Skal hjelpe pasienter som lider av kroniske tarmsykdommer

Forskere har nå åpnet en avførings-bank i Nederland.
Forskere har nå åpnet en avførings-bank i Nederland. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpnet avførings-bank i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blod- og sædbanker er allerede et kjent konsept for de fleste. Men avførings-banker ringer kanskje ikke like mange bjeller.

For første gang har nederlandske forskere åpnet en slik bank. Den er etablert for å behandle mennesker med kroniske tarminfeksjoner.

Les også: Mange liv kan reddes med tarmkreft-screening

Satser på transplantasjoner

— Denne banken vil bidra til å gi leger og sykehus tilgang til transplantasjon av avføring, sier Ed Kuijper, professor i mikrobiologi ved Leiden Univeristy til nyhetsbyrået AFP.

Avførings-banken vil samle inn, lagre og distribuere avføring som er nødvendig for å hjelpe til med slike transplantasjoner.

— Ofte er dette den eneste løsningen for folk som lider av kroniske tarminfeksjoner, og særlig av bakterien «clostridium difficile (CD)», som kan utvikle seg hos pasienter etter lange og tunge kurer med antibiotika, sier professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giulia Enders (25) har fått millioner av mennesker til å la seg begeistre av tarmen.

3000 diagnostisert i Nederland

Antibiotika kan ødelegge tarmfloraen, som gjør at bakterier utvikler seg og sprer seg. En transplantasjon av avføring gjør at sunne bakterier blir satt tilbake i kroppen. Når disse spres gjenskaper det en sunn flora i tarmen.

I Nederland er det i dag 3000 personer som er diagnostisert med den farlige bakterien. Fem prosent av pasienten får dette kronisk. Hver måned utføres tre til fire transplantasjoner i landet for å hindre nettopp dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Giverne må være i god helse, de må verken være overvektig eller for tynn, og må ha god tarmflora, forteller Kuijper.

Les også: Endometriose: Mange tror de er alene om denne sykdommen

Får ikke betalt

I USA ble to avførings-banker opprettet allerede i fjor. I motsetning til USA får ikke giverne betalt i Nederland. Donasjoner foregår i tillegg hjemme, og giver forblir anonym. Den donerte avføringen blir siden forvandlet til et produkt som kan transplanteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Dette er ikke like akseptert enda som bloddonasjoner. Men jeg tror det er et spørsmål om hva folk er vant til. De som melder seg som donorer tilbyr muligheten for en trygg behandling til pasienter som lider av det som er en vanskelig sykdom, sier Kuijper.

Les også: — Jeg ønsket meg bare en ting; utlagt tarm

NRK-profil Carina Olset åpen om tarmsykdom

Disse er gull verdt for immunforsvaret ditt