Julenissen«Er det noen snille barn her?»

Det er jul og da kommer nissen med gaver til barn i alle aldre. Foto: Colourbox
Det er jul og da kommer nissen med gaver til barn i alle aldre. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julenissen har hatt en lang og innholdsrik utvikling, fra helgen som reddet jomfruer i nød til barnevennlig bestefar som nyter kald Cola.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julenissen er selve symbolet på julen i vestlig populærkultur og for millioner av barn representerer denne eldre og vennlige mannen med kritthvitt skjegg, rød lue, smilende øyne og smittende latter selve høydepunktet på årets kanskje beste dag.

Ane Ohrvik har forfattet kulturhistoriske artikler om ritualer, religiøsitet og årshøytider. I 2004 skrev hun boken «Nisser - Fra helgen til sinnatagg». (Foto: UiO)
Ane Ohrvik har forfattet kulturhistoriske artikler om ritualer, religiøsitet og årshøytider. I 2004 skrev hun boken «Nisser - Fra helgen til sinnatagg». (Foto: UiO)

Ane Ohrvik er kulturhistoriker og førsteamanuensis på Institutt for kulturstudier og orientalske språk på Universitetet i Oslo. Hun forteller at den moderne julenissen kommer fra ulike land og ulike typer inspirasjoner.

– Til dels fra Europa, med inspirasjon fra nasjonale St. Nikolas-feiringer og lokale varianter. Immigranter som reiste til USA lekte seg med Santa Claus-figuren og støpte den moderne, rødkledde ho-ho-nissen på 1800-tallet. Så har du Coca Cola som med sine reklametegninger og dyktige illustratører var med på å skape den figuren vi i dag har tatt totalt for gitt, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men i bunn og grunn er julenissen inspirert av den katolske helgenen St. Nikolas.

Les også: Juleønske til nissen: – En ny mor

ABC Nyheter besøke julenissen i Finland. Les reportasjen her

Reddet ungjenter fra prostitusjon

St. Nikolas var opprinnelig biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet. Han var kjent som gavmild og barmhjertig og ble dyrket som helgen fra 500-tallet. Kulten hans spredte seg over hele Vest-Europa og han ble den mest folkekjære helgen nest etter jomfru Maria.

– St. Nikolas var en helgenfigur som det tidlig ble knyttet ulike historier til. De som bidro til å gjøre ham hellig, er der han fremstår som en gavegiver. I en fortelling gir han anonymt gullpenger til en far som ser seg tvunget til å selge sine tre døtre til prostitusjon fordi han ikke har råd til jentenes medgift. I andre historier redder han barn fra fornedrelse eller ulykke, forteller Ohrvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse historiene er utgangspunkt for skikken med å gi barn gaver i hemmelighet på St. Nikolas bursdag som er 6. desember. Denne skikken lever fremdeles i blant annet Nederland.

– Julenissen er en sekulær figur i dagens julefeiring og har kun to oppgaver; oppfordre til snillhet og bidra til en slags disiplinering i form av trussel om at du ikke får gaver om du har vært slem. Dagens julenisse er ikke St. Nikolas, og han kan derfor være i aktivitet på julaften fordi han ikke konkurrerer med andre helgener.

Les også: Slik blir du den perfekte julenisse

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Amerikansk animasjonsfilm om Rudolf og julenissen fra 1944.


Rudolf ankommer nisseland

Ane Ohrvik trekker frem to amerikanske forfattere som la grunnlaget for utviklingen fra St. Nikolas til dagens julenisse, der slede og reinsdyr står øverst på listen over naturlig tilbehør. Den ene var Washington Irving som på begynnelsen av 1800-tallet som skrev en novelle om en julenisse som flyr i en slede trukket av reinsdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den andre var Clement Moore som skrev et dikt i julegave til sin sønn i 1822. I diktet, som senere ble utgitt og fikk tittelen «The Night Before Christmas», flyr julenissen over hustakene i en slede trukket av reinsdyr med Rudolf i front. Det er gjennom disse litterære verkene at den moderne julenissen ble sementert i vår bevissthet.

