Svensk studie:– Vi må spise mindre rødt kjøtt
Vi må spise mindre rødt kjøtt og kutte ned på melkeproduktene for å nå EUs klimamål, ifølge ny studie.
– Matvanene må etter all sannsynlighet endres, sier Stefan Wirsenius.
Han er en av forfatterne bak en ny svensk studie som slår fast at EUs klimamål ikke nås med mindre utslippet av drivhusgasser i forbindelse med forbruk av rødt kjøtt og melkeprodukter blir dramatisk redusert.
– En reduksjon på 50 prosent eller mer i forbruket av storfe og sau er tilsynelatende uunngåelig hvis EUs klimamål skal nås, konkluderes det med i studien utarbeidet av forskere fra Chalmers tekniska högskola og SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Wirsenius mener ikke det er nødvendig å slutte å spise hvitt kjøtt:
– Fjærfe og svin gir ganske lave utslipp, påpeker han.
Les også: Én av fire vil kutte kjøttforbruket
Ifølge studien er også melkeprodukter problematiske.
– Konsumet av ost og andre melkeprodukter i EU og USA er blant det høyeste i verden. Hvis vi erstatter noen av melkeproduktene med andre produkter, slik som havremelk, vil vi ha en bedre sjanse til å nå klimamålene våre, sier Wirsenius.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForfatterne undersøkte også hvordan forbedringer i landbruksteknikker kunne redusere utslipp.
– Utslipp fra lagring av gjødsel kan så og si elimineres hvis fasilitetene tildekkes og gassene brennes, ifølge ledende studieforfatter David Bryngelsson.
Å redusere matsvinn ble funnet å ha en lav innvirkning på utslippene i forhold til de ovennevnte tiltakene.
EU ønsker å redusere utslipp av drivhusgasser med 20 prosent innen 2020, sammenlignet med utslippene i 1990.
Les også: Vil at nordmenn skal spise insekter