– Slik vil eldre bo i fremtiden

Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

<p>SOM I USA: Boligkomplekser for eldre, der alt er lagt til rette både praktisk og sosialt, har i USA både blitt et populært tilbud og god butikk for dem som driver det, sier Petter Ahlström som ønsker å tilby det samme i Skandinavia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
SOM I USA: Boligkomplekser for eldre, der alt er lagt til rette både praktisk og sosialt, har i USA både blitt et populært tilbud og god butikk for dem som driver det, sier Petter Ahlström som ønsker å tilby det samme i Skandinavia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I fremtiden vil eldre bo i boligkomplekser der de kan dyrke sine interesser, få nye venner og leve gode år på slutten av livet, mener svensk forsker som nå jobber med å utvikle et slikt tilbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke noe rart med det å bli gammel, det gjør vi alle sammen til slutt. Vi mener at man må skape et botilbud som er så attraktiv at man ønsker å flytte dit tidligere enn man i dag flytter til pleiehjemmet. Da kan eldre få mange gode år, med nye venner og mulighet til å delta på spennende aktiviteter, sier økonom, forsker og boligutvikler Petter Ahlström til ABC Nyheter.

Han er initiativtaker til konferansen Seniorvärld i Sverige, der temaet er hvordan eldre skal bo og leve bra i fremtiden. I Sverige viser prognosene at hver fjerde svenske kommer til å være 65 år eller eldre om ti år. Det er behov for å finne ut hvordan eldre vil bo for at de skal ha en aktiv og meningsfylt alderdom, mener Ahlström.

Torsdag fortalte han under Norsk kongress i aldersforskning, som denne uken pågår i Oslo, om forskning som har sett på nettopp hvordan eldre ønsker å bo; hva som er deres preferanser når det kommer til praktisk tilpasning av boligen, men også om de ønsker å bo i fellesskap med andre eldre og er villige til å betale litt ekstra for service der de bor.

Til ABC Nyheter sier Ahlström, som også er administrerende direktør i selskapet CLA Sweden, at han ikke er i tvil om at eldre i Skandinavia er klare for et nytt alternativ, som ligger utenfor de vanlige institusjonene og det som det offentlige tilbyr.

– Når vi blir gamle og slutter å jobbe, da har det gjerne vært slik at vi skal vi tas hånd om. Men det stemmer ikke for dagens eldre. De har andre krav og forventinger og et annet selvbilde. Og de har penger, sier Ahlström.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Velferdssamfunnet løser ikke dette

Han mener dagens eldre er klare for det som i Nord-Amerika kalles «assisted living» eller «senior resort»; en boligform som vi her hjemme gjerne har blitt kjent med gjennom amerikanske filmer og TV, som både skal være praktisk og sosial.

Det er flere aktører som ønsker å tilby et slikt konsept her i Skandinavia, CLA Sweden som Alhström leder, er en av dem. Han forklarer at de er veldig inspirert av den nordamerikanske modellen, men ønsker å skape et tilbud med skandinavisk profil.

– Amerikanerne fungerer ganske likt som oss, seniorene der har samme behov og ønsker som her, men de har i lengre tid enn oss innsett at de må gjøre mer selv.

– Mange av oss lever fortsatt i tro om at velferdssamfunnet skal løse dette. Men så ser vi at det ikke finnes penger i systemet, eldrehjem rustes ned og blir et sted folk bor det siste halve året før de dør. Vi vil skape et attraktivt alternativ til de mange årene man i dag sitter hjemme, før man kommer så langt at man må på pleiehjem, sier han.

Les også: Oslo får landsby for demente

Vil hjelpe eldre med å dyrke egne interesser

Ahlströms idé har fått navnet ConceptLiving.

– Det er et svar på det vi ser at mangler ute på markedet, boliger som er fysisk tilpasset at man skal kunnen bo med verdighet i alderdommen, med baderom som er romslige, heiser og andre krav. Det er man allerede ganske flinke på, selv om det ikke tilpasses så mye som man kunne gjort. Men det er også så mye annet som kreves. Vi kaller det sosial infrastruktur. Eldre mennesker vil inn i et sosialt miljø som passer i det aldrende liv, sier han.

Han forklarer at senior-resortene i USA legger til rette for at beboerne kan dyrke sine egne interesser.

– Noen av resortene tilbyr for eksempel det å reise som en av sine aktiviteter. Da får seniorene hjelp til å organisere og gjennomføre reiser. Det samme kan man gjøre for eldre i Norge og Sverige. Vi har en rik middelklasse og det finnes helt klart interesse, mener han.

I Nord-Amerika har dette både blitt et populært tilbud og god butikk for dem som driver det, ifølge Ahlström.

– Dette er stor business i Nord-Amerika og de som tilbyr slike løsninger er viktige aktører innen boligmarkedet. Vi vil gjøre det i samme i Skandinavia. Skape et tilbud som en hotellkjede, men som i stedet er en kjede av boliger hvor man kan velge et liv sammen med andre, hvor de eldre får tilbud om attraktive og morsomme aktiviteter. Det er det vi vil sy sammen og tilby.

– Vi tror det er det mange eldre i dag er ute etter, på det tidspunktet i livet vil man gjøre ting lettere for seg selv og ha det morsomt.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

Første prosjekt i gang i år

Omsider har bransjen fått øynene opp for dette, ifølge Ahlström som forteller at det er mange som er inne på samme tanke som dem.

– Hvorfor gi opp en generasjon som har penger og som etterspør gode alternativer, spør Ahlström retorisk.

– Det finnes nok ikke et eneste svensk byggekonsern som i dag ikke tenker på å gjøre noe spesielt rettet mot eldre, fortsetter han.

Han forklarer at det så langt har vært mye tanker og snakk, men at det så langt ikke har skjedd noe.

– Men vi er lei av at det er mye prat og lite handling, det har tatt lang tid. Nå har vi har bare ti år på oss til å gjøre noe. Vi håper å være i gang med vårt første prosjekt innen årsskiftet. Om fem år vil man kunne se tilbake og tenke at det var i 2015 det skjedde.

Les også: – Døden kan lære oss hva som er verdt å prioritere

– Vil gjerne jobbe i Norge

Selv om Ahlströms selskap i første omgang sikter seg inn mot Sverige, ser han for seg at konseptet kan eksporteres til hele Skandinavia og gjerne også til andre deler av verden.

– Vi tror de store prosjektene vil være i for eksempel Tyskland og Polen, men vil begynne på hjemmebane i Sverige og vi vil gjerne jobbe med prosjekter i Norge.

For å lykkes trenger de samarbeidspartnere som kan være med å utvikle tilbudet og driften av boligkompleksene.

– Vi må få inn andre aktører. Hvorfor ikke hotellbransjen? De har dette i blodet sitt og forstår verdien av service. For de som bor der er det ikke så viktig hvem som bygde boligen, det er de som leverer tjenester hver dag som er viktig.

– Vi vil komme dit man har kommet i Nord-Amerika. Der har man bygd opp en fantastisk business og et tilbud som de eldre er veldig fornøyd med, sier forsker og daglig leder i CLA Sweden, Petter Ahlström, til ABC Nyheter.

Les også:

– En stor suksess at folk lever lenger - og har det bra

– Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

Personvernpolicy