Selve navnet Santa Claus dukker første gang opp i en barnebok kalt «The Children’s Friend» som ble utgitt i 1821 i New York. I 1933 uttalte han for første gang sitt velkjente ho-ho-ho, i Walt Disneys tegnefilm «Julenissens verksted». Med Disneys bruk av julenissen, tok det ikke lang tid før Hollywoods drømmefabrikk omfavnet nissefar og opp gjennom tiårene produsert utallige filmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hadde du satt deg frivillig på fanget til denne jule­nis­sen?

(Saken fortsetter etter video)

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: En av de kjente, kjære animasjonsfilmene som går på fjernsyn julaften.

Coca Cola-nissen

Parallelt med bøkene på 1800-tallet fulgte illustrasjonene. Det er spesielt to tegnere som fikk stor betydning for hvordan vi ser for oss julenissen i dag.

– Thomas Nash og svenskættede Haddon Sundblom var de to viktigste illustratørene for den moderne julenissen. I tidligere illustrasjoner fremstår julenissen som en totalt overvektig mann som liker godt drikke og er storrøyker. På slutten av 1800-tallet gjør Nash ham mer barnevennlig og lattermild, og ikke fult så hårete, skitten eller stirrende som tidligere, forteller Ohrvik til ABC Nyheter.

På midten av 1900-tallet gjør den såkalt Coca Cola-nissen sin entré. Haddon Sundblom var i en årrekke reklametegner for brusgiganten. Gjennom hans strek ble Santa Claus forvandlet til en godmodig og ufarlig bestefar som nyter en kald Cola på slutten av en hektisk arbeidsdag. Julenissen har riktignok beholdt en solid pondus, så faren for å sette seg fast i pipa er der fremdeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Julenisse ranet post­kon­tor

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Det er ikke godt å si hvor mye Santa Claus' drikkevaner har hatt å si for handelen, men vi vet i alle fall at julenissen drikker cola.


Nissens fremtid

Hvordan ser fremtiden ut for julenissen? Vil reinsdyr og slede forsvinne til fordel for raskere fartøy, eller vil han kanskje bli slankere som følge av kroppsfokuset som møter oss fra utallige magasinforsider og reklameplakater?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personlig mener jeg at uansett hvor mye du trekker forbindelseslinjer til kristen tradisjon og aner til St. Nikolas i den moderne julenissen så vil jeg likevel si at den moderne julenissen kanskje er et av de mest anvendelige symbolene vi har, på tvers av religion, etnisitet og nasjonalitet, fastslår Ane Ohrvik.

– Den moderne julenissen er et globalt fenomen til forskjell fra de fleste andre symboler og anvendelig innenfor vidt forskjellige kulturer og religioner. Julenissen er en figur som blir halt i og dratt til ulike formål, og jeg er sikker på at nissen vil være med oss videre fremover. Men jeg aner ikke hvordan vi ender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Få opplæring på nissekurs

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: En annerledes julefilm fra 1984, der du skal holde deg langt unna julenissen.


Kulturell påvirkning

På spørsmål om hvor norsk nissen som banker på døra julaften er, svarer Ohrvik at han er så norsk som det vi selv velger å gjøre den.

– Det blir meningsløst å si at det er den amerikanske Coca Cola-nissen som kommer rundt og deler ut julegaver i de norske hjem, ettersom vi ikke har noe relasjon til den utgaven. Derimot har vi et forhold til den julenissen vi kler oss ut som for å dele ut julegaver til barna våre. Deri ligger en forskjell som er ganske viktig.

– Det er de som vil si at her er det altfor stor kulturell påvirkning utenfra. Men slik er kultur. Vi er, og har til alle tider, vært gjenstand for påvirkning utenfra. Det er nettopp det som skaper dynamikk og skaper nye ting mens annet går under.

– Kommer julenissen på besøk julaften hos deg?

– Jeg har en niese som forventer julenisse og i år tror jeg det er min tur til å spille ham.

VIDEO: De fem beste julenissereklamene