Oppgrader kjøkkenet på en billig måte

– Det er mye som kan gjøres selv på en rimelig og enkel måte, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea. © FOTO: Ikea. Foto: Ikea
– Det er mye som kan gjøres selv på en rimelig og enkel måte, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea. © FOTO: Ikea. Foto: Ikea

Du kan gjøre nesten alt selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å pusse opp et slitent kjøkken kan fort bli en dyr affære. Men dersom du ikke behøver å bytte ut alt, kan du fornye både billig og enkelt.

- Bortsett fra elektrisitet og rør, hvor fagfolk må gjøre jobben, kan du gjøre alt selv. Da er det bare å sette av en helg og slå deg løs, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea.

Hun sier at det alltid er mulig å forandre dersom det ikke blir like bra som du trodde. Hennes oppfordring er å tørre å prøve.

Les også: Dette badet ser ikke slik ut lenger

Gjør det enkelt

- Det er mye du kan gjøre selv på en rimelig og enkel måte, opplyser Egger.

Det aller enkleste er å bytte håndtak på skapene, male området mellom overskap og benkeplate, eller bytte veggplater. Du kan også male kjøkkenfrontene for å få et helt nytt uttrykk.

Ifølge Egger trenger du ikke å endre på mye for å se stor forskjell. Du kan for eksempel få et helt nytt kjøkken bare ved å bytte fronter. Enten alle, eller noen få, for å skape litt liv. En ny benkeplate er også noe som bidrar til å gi en følelse av nytt kjøkken.

- Husk også på at det ikke bare er utsiden som gjelder. Rydd, systematiser og gå til innkjøp av skuffedeler og beholdere, så får innsiden av kjøkkenet et helt nytt liv, tipser Egger. Det er også veldig budsjettvennlig.

Les også: Ingen tør kjøpe huset fra «Nattsvermeren»

(Saken fortsetter under)

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til; Du kan for eksempel få et helt nytt kjøkken bare ved å bytte fronter. Foto: Colourbox
Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til; Du kan for eksempel få et helt nytt kjøkken bare ved å bytte fronter. Foto: Colourbox

Anne Berentsen er interiørarkitekt MNIL og kreativ leder hos Berentsen Interiørarkitekter. Hun kan fortelle at du ikke trenger å gjøre mye for å få et moderne og nytt preg på kjøkkenet ditt.

- Fjern lys-lister som sitter under skapene, og legg en annen form for belysning. Det har overraskende stor effekt, og belysning er en viktig faktor som mange kanskje ikke tenker over, sier Berentsen.

Hun forteller at det finnes både rimelige og bra løsninger på markedet, så mulighetene er mange.

Les også: Her er «vedfyringens ABC»

Du kan gjøre det meste selv

- Malearbeid, demontering, bytte ut benkeplaten, skifte innredningen og bytte fliser kan du gjøre selv, påpeker Berentsen.

Ifølge interiørarkitekten kan du også montere belysningen, så sant den monteres via en eksisterende stikkontakt eller et støpsel.

Dersom kjøkkenet er i brukbar stand, kan det å endre på frontene gjøre stor forskjell på et slitent kjøkken.

- Du kan for eksempel fjerne overskapene, eller ta dem ned og montere dem på en ny måte. Kanskje på en helt annen plass på kjøkkenet dersom du har mulighet til det. Å bytte ut overskap med flere hyller frisker enkelt opp kjøkkenets uttrykk, sier Berentsen.

Les også: Kombibenken sørger for orden i gangen

(Saken fortsetter under)

Det er alltid mulig å forandre dersom det ikke blir like bra som du trodde. Men du må våge å prøve. Foto: Kimme Persson / Scanpix
Det er alltid mulig å forandre dersom det ikke blir like bra som du trodde. Men du må våge å prøve. Foto: Kimme Persson / Scanpix


Egger legger til at du bør prioritere det som gir akkurat ditt kjøkken nytt liv og en ny følelse. For noen vil det være enkle grep, men for andre betyr det å bytte ut innmat og fronter i innredningen.

- Det er vanskelig å gi en konkret anbefaling på hva du burde prioritere. Det viktigste er at du tenker over hvilke behov du har på ditt kjøkken, og gjøre grep basert på det, forklarer Egger.

Les også: Eieren ville ha både sovesofa og kontorkrok i den lille leiligheten

Og når det kommer til hva du ikke kan gjøre selv, er det ikke mye.

- Du trenger rørlegger til å skifte kran, og elektriker til å montere belysning, dersom du ikke har stikkontakt eller bryter installert fra før, sier Berentsen.

Det er stor konkurranse i markedet, så hun anbefaler å undersøke ulike firmaer, og be om pris på forhånd.

Muligheter for under 1000-lappen

- Hvor mye oppgraderingen av kjøkkenet vil lande på i pris varierer veldig, alt etter hva du ønsker å gjøre, opplyser Egger.

Hun informerer om at du fint kan slippe unna med en oppgradering til under 1000-lappen.

Det er imidlertid forbeholdt dersom du kun gjør små endringer, men som likevel vil synes mye. For eksempel å bytte håndtak på kjøkkendører- og skuffer.

Les også:

Dette badet ser ikke slik ut lenger

Dette ble faktisk et kult tenåringsrom

Her er det mange hensyn som må tas

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Personvernpolicy