Meny

– De ti verste julegavene til barn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En organisasjon for lekesikkerhet i USA har kåret de verste og farligste lekene du kan gi barna.

Hvert år siden 1973 har forbrukerorganisasjonen i USA, «World against toys causing harm» (Watch), gått ut med en liste over leker de mener utgjør en fare for barn. Listen kommer før jul, i et håp om å få produsentene til å trekke lekene fra markedet og gjøre dem sikrere.

Les også: Foreldre håver inn millioner på barnas lek

– Ett barn havner på legevakten hvert tredje minutt i USA som følge av leketøy-relaterte skader. 250.000 barn i USA i 2013. Mange av disse skadene kunne vært unngått med kvalitetsdesign og bedre testing av produktene, sa lederen for Watch, Joan Siff, under en pressekonferanse denne uken.

Les også: Når barn får velge mellom leker og farlige kjemikalier

Hun mener også at julegavekjøp på nettet har gjort det vanskeligere for forbrukerne å sjekke om lekene er trygge eller ikke.

– De har ikke muligheten til å undersøke produktet fysisk for mer opplagte farer, sier Siff.

Her er lekene og begrunnelsene til Watch for at de ikke egner seg for barn:

1. «Bud» Skipit’s wheely cute pull along

Produsent: Bunnies by the bay

– Denne kosebamsen med hjul er ment for babyer fra seks måneder. Koppene på hjulene kan falle av å utgjøre en kvelningsfare. Lekene ble først tilbakekalt i juni, men har igjen kommet ut på markedet.


2. Foam dart gun

Produsent: GD.Jifeng Toys

– Det er ingen grunn til å utstyre barn med leker som ligner ekte våpen. Detaljerte kopier av våpen har ført til en rekke dødsfall i USA, og burde aldri bli solgt som leker.3. Sammenbrettbar trampoline

Produsent: Toys R Us

– Trampolinen er ment for barn fra seks år. Det advares om at man kan utsettes for alvorlige skader om man lander forkjært, selv om man lander midt på trampolinen. Produsentene advarer også om at voksne må følge med til enhver tid leken er i bruk.4. Poo-dough

Produsent: Skyrocket Toys

– Lekedeigen som skal ligne avføring inneholder hvete, som kan gi alvorlige reaksjoner hos de med allergi. Advarselen står imidlertid bare på emballasjen som er ment å kastes. Dermed er det umulig å få denne viktige informasjonen når leken brukes igjen og igjen.


5. Splat X smack shot

Produsent: Imperial toy

– En sprettert-leke med en rekkevidde på 30 meter. Kan skade blant annet øyne om den brukes feil og på for kort avstand.
6. Kick flipper

Produsent: Playsmart

– Et plastikkbrett som markedsføres som et skateboard uten hjul. Det blir ikke opplyst om nødvendig sikkerhetsutstyr, og barna som avbildes på pakken har ikke hjelm eller annen beskyttelse.7. Leonardos electronic stealth sword

Produsent: Playmates international Company

– Bladet på plastikksverdet er såpass hardt og skarpt at det kan gi skader om det brukes som det er ment: I fekting.
8. Kid connection doctor play set

Produsent: Wal-Mart Stores

– Doktorsettet er ment for små barn som gjerne putter ting i munnen. Settet inneholder flere små deler, blant annet en tungepinne som barna oppfordres til å putte i munnen. Kveldningsfare.9. Pull along zebra

Produsent: Early learning centre

– På tross av lekeindustriens retningslinjer om at snorer på leker for babyer skal være mindre enn 30 cm, har denne leken en snor på nesten det dobbelte. Kvelningsfare.10. Jurassic world velociraptor claws

Produsent: Hasbro

– Hanskene som skal ligne dinosaurklør er skarpe nok til å utgjøre en fare for øye- og ansiktsskader. Det er ingen slike advarsler på pakningen.
Nesten alle lekene selges på nettsider som Amazon og Ebay. Noen selges også i leketøysbutikken Toys R us, som også finnes i Norge.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus