Slik får du det meste og det beste ut av kjøttet

<p>Slakter Gøran Johansson elsker å hjelpe kundene sine. Han forteller om trofaste kunder som reiser fra Stockholm til Eurocash i Strømstad for å få det beste kjøttet. Her deler han sine beste tips!</p>
Slakter Gøran Johansson elsker å hjelpe kundene sine. Han forteller om trofaste kunder som reiser fra Stockholm til Eurocash i Strømstad for å få det beste kjøttet. Her deler han sine beste tips! Foto: Foto: Eurocash

Slakteren forteller deg hva du gjør galt på kjøkkenet.

Slakter Göran Johansson har jobbet med kjøtt i over 20 år, og gir deg svarene. Som ansvarlig for ferskvaredisken på Eurocash i Strømstad, bistår han og kollegaene norske og svenske tilreisende med å velge riktig kjøtt, syv dager i uken. Han forteller at det kommer kunder helt fra Stockholm for å handle hos ham og kollegaene. Her gir han deg sine beste råd for å få mest ut av kjøttet.

Hvordan skal vi behandle kjøttet når vi kommer hjem?

– Det viktige er å tenke på transporten, at man har termopose eller lignende. Skal kjøttet ligge to-tre timer i bil, må man passe på at kjøttet er kaldt nok. Vel hjemme er det et problem at mange kjøleskap er for varme. Kjøtt skal oppbevares ved fire grader og mange gamle kjøleskap har for høy temperatur. Det skader kjøttet og går ut over holdbarheten. Når skal du bruke kjøttet? Det kan fint ligge noen dager i kjøleskapet. Skal du først spise kjøttet etter en uke, legg det i fryseren. Kjøttet bør ligge åpent på en tallerken i kjøleskapet slik at det blir tørrere. Dersom du for eksempel oppbevarer kjøttet i plast, er det fukt og da blir kjøttet fortere dårlig. Legg et håndkle over kjøttet, men ikke plast. Skal du fryse det, legg det i en liten pose, i mindre mengder og press ut luften. Da går det fortere å tine, og blir et ferskere produkt.

Les også: Koteletten blir aldri det samme etter dette

Tin kjøttet riktig

Jeg har hørt at det er helt ok å steke frossent kjøtt. At det ikke går utover kvaliteten. Stemmer dette?

– Det fins litt ulike meninger. Jeg har sett på nett at det er mange som mener det går bra å steke frossent kjøtt. Jeg er litt skeptisk. Jeg har prøvd med en tynnere skive, og syntes det ble dårligere resultat. Jeg mener det er best å steke det ferskt. Jeg tar det fra fryseren kvelden før, og legger det i kjøleskapet over natten. Så legger jeg det i romtemperatur, slik at det har denne temperaturen når det skal stekes.

Vi har lært at vi ikke skal tine kjøtt i varmt vann. Hvorfor skal vi ikke det? Er det farlig, eller går det utover kvaliteten?

– Det er først og fremst bakterieveksten som øker når du har det i varmt vann. Ligger det lenge i varmt vann blir det ytre litt rart, litt kokt. Det beste er å tine i kjøleskap og legge det i romtemperatur. Dersom du må tine i vann, bruk kaldt vann. Men selv tiner jeg aldri i vann. Jeg planlegger og tar det fram kvelden før.

Hvor lenge holder kjøttet seg i kjøleskapet eller i fryseren?

– Det er avhengig av temperaturen i kjøleskapet. Det er mange kjøleskap som ikke har riktig temperatur.Holder det fire grader, kan det fint ligge der noen dager. Men har det åtte grader, slik mange eldre kjøleskap har, holder det seg kortere. Du må følge med på lukt og utseende. Mange frysere har riktig temperatur og da holder det lengre. Jo fetere kjøtt, jo kortere holdbarhet. Hele stykker av oksekjøtt holder 8-12 måneder for eksempel. Mens karbonadedeig, som er et magrere produkt, holder 3-4 måneder. Igjen, pass også på temperaturen under transport.

Les mer om Eurocash her.

Billig eller dyrt?

Hvor viktig er det å sjekke opprinnelsesland på kjøttet? Hvilke land bør vi unngå? Hva er forskjellen på for eksempel norsk og svensk kjøtt?

– Det er vanskelig å si noe om. I dag er industrien stor, og det handler om penger. Men det blir stadig mer vanlig å tenke kvalitet og på at dyrene skal ha det bra. Vi har et kjøtt vi jobber mye med. Det kommer fra Australia og heter 1788. Der får dyrene gå fritt i villmarken, de får godt fór og det er riktig vekt på dyrene. Det er litt dyrere, men du får bedre kjøtt. Jeg mener at skal man ha bra kjøtt, skal man betale litt for det. Man kan ikke tro at man får bra kjøtt for en billig penge.

Kan du fortelle litt om de billige delene på oksen, som vi ikke hører så mye om, og hvordan vi skal tilberede dem?

– Oksehale er kanskje en av de mest smaksrike delene på dyret. Det fungerer veldig bra i suppe eller ragu. Kjøttet skal koke i flere timer, men det smaker utrolig godt. Oksekjake er også en del av dyret som må kokes lenge. Kjøttet faller fra hverandre og blir veldig mørt.

Dette gjør du feil

Hva er de vanligste feilene vi gjør med kjøttet på vårt eget kjøkken?

– En vanlig feil er at kjøttet ikke er romtemperert. Så er det viktig å tørke kjøttet før man steker det. Da får man en bedre hinne. Det er også mange som steker det for lenge for at det ikke skal bli rått. Men bare to minutter ekstra blir for lenge. Ovnen er et veldig godt sted for å få det ferdig. Du kan brune kjøttet i stekepannen, og gjøre det ferdig på lav temperatur i ovnen. En annen feil er at man ikke lar kjøttet hvile før det skjæres opp. Hvis det får hvile, blir det mye mer saftig.

Jeg syns alltid kjøttet jeg kjøper er seigt, hvorfor er det så vanskelig å få tak i mørt kjøtt?

– Dels handler det om hvordan man behandler kjøttet og hvordan det tilberedes. Så kan man fint betale litt ekstra for mørere og mer marmorert kjøtt. Se på marmoreringen og at det er litt innsprengt fett. Mange vil ha magert, men da forsvinner smaken. Fettranden skal først skjæres bort etter steking. Det er viktig å ikke være redd for fett. Tør å spørre i butikken, få hjelp til å velge riktig kjøtt. Vi er her for å hjelpe kunden.

Hvorfor er det så vanskelig å få tak i skikkelig bacon, som ikke er fullt av saltlake?

– Det er ulikt hvordan produsentene salter det. Det har kommet tørrsaltet bacon på markedet som ikke har slått helt gjennom ennå, det koster litt mer. Men jeg tror dette vil komme mer og mer, og da vil det bli billigere. Vil du ikke ha saltlake, spør etter tørrsaltet bacon.

Spis for miljøet

Det sies at vi skal spise mindre kjøtt. Hvor mye kjøtt skal jeg spise i uken, og hva bør det være?

– Dette handler først og fremst om miljøet. Vi kaster for mye mat, vi planlegger ikke og spiser ikke rester. Vi bruker ikke øynene og lukter på kjøttet. 500 gram rødt kjøtt per uke er anbefalt. Med dette menes storfe- og svinekjøtt. Fugl og fisk kommer i tillegg Det er ikke holdbart at vi spiser så mye som vi gjør i dag, vi er nødt til å spise mindre.

Hva er dine beste tips for å få til godt kjøtt?

– Velg deg et fint kjøttstykke. Dette får du også ved å be om hjelp når du står ved disken. Bruk tid og kjærlighet på måltidet. Ikke stress når du skal lage en god middag. En god gryte tar tid, men den står og putrer for seg selv mens du gjør noe annet. Be om godt kjøtt og bruk litt penger.

Hva lager du selv når du skal imponere noen, eller kose deg skikkelig med venner eller familie?

– Lammerygg, fløtegratinerte poteter og en god saus. Jeg liker kjøttsmaken og krydrer bare med salt og pepper.

Hva er din beste hemmelighet på kjøkkenet?

– Jeg er nøye med knivene mine. Bra kniver er viktig.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.