Dette skal du aldri gi pinnsvinet

2. februar er det «Pinnsvinets dag». Organisasjonen Pinnsvinhjelpen oppfordrer til å holde hagen litt «rotete» og fremfor alt passe på hva de gir til Bolla Pinnsvin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om pinnsvinet

Lengde: 20-30 centimeter

Vekt: Gjennomsnittlig 700-1600 gram

Kjønnsmoden: 11 måneder

Paringstid: Mai - juni

Drektighetstid: 35 dager

Antall unger: Opptil 7, men vanligvis 4-5

Levealder: 5-6 år i vill tilstand

Pinnsvin spiser alle mulige insekter, snegler og annet kryp, men de er ikke vegetarianere. Fremmede frukter og bær kan være gode for mennesker, men gift for pinnsvin. Druer, gojibær og liknende er ikke mat for pinnsvin.

Grevling, hubro, rev og mennesker utgjør den største trusselen for et voksent pinnsvin.

I Skandinavia er pinnsvinet totalfredet, og drap straffes med bøter eller fengsel.

Kilde: Pinnsvinhjelpen

Saken ble opprinnelig publisert 2. februar 2016.

I det gamle Romerriket var 2. februar en tradisjonell helligdag kjent som «Pinnsvinets dag», der mange samlet seg rundt et pinnsvin-hi nattestid og lokket det lille dyret ut. Hvis det var overskyet så var våren like rundt hjørnet. Hvis det var klart måneskinn så skulle pinnsvinet visstnok se sin egen skygge, flykte tilbake til hiet og våren ville drøye til ut i midten av april.

Les også: Robotgressklippere skalperer pinnsvin

Amerikanerne har senere adoptert tradisjonen, beholdt datoen, byttet ut pinnsvinet med et murmeldyr og omdøpt 2. februar til «Groundhog Day». Selv om vi i dag ikke har for vane å stimle sammen og studere pinnsvinets reaksjon på månelyset, er det mange som setter pris på å få besøk av den i hagen og setter gladelig ut mat og drikke. Men det er noe du må huske å aldri servere.

Les også: Petter Pinnsvin fikk politieskorte

(Saken fortsetter under)

I fangenskap kan de bli over 10 år gamle, men i vill tilstand er det sjelden å finne eksemplarer som er eldre enn 5 år. Bare ca. 20 prosent av ungene overlever det første leveåret. Foto: Pinnsvinhjelpen

Katastrofeåret

Akkurat nå ligger de og sover søtt frem til de våkner til liv i april og mai, avhengig av temperatur. Pinnsvinnhjelpen er en frivillig organisasjon som jobber for å øke bestanden og hjelpe dyr som er skadet før de senere settes ut i naturen igjen. Frem til dyrene kommer ut av hiene sine, jobber blant annet Ingrid Fosse med å legge til rette for årets sesong som hun håper skal bli bedre enn fjorårets.

– 2015 var en katastrofe. Det var kaldt om våren, sommeren og høsten, noe som resulterte i ekstrem matmangel. Det var mye som skjedde som følge av klima i fjor som vi ikke har sett tidligere. Sykdom florerte og mange unger døde, så vi håper på fin vår og en normal sommer og høst, forteller hun til ABC Nyheter.

– Det er når ungene fødes i juli og i midten av august at marerittet begynner. Dersom hiet blir forstyrret av uvettige voksne, barn eller hunder så stikker moren av og etterlater avkommet. Ungene er nyskjerrige på omgivelsene og stikker nesa utenfor, og da finner de ikke alltid veien tilbake. Finner du en bortkommen unge og du ikke vet hvor hiet er, så må du oss beskjed på 922 80 021.

Les også: Vil du passe på en valp?

Kjært dyr med to navn

Noen kaller det pinnsvin, andre sier piggsvin, men hva er riktig? Ifølge Artsdatabankens offisielle navnelister er det piggsvin som er riktig svar av den enkle grunn at dyret har pigger og ikke pinner. Men både Kunnskapsforlagets blå språk- og ordtjeneste og Store norske leksikon likestiller piggsvin og pinnsvin, så stillingen er uavgjort.

Det finnes forresten rundt 6.000 pigger på pinnsvinets rygg og hver og en av dem holder i cirka et år. Da felles de og erstattes med nye. Skulle du bli stukket så er det ingen fare ettersom piggene ikke er giftige.

(Saken fortsetter under)

Dersom du har en ull-lue du ikke bruker, eller du savner et nytt strikkeprosjekt, så er det mange små og store pinnsvin som trenger hjelp til å holde varmen. Luene kan du sende til til Pinnsvinhjelpen, c/o Ingrid Fosse, Bringebærstien 20, 1400 Ski. Foto: Pinnsvinhjelpen

Pinnsvinet lever spredt i hele Europa unntatt nordlige deler av Skandinavia. Mer overraskende er at du finner det på New Zealand der det ble satt ut av europeiske innvandrere rundt 1870. I likhet med Skottland og andre isolerte øyer, regnes pinnsvinet der som et skadedyr fordi det gladelig spiser eggene til vadefugler som hekker på bakken.

