Åpen for alle - alltid

Mange stoler ikke på appene sine

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun halvparten av oss har tillit til at appene vi bruker, behandler personinformasjon på en betryggende måte, viser en undersøkelse utført for Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 49 prosent av de spurte sier at de i stor eller noen grad har tillit til at personopplysninger behandles på en betryggende måte. 40 prosent svarer at de har liten eller ingen tillit til dette, mens 11 prosent sier «vet ikke», viser undersøkelsen Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet.

– Apper skal ikke samle inn mer informasjon enn de trenger for å fungere. At dette skjer, er med på å undergrave både personvern og forbrukernes tillit til digitale tjenester, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

Les også: Så enkelt kan du overvåke andres mobil

Undersøkelsen viser også at 59 prosent én eller flere ganger har latt være å laste ned eller ta i bruk apper fordi appen krever informasjon de ikke ønsker å gi fra seg.

– Det er svært vanskelig å vite hva appene faktisk samler inn og hva de gjør med informasjonen vår. At så mange lar være å laste ned apper av den grunn, bør være et varsku for app-tilbydere og andre som tilbyr tjenester på nett, mener Myrstad.

Ni av ti mener det ikke er greit at personinformasjon benyttes til andre formål enn at appen skal fungere.

Les også: Vet du hva du godkjenner på Facebook?

Slik laster du ned ABC Nyheters og Startsidens apper