Flere av disse nøklene kan være vanskelig å kopiere

KOPIERE NØKKEL: I utgangspunktet er det standardnøklene, som er de mest vanlige, du kan kopiere fritt, og systemnøklene du ikke får kopiert. Foto: Guro Heiret.
KOPIERE NØKKEL: I utgangspunktet er det standardnøklene, som er de mest vanlige, du kan kopiere fritt, og systemnøklene du ikke får kopiert. Foto: Guro Heiret.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette må til for at du skal ha lov til å kopiere dem opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Låser du deg ofte ute hadde det kanskje vært greit med en ekstranøkkel. Men det er ikke alle nøkler du kan kopiere opp. Det er også noen nøkler du i utgangspunktet har lov til å kopiere, men som du likevel må ha tillatelse fra eier av låsen for å kopiere.

I utgangspunktet er det standardnøklene, som er de mest vanlige, du kan kopiere fritt, og systemnøklene du ikke får kopiert.

– Låsesmeder kan se på nøkkelen om det er en standardnøkkel du har eller en systemnøkkel, forklarer Stian Borge, som er daglig leder i Sikkerhetskompaniet.

Har du en nummerert nøkkel er det mest sannsynlig en systemnøkkel og du behøver signatur og dokumentasjon for å kopiere den.

Patenten på nøklene varer ikke evig

Det som gjør det ulovlig å kopiere opp en systemnøkkel, er at de ofte har patent. Med patent kan den kun kopieres av firmaet som har laget låssystemet, etter avtale mellom dem og eier av nøkkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er litt skummelt er at systemnøklene gjerne er patentert i 10-20 år, og etter det kan det lovlig kopieres, men innen bransjen er det en uskreven «lov» hos de seriøse aktørene om å ikke gjøre dette, forklarer Borge.

Dermed kan det være lurt å sjekke at patenten fortsatt gjelder om du har systemnøkler som brukes av andre enn deg selv, for eksempel om du er utleier.

Les også: Billig og enkel boligalarm

Bør kun kopieres hos selger av låssystemet

Knut Kildahl er styreleder i Foreningen Norske låsesmeder. Han forteller at selv om patenten har gått ut på systemnøkkelen, skal helst all kopiering skje hos låsesmeden som solgte låsesystemet i utgangspunktet. På den måten går alt for seg slik det skal, med alt nødvendig papirarbeid, og man har kontroll på hvor mange nøkler som finnes til en lås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etisk sett er etterbestilling av systemnøkler en avtale mellom låsesmed og eier av låssystemet, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den som kjøper låssystemet fyller ut et sikkerhetsskjema der det står hvem som kan etterbestille nøkler på systemet, legger han til.

Det er altså ingen lov som forbyr kopiering andre steder etter at patenten er ute, men ifølge Kildahl er det en etisk enighet blant låsesmeder i Norge om å ikke gjøre det.

Dette har imidlertid noen mindre aktører, som ikke er medlem av Foreningen Norske låsesmeder, vist seg å ikke ta så nøye, og dermed får man filt opp nøklene uansett.

Kildahl råder derfor å kun bruke patenterte nøkler. Når du kjøper ny bolig bør du alltid bytte låssystem, slik at du har full kontroll på hvem som har nøkler til boligen.

Les også: Først blir du lurt – så kan det koste deg store penger

Nøklene dine kan kopieres opp av andre

Også Andreas Møller som er boligrettsadvokat i Osloadvokatene, ber folk være på vakt for at nøklene til boligen din kan kopieres opp uten at du vet det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Systemet med nummerering av nøkler innebærer at nøkkelfilere ikke skal kunne file opp disse uten å påse at eier har gitt sin tillatelse. Likevel ser vi at en del useriøse nøkkelfilere ikke bryr seg nevneverdig om dette, forteller han.

– Jeg vil derfor oppfordre alle som leier ut bolig til å be om referanser.

Om du trenger en ekstranøkkel til borettslagets fellesarealer, eller du har mistet nøkkelen til inngangsdøren i en leid leilighet, må du altså avtale dette med enten utleier eller borettslagsstyret slik at du får en ny nøkkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må også passe på å fortelle borettslagsstyre og utleier dersom du skulle miste en nøkkel.

– Borettslag og sameier har som regel egne rutiner for bestilling av nye nøkler. Som regel innebærer dette at eier av seksjonen selv må foreta bestilling av nye nøkler. Dersom det ikke er bestemt egne rutiner for dette, er det i prinsippet intet i veien for at eier gir leietaker fullmakt, forklarer Møller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som leietaker kan du da få filt opp nøkkelen hos låsesmed selv, med skriftlig tillatelse fra borettslag eller utleier.

Møller vil imidlertid fraråde borettslag og utleiere å gjøre det på denne måten, du risikerer at leietaker kopierer opp flere nøkler enn avtalt.

Les også: Slik handler du trygt på nett

Låst deg ute?

Har du låst deg ute fra en selveid bolig kommer du fint inn igjen ved å ringe en låsesmed. De vil kontrollere at det faktisk er du som bor der ved hjelp av flere tiltak, og de vil kunne få bistand av politiet om de er i tvil. Men om du har låst legitimasjonen inne i boligen, kommer du fortsatt inn om du har rett til det.

I en leid bolig ringer du først styreleder i borettslaget eller utleieren din.

– Noen borettslag har hovednøkkel som går til alle leilighetene. Andre har kontakt med en låsesmed, forklarer Kildahl.

Har du mistet nøkkelen til inngangsdøren i blokka du bor i kan vaktmesteren komme og låse opp for deg, før du avtaler ny nøkkel med borettslagsstyret.

Les også:

Dette kan være grunnen til at doen din er tett

Dette bør du gjøre nå

De beste gjør oppussing til en lek

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no