I Norge viser funn fra Vistahulen på Jæren at pinnsvinet har hatt tilhold her siden yngre steinalder, for 7.000-8.000 år siden. I dag finner du det langs hele kysten og et godt stykke inn i innlandet, fra Østfold til Trøndelag med untak av enkelte steder i Nord-Norge hvor pinnsvin ble satt ut i 1950­-årene.

Les også: En vinter i hi

Kan ta livet av pinnsvinet

Pinnsvinet treffer du på i hager, dyrket mark, skogbryn, parker og avfallshauger, og den beste tiden å se pinnsvin på er i skumringen sommer og høst. Da kommer det frem fra gjemmestedet for å lete etter mat.

Til forskjell fra mange andre ville dyr, har pinnsvinet lett for å bli tamt dersom du setter ut mat eller vann i hagen din en gang innimellom. Får dyret først smaken på godbitene, kommer det regelmessig på middagsbesøk.

Men det er én ting pinnsvinet ikke kan få.

– Du må aldri gi dyrene melk. Da vil de få diaré og i verste fall dø av dehydrering. Vanlig tørr- og våtfór til katt og hund er derimot midt i blinken, og det er viktig at dyrene har tilgang til friskt vann. Hvis jeg hadde pinnsvin i hagen så hadde jeg begynt å sette ut så snart jeg ser spor etter avføring , opplyser Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen.

Les også: Fire forebyggende tiltak mot brunsnegler

Grip inn og ring etter hjelp

Pinnsvinhjelpen får ofte henvendelser fra personer som har observert et dyr liggende i hagen i flere dager. Dette er ikke normal oppførsel og Fosse er krystallklar når vi spør henne hva vi skal gjøre dersom vi finner et pinnsvin som er underernært eller skadet.

– Da skal du se nøye og vel på det og ta kontakt med oss på telefon 922 80 021 så prøver vi å hjelpe så godt vi kan. I fjor sommer var telefonkøen lang, og vi klarte ikke å ta imot alle. Men kommer du ikke gjennom så må du ikke gi opp.

Du kan også ta det med deg til veterinær, avliving koster ikke penger.

– Glem den flåsete frasen om å la naturen gå sin gang. Et skadet eller sykt pinnsvin dør etter tre-fire dager, hvilket er smertefullt, understreker Fosse.

(Saken fortsetter under)

Pinnsvin tåler ikke melk, hverken vanlig, laktosefri eller whiskasmelk. Melk betyr diaré og en lang og smertefull død. Sett gjerne ut litt vann, men ikke melk. Foto: Pinnsvinhjelpen
Pinnsvin tåler ikke melk, hverken vanlig, laktosefri eller whiskasmelk. Melk betyr diaré og en lang og smertefull død. Sett gjerne ut litt vann, men ikke melk. Foto: Pinnsvinhjelpen

Sammen med trafikk og mangel på habitat, er det parasitten lungeorm som dreper flest pinnsvin i Norge. Dessverre er det kun veterinærer som kan importere den mest effektive medisinen.

– Behandlingstiden for importsøknad tar to år og veterinærene har ikke lov til å skrive ut til oss. Medisinen kunne reddet mange pinnsvin, men vi har avtale med en klinikk allerede og jobber med å få godkjenning. Når det gjelder å tilrettelegge for tilgang til dyremedisin så er EU langt flinkere enn Norge, sier Fosse til ABC Nyheter.

Les også: Det snakkende pinnsvinet koser seg med gresskar

En «rotete» hage er bedre enn golfbane-preg

Minkende habitat er stor trussel mot bestanden, og Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen ser gjerne at flere tilrettelegger hagen sin slik at Bolla Pinnsvin og artsfrendene hans kan finne et trygt hjem året rundt.

– Hvis du raker vekk løvet om våren så raker du samtidig vekk hele spisskammerset. Hold hagen din litt «rotete», litt høyt gress, busker og trær er alltid til stor hjelp. Når du klipper av busker og kvister, så kan du samle alt i en komposthaug der dyrene vil trives, spise og sove.

Dersom du skal sette fyr på komposthaugen, er det svært viktig at du flytter på alt sammen før du tenner på. Da unngår du at dyr som har laget hi eller oppholder seg der bøter med livet.

– Og vær forsiktig når du klipper gresset, mange pinnsvin blir drept av gressklipper, elektrisk klipper eller kantklipper.

Gå inn på Pinnsvinnhjelpen for å finne mer informasjon om blant annet hva du gjør når du finner et hi med mor og unger, hvordan du kan lage en fóringsstasjon i hagen din og hvordan du selv kan lage et perfekt hi for pinnsvin.

Det er nok ikke alle som er klar over er at man også kan få satt ut pinnsvin i sin egen hage. Kontakter du Pinnsvinhjelpen vil de kunne hjelpe deg med dette. Foto: Colourbox

Les også: Pinnsviner så små som golfballer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Tobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen
Siste nytt
13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTobarnsmor i al-Hol-leiren nådde ikke fram med krav om å bli utlevert til Norge11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus