– Mer fornøyd med alderen

Ifølge en omfattende britisk studie stiger den gjennomsnittlige tilfredsheten i løpet av 60-åra. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Ifølge en omfattende britisk studie stiger den gjennomsnittlige tilfredsheten i løpet av 60-åra. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En landsomfattende britisk undersøkelse tyder på at livskvaliteten til folk i 60-åra øker etter hvert som de nærmer seg 70 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet kommer til tross for at mange i denne aldersgruppen har minst én kronisk sykdom, melder BBC News.

Deltakerne ble bedt om å rangere hvor selvsikre, muntre, avslappede og «nyttige» de følte seg tidlig i 60-årene, og siden på nytt i alderen 68-69.

Undersøkelsen fra Medical Research Council omfatter helse og velvære hos 1700 mennesker fra fødselen.

Da svarene fra respondentene i gruppa 60-64 år ble sammenlignet med hvordan de hadde det nærmere 70, fant man at det var en gjennomsnittlig bedring i alle de undersøkte aspektene ved «velvære».

Les også: Nakkesmerter: Derfor får du vondt i nakken

– 65-79 lykkeligst

Dette speiler tidligere studier der man har funnet at folk i 60- og 70-årene var mer tilfreds enn dem i 50-årene.

En annen fersk, større undersøkelse blant voksne briter fant at 65-79 var den lykkeligste aldersgruppen i snitt, melder BBC.

Gruppa 45-59 meldte om lavest tilfredshet.

Les også: – Bedre stresshåndtering kan gi bedre hjertehelse

Mental helse

Det er uklart hva den økte gjennomsnittlige tilfredsheten i løpet av 60-åra skyldes, forklarer undersøkelsens leder Mai Stafford til BBC. Hun jobber ved det medisinske forskningsrådets avdeling for helse og aldring ved University College London.

Mennesker i 60- og 70-årene har større sannsynlighet for å prioritere sosiale bånd og ivaretakelsen av egen mental helse, foreslår hun som forklaring.

– Innen den tid har du funnet ut hva som gjør at du føler deg bedre, og hva som har motsatt virkning.