Trikset kan dempe irritert og sår hud

PLEIENDE EFFEKT: Visste du at melk kan fungere som en ypperlig, naturlig fuktighetsgiver for tørre hender? FOTO: Linn M. Rognø.
PLEIENDE EFFEKT: Visste du at melk kan fungere som en ypperlig, naturlig fuktighetsgiver for tørre hender? FOTO: Linn M. Rognø.

Verdt å prøve nå som det er kaldt ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høst og vinter byr på kaldere vær, og med det følger ofte problemet med tørr hud på hendene.

- Det er helt klart at kulde og temperaturforandringer i både inne- og uteklima kan være en årsak til at huden på hendene blir ekstra tørr, sier hudterapeut Maren Nilsen ved Annes Hudpleie og Spa i Bergen.

Dette støtter Sidsel Ree, hudlege ved Lysaker Hudlegekontor.

- Det er også slik at når det blir kaldere ute, blir det lavere luftfuktighet i klimaet, som vil gjøre huden tørrere.

Vonde konsekvenser

Om du ikke passer på, og lar hendene tørke ut, kan det ifølge Ree på sikt få vonde konsekvenser.

- Du kan utvikle håndeksem hvis huden blir for tørr, uansett hudtype, sier hun.

Om du allerede har sensitiv hud, bør du være ekstra påpasselig. En hudpleier kan anbefale ulike behandlinger og ulike kremer, men av og til må du gå mer drastisk til verks.

- Vi vet at hvis du har eksem, psoriasis og andre lignende problemer, bør du gå til legen for undersøkelse, og eventuelt få resept fra lege hvis du skal få bukt med problemet, sier Nilsen.

Uttørrende tabber

Hendene er spesielt utsatt i og med at vi bruker dem hele tiden og fordi vi ikke alltid kan beskytte dem med hansker eller votter.

- Huden tørker fort ut om du ikke bruker hansker eller dropper beskyttende kremer, sier Nilsen videre.

Hudlege Ree er enig.

- Du må smøre med fuktighetskrem for å redusere vanntap fra huden.

I tillegg anbefaler hudlegen at du passer på hendene når du vasker deg.

- Prøv å redusere bruk av vann og såpe i den grad det er mulig, likeså med uttørrende rengjøringsmidler, sier Ree.

Hudpleieren er enig, og forteller at mye vasking fører til at pH-verdien i huden blir ustabil, og det naturlige fettet i huden forsvinner.

- Det samme skjer dersom du bruke parfymerte håndkremer med mye vanninnhold, det gjør også at huden lettere fryser ute, sier Nilsen.

Bruk melk

Hvis du ikke har lyst å investere i hudkrem eller andre litt dyrere preparater, kan du finne mange andre hjelpemidler på kjøkkenet!

Nettsiden Top 10 Home Remedies har flere lure tips på lager, blant annet å bruke melk mot tørre hender.

Melk har nemlig en betennelsesdempende og utglattende egenskap som skal hjelpe mot tørr og kløende hud.

I tillegg vil melkesyren eksfoliere døde hudceller som igjen vil øke hudens evne til å ta i mot, og holde på fuktigheten. Melken skal visstnok også holde hudtonen lys og jevn.

Slik gjør du:

Dypp en klut i kald melk.

Legg kluten på den tørre huden på hånden din.

La den ligge på hånden i fem-syv minutter.

Vask melken skånsomt av med en annen klut dyppet i lunkent vann.

Dette kan du gjøre annenhver dag.

Klikk Motes journalist testet denne metoden på sine hender én gang. Utgangspunktet var tørre hender med enkelte såre partier og litt sprukken hud.

Etter at kluten med kald melk hadde lagt på hendene i syv minutter, hendene var vasket med klut dyppet i lunkent vann og deretter tørket, føltes hendene med én gang glattere.

Den kalde melken føltes lindrende på de såre, sprukne områdene, noe som var veldig behagelig.

Siden dette er en metode som bør gjøres annenhver dag i noen uker, var ikke resultatet særlig vedvarende, men umiddelbart føltes det i alle fall som en deilig behandling for huden.

- Kan dempe sår hud

Anne Steen Hansen er sykepleier og hudpleier hos Face It i Bergen. Hun har ikke hørt om melke-tipset før, men har en viss tro på det.

- Jeg tror nok at melken kan gi fukt til hendene. Jeg tror også at det kan dempe en irritert og sår hud, sier hun.

Hansen er samtidig litt skeptisk til selve påstanden om eksfoliering.

- Jeg har ikke troen på at melk vil peele huden og fjerne døde hudceller. Når det snakkes om at melkesyren vil hjelpe med dette, vil jeg heller si at hyalyronsyre, som mange kremer inneholder, og som huden selv har naturlig i seg, virker bedre.

Likevel tenker hun at melk som en kjølig væske kan hjelpe på rød og hissig hud.

- Bruker du varmt vann, derimot, er dette noe som vil tørke ut huden med én gang. Om du vil bruke vann til å rense ansiktshuden, anbefaler jeg heller å bruke kaldt fremfor varmt vann som ikke virker like uttørrende på huden som det varmt vann vil gjøre, sier sykepleieren.

Når det gjelder melk på tørr hud, mener hun at det ikke kan skade å prøve.

- For all del; du kan jo teste det ut og sjekke selv hva slags virkning det har på huden din, sier Steen Hansen.

HÅNDKREMER (f.v.): L'occitane Shea Butter Hand Cream 150 ml, kr 199. Cosmica Hand Cream Rich 75 ml, kr 79,90. Rituals Mircale Balm, kr 100. Beauté Pacifique Crème Soyeuse Pour Les Mains, kr 209. Weleda Almond Hand Cream, kr 129. Declarè Handcream, kr 149. FOTO: Produsenten
HÅNDKREMER (f.v.): L'occitane Shea Butter Hand Cream 150 ml, kr 199. Cosmica Hand Cream Rich 75 ml, kr 79,90. Rituals Mircale Balm, kr 100. Beauté Pacifique Crème Soyeuse Pour Les Mains, kr 209. Weleda Almond Hand Cream, kr 129. Declarè Handcream, kr 149. FOTO: Produsenten

Riktig beskyttelse

For å unngå tørre hender på kald årstid, er altså riktig beskyttelse alfa-omega.

Her er det særlig fire ting som gjelder, ifølge hudterapeut Nilsen:

Bruk av hansker utendørs

Gode, rike og pleiende kremer

Bruke milde såper ved håndvask

Bruke hansker når du vasker huset

- En krem med litt melkesyre som også pleier kan være til hjelp hvis man har en tørr flassete hud. Da vil melkesyren peele lett den overflødige, tørre huden og fuktighet vil dermed trekke bedre inn, tipser Nilsen.

Også olivenolje, rømme og honning funker

Nettsiden Top 10 Home Remedies presenterer også andre ingredienser du kan teste ut på tørr hud:

Olivenolje: Inneholder antioksidanter og sunne fettsyrer som er bra for huden. Smør et tynt lag med extra virgin oil under din vanlige fuktighetskrem. Etter en halvtime, før du vasker hendene, gni enda litt mer olivenolje på hendene. Vask dem og påfør fuktighetskrem.

Rømme: Melkesyren i rømmen vil eksfoliere den tørre huden samtidig som den vil balansere pH-nivået i huden. Du kan blande litt sitronsaft, en teskje rømme og gni det på hendene. La det virke en stund før du vasker dem. Dette kan du gjøre én gang om dagen. Du kan også bruke yoghurt hvis det er det du har i kjøleskapet.

Honning: Dette skal være en av de beste, naturlige fuktighetsgiverne, proppet med antioksidanter som vil bevare fuktigheten i huden. Gni honning på huden og la den virke i fem-ti minutter før du skyller det av i lunkent vann. Repeter dette én gang om dagen.

Les også:

Det er ikke selve håret du skal vaske

Du bør gjøre noe med denne minst én gang i måneden

Du setter vel ikke neglelakken i kjøleskapet?

Saken er først publisert på Klikk.no

Personvernpolicy