De ble drept på kjærlighetens dag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valentinsdagen er dagen for romantikk og fine gaver. Det er også dagen da flere brutale mord har funnet sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

14. februar skal vi bevise vår kjærlighet en gang for alle overfor vår bedre halvdel gjennom gaver, blomster og konfekt. Eventuelt sende hemmelige brev til de vi er glad i. Det er også dagen da flere brutale mord har funnet sted opp gjennom tidene, og alt startet i år 269 e.Kr.

I Roma ble en biskop ved navn Valentin fengslet fordi han nektet å avsverge kristendommen, stikk i strid med romerske keiser Claudius II Gothicus' befaling. Enden på visa ble henrettelse ved halshugging, men først skal han ha skrevet et avskjedsbrev til sin kjære som han undertegnet «… fra din Valentin».

Det foreligger ingen klare bevis for at dette er en historie fra virkeligheten, og ifølge Store norske leksikon har feiringen av valentinsdagen opprinnelig null og niks å gjøre med martyrdød i det gamle Rom.

Drept av innfødte på Hawaii

Historien om den britiske navigatøren og eventyreren James Cook er full av betydningsfulle oppdagelser, og hans arv innenfor vitenskapelig og geografisk kunnskap ble toneangivende for hans etterfølgere til langt ut på 1900-tallet. Men han er nesten like kjent for sitt brutale endelikt på Hawaii i 1779.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved tidligere besøk ble Cook og hans menn behandlet som guder og de byttet jernnagler mot sex med innfødte. Da en av seilerne døde, fikk gudeglorien en knekk og de innfødte ble fiendtlig inntilt. Etter å ha blitt tvunget tilbake til Hawaii en tredje gang grunnet dårlig vær, ble Cook og hans menn møtt med steiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten som fulgte, førte til at Cook ble overmannet og drept på stranden ved Kealakekua Bay på hovedøya. Hvorvidt han ble spist etterpå er det derimot ingen klare bevis for.

(Saken fortsetter under)

James Cook er kjent for kartlegging, oppdagelser og observasjonen av Venuspassasjen, som han gjorde for å hjelpe andre sjøfarere. I 1772 krevde han Australia for den britiske kronen. Foto: Portrett av Nathaniel Dance-Holland, cirka 1775

Massakren i Chicago

I 1920- og 30-årene var Chicago åsted for en rekke blodige oppgjør mellom ulike gangsterbander der premien var makt i byens underverden. Det kanskje mest kjente inntraff 14. februar 1929.

Al «Scarface» Capone ønsket å kvitte seg med den irske gangsterlederen Bugs Moran og brukte en oppdiktet illegal whiskey-handel til å lokke motstanderen til et parkeringshus i Chicago. Der ble Morans bandemedlemmer konfrontert av falske politimenn som stilte de opp langs veggen før de trakk frem maskinpistoler og henrettet dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bugs Moran selv unnslapp massakren. Han hadde sett «politibilene» ankomme og flyktet fra stedet. Den kaldblodige henrettelsen vekket avsky i offentligheten og ledet til tøffere kampanjer i kampen mot mafiaen. To år senere ble Capone fengslet og dømt for skattebedrageri.

Les også: Spørsmålene single folk hater å få

(Saken fortsetter under)

St. Valentines Day-massakren 14. februar 1929 ble det mest kjente symbolet på gangsterveldet i Chicago. Samtidig markerte det starten på slytten for rivalene Al Capone og Bugs Moran. Foto: Between The Wars (TT / NTB Scanpix)

Høygaffel-mordet

Det hjelper ikke om du er aldri så populær så lenge det finnes én der ute som hater deg nok til å ville fjerne deg fra jordens overflate. Dette fikk engelskmannen Charles Walton erfare 14. februar 1945, da han ble funnet med strupen overskåret og kroppen naglet til bakken med en høygaffel. På brystet var det skåret inn et kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et brutalt mord som dette var ikke akkurat hverdagskost for en søvnig engelsk landsby som Lower Quinton i South Warwickshire, og Scotland Yards etterforskning avdekket flere rykter om det okkulte og hekseri. Ingen var villige til å snakke og mordet er fremdeles uløst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp gjennom årene har flere nysgjerrige turister meldt sin ankomst og Walton hviler nå i en umerket grav.

Les også: Et ekstremt uvanlig dødsfall

(Saken fortsetter under)

Charles Walton ble funnet med strupen overskåret og kroppen gjennomboret av en høygaffel. På brystet var det skåret inn et kors.

Kom aldri hjem fra romantisk dans

Kjæresteparet Jesse McBane og Patricia Mann var selve bildet på perfekt ungdom, så da de ikke kom hjem fra en Valentindag-dans på sykehuset i 1971, ble familiene svært bekymret.

En uke senere ble de funnet, bundet til et tre og dekket av blader. Obduksjonen viste at de var blitt torturert før de ble drept. De brutale drapene fanget avisoverskriftenes oppmerksomhet, men etterforskningen ble delt mellom to ulike politidistrikt som hadde en lei tendens til å ikke ville dele informasjon med hverandre.

Blant de mistenkte var en ansatt ved sykehuset der paret hadde vært på dans som nektet å ta løgndetektor eller DNA-test. Ingen er blitt siktet for dobbeltmordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fem tegn på at forholdet ikke er bra nok

(Saken fortsetter under)

Drapene på kjæresteparet Patricia Mann og Jesse McBane er aldri blitt løst, men familiene har ikke gitt opp håpet om en dag få vite svaret på hvem som gjorde det. Foto: Privat

Skolemassakren på Northern Illinois University

USA er gang på gang blitt rystet av skolemassakre, og ifølge en oversikt hos organisasjonen Everytown For Gun Safety har det siden 2013 vært minst 165 skyteepisoder på amerikanske skoler. En av de verste utspilte seg på Northern Illinois University på Valentinsdagen i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere eleven Steven Kazmierczak hadde smuglet inn en hagle gjemt i en gitarkasse og tre håndvåpen gjemt under en sort frakk. Øyenvitner fortalte at han mot slutten av forelesningen vandret ut på podiet og begynte å skyte mot forsamlingen uten et ord. Total døde seks studenter og 19 ble skadet, før han skjøt seg selv.

Les også: Slik snakker du med barna om krig og katastrofer

(Saken fortsetter under)

Nærmere 200 studenter var samlet i auditoriet på Northern Illinois University da en tidligere student åpnet ild i 15-tiden om ettermiddagen lokal tid, like før en forelesning i geologi var over. Foto: Reuters/Kamil Krzaczynski/NTB Scanpix

Forsikringssvindelen kostet fire barn livet

Lawrence Myers var i dype pengeproblemer, men han så en praktisk løsning på problemet: Ved å sørge for at leilighetene han eide i Cicero i Illinois gikk opp i flammer, kunne han innkassere forsikringssummen på 250.000 dollar (rundt 2.1 millioner kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerheten til leieboerne var mindre viktig.

På Valentinsdagen i 2010 mistet syv mennesker livet da leilighetene brant ned. Fire av de døde var barn. Det tok heldigvis ikke lange tiden før politiet forsto hva som var skjedd og det kom frem at Myers hadde betalt en vedlikeholdsarbeider til å sette fyr på hjemmene. Myers ble til slutt dømt til livsvarig fengsel for å ha iscenesatt flere mord.

Les også: Krigsveteran møter sin tapte kjærlighet etter 71 år

(Saken fortsetter under)

Lawrence Myers ble til livsvarig fengsel for å ha iscenesatt en brann som kostet syv menneskeliv. Fire av de døde var barn. Foto: Skjermdump fra ABC7
Lawrence Myers ble til livsvarig fengsel for å ha iscenesatt en brann som kostet syv menneskeliv. Fire av de døde var barn. Foto: Skjermdump fra ABC7

Lurt i døden

Penger er en gjenganger når det kommer til drap mellom ektefeller, og Stacey Schoek ønsket mest av alt at hennes femte ektemann lå i graven slik at hun kunne innkassere livsforsikringen på en halv million dollar (cirka 4.2 millioner kroner). Gjennom en medsammensvoren leide hun en personlig trener kjent som «Mr. Results» til å ta seg av grovarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

14. februar 2010 lurte Stacey mannen til å gå til en isolert del av Belton Bridge Park i Lula, Georgia, under påskudd av å skulle utveksle Valentinkort. Der ble han skutt og drept. Dessverre for Stacey klarte politiet å bevise kontakten mellom henne og de to medskyldige, og hun berget seg så vidt unna dødsstraff ved å angi sine medsammensvorne.

Les også: Har vært gift i 82 år – dette er hemmeligheten

(Saken fortsetter under)

Stacey Schoeck ble pådreget raskt etter at hun fikk ektemannen drept. Ved å angi sine to medsammensvorne slapp hun dødsstraff. Foto: Skjermdump
Stacey Schoeck ble pådreget raskt etter at hun fikk ektemannen drept. Ved å angi sine to medsammensvorne slapp hun dødsstraff. Foto: Skjermdump

Fra forbilde til forhatt drapsmann

Få drapssaker har fått like mye internasjonal oppmerksomhet de siste årene som da den sørafrikanske idrettshelten Oscar Pistorius ble arrestert og tiltalt for å ha drept modell-kjæresten Reeva Steenkamp i 2013.

Se også: Her forteller Pistorius om drapet på kjæresten

Et år senere ble han dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap, men i 2017 ble straffen mer enn doblet til 13 år bak murene. Året før ble gullmedaljevinneren flyttet til et spesialfengsel for innsatte med psykiske lidelser nord for Sør-Afrikas administrative hovedstad Pretoria.
Pistorius har hele tiden hevdet at han trodde det var en inntrenger i huset da han skjøt fire skudd gjennom baderomsdøren på valentinsdagen 2013. Skuddene traff Steenkamp, som døde kort tid etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pistorius skadd i fengselsslagsmål

(Saken fortsetter under)

14. februar 2013 ble Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp ble funnet drept på badet i boligen hans i Pretoria. Pistorius sier han handlet i selvforsvar da han skjøt gjennom en lukket baderomsdør i den tro at en innbruddstyv befant seg på badet. Foto: Lucky Nxumalo/Citypress/NTB Scanpix

Flyttedagen som endte med drap

I desember 2016 falt dommen mot Dawn Dixon-Bey som sto tiltalt for mordet på sin mangeårige kjæreste Gregory. Etter å ha flyttet inn de siste eskene i deres nye leilighet, skal hun ha overfalt ham mens han lå på sofaen i stua og knivstukket ham to ganger i brystet.

Dixon-Bey hevdet hun gjorde det i selvforsvar, men flere vitner fortalte under rettssaken at de hadde overhørt henne true med å stikke ned kjæresten. Rettssaken varte seks dager og Dixon-Bey vil komme til å tilbringe de neste 35-70 årene i fengsel.

Dawn Dixon-Bey hevdet hun handlet i selvforsvar, men ble ikke trodd av retten som dømte henne skyldig i drapet på kjæresten.
Dawn Dixon-Bey hevdet hun handlet i selvforsvar, men ble ikke trodd av retten som dømte henne skyldig i drapet på kjæresten.

Les også: Lange arbeidsdager kan være en fordel for kjærligheten