Meny

Norsk krigshelt portretteres av New York Times

BESKJEDEN: – Helt fra 2. verdenskrig mener hell og tilfeldigheter gjorde at Hitlers atombombeplaner ble forhindret, skriver New York Times om Vemork-veteranen Joachim Rønneberg. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ålesund (NTB): Mannen som ledet tungtvannsaksjonen på Vemork, 96 år gamle Joachim Rønneberg, er viet en stor artikkel i lørdagens New York Times.

Den amerikanske storavisen presenterer 96-åringen i sitt lørdagsportrett, skriver Sunnmørsposten. Avisen har vært hjemme hos Rønneberg i Ålesund.

¬For en mann som reddet verden, eller i det minste hjalp til med å sikre at Adolf Hitler aldri fikk fatt på en atombombe, har 96-årige Joachim Rønneberg et overraskende lite heltemodig syn på de kreftene som former historien, skriver avisen.

Rønneberg ledet sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. I mai mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats under krigen.

Les også: Joachim Rønneberg var æresgjest under feiring i London

– Det er så mye som bare var hell og tilfeldigheter. Det var ingen plan. Vi håpte bare på det beste, forteller Rønneberg om tungtvannsaksjonen, en historie som engasjerte norske TV-seere og ga seerrekord da serien ble vist på NRK tidligere i år.

Artikkelen i New York Times avsluttes med Rønnebergs syn på dagens internasjonale situasjon.

– Det burde være åpenbart for folk at fred og frihet er noe man må kjempe for. Det virker som om politikerne har glemt dette, sier 96-åringen.

Se video med Rønneberg: – Fred og frihet er ingen selvfølge

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus