To døgn i Altaelva solgt for 250.000 kroner
Villaksauksjonen 2015 har allerede knust alle rekorder, og i løpet av av noen kveldstimer torsdag kom det inn over 1,4 millioner kroner. Selve kronjuvelen, to døgns fiske i Altaelva i Finnmark, gikk for svimlende 250.000 kroner.
– Dette er helt fantastisk. Den tidligere rekorden vår var 1,03 millioner, og det inkluderte alt av donasjoner og silent sales. Bare i kveld har vi passert 1,4 millioner kroner, og da har vi ikke engang begynt på nettauksjonen. Her skal ytterligere 16 elver under hammeren, så jeg regner med vi passerer 1,5 millioner kroner med god margin , sier styreleder i Reddvillaksen , Jens Olav Flekke, til Hooked sent torsdag kveld.
Det er den ideelle organisasjonen Flekke er leder for som arrangerer Villaksauksjonen, og i år gjøres dette for ellevte gang. Primært er det fiskedøgn i små og store elver som ryker under hammeren under auksjonene, men også fiskerelatert utstyr og lignende selges i løpet av to auksjonsdager. Alle inntekter går uavkortet til Reddvillaksens arbeid for å gjøre nettopp det navnet deres bærer vitnesbyrd om.
Under kveldens auksjon, som gikk mellom klokken 17.30 og 21.30, var fiskedøgn i til sammen 34 elver under hammeren. Dette ble det altså penger av. Mye penger. Der de mindre elvene gikk for noenlunde beskjedne summer mellom 5.000 og 10.000 kroner, ble det kjapt snakk om alvorlig mye drøyere summer i de største og mest eksklusive elvene. Altaelva knuste blandt annet alle tidligere rekordbud.
Les også: Rekene dør - lakselusmedisin får skylden
250.000 for to døgn
– Alta er utvilsomt kveldens høydare. Her ble det en budkrig via teleon mellom tre-fire interessenter fra utlandet. Vinneren fikk tilslaget på 250.000 kroner. Det er 70.000 mer enn samme elv gikk for i fjor, sier en stårlende fornøyd Flekke til Hooked.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvor mange døgn en får fiske og hvor mange fiskere som får være i aksjon om gangen, varierer fra elv til elv. I Alta, som er selve kronjuvelen blandt de norske lakseelvene, er det en eneste stang over to døgn som blir auksjonert bort. Denne stangen kan riktig nok gå på omgang mellom inntil tre fiskere, men med en prislapp på 250.000 kroner er det vel nokså usannsynlig at engelskmannen som gikk seirende ut av årets budkrig kommer til å dele med noen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hadde det vært meg som fikk to døgn i Alta, hadde jeg i alle fall sovet en uke i forkant og fisket alene sammenhengende i 48 timer uten pause. Det e nærmest umulig å få fiske i Alta, men Villaksauksjonen er altså en mulighet for folk med mye penger, forteller Flekke.
Utenom pengene fra fiskedøgnsalgene, har det i løpet av kvelden også kommet inn en rekke donasjoner og gaver til Reddvillaksens arbeid. På forhånd ble det laget 50 sølvpins, og alle som gav en donasjon på 1.000 kroner eller mer fikk en slik. Alle 50 forsvant i løpet av kvelden.
– Jeg må også få rette en stor takk til Flyfish Europe, for deres meget generøse donasjon på 50.000 kroner. Kvelden har gått over all forventning, og jeg innrømmer gjerne at det måtte tørkes gledestårer her i sted, sier Flekke til Hooked.
Les også : Denne fisken er aldri tidligere tatt i Norge
Artikkelen fortsetter under annonsenInvesteringer utenfor landegrensene
Reddvillaksen gjør en enorm jobb for den norske villaksbestanden, men veldig mye av det midlene deres brukes på er slikt en aldri får vite om. Flekke kan blandt annet fortelle at en av de aller viktigste tingene det blir brukt krefter og midler på, er å kjøpe ut kvotene til sjølaksefiskere på Færøyene.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Disse har en legal rett til å fiske villaks i sjøen, og 60 prosent av fisken som tas på Færøyene er norsk fisk på vandring. I år er vi inne med 350.000 kroner i dette prosjektet, og vi har holdt på med dette i 24 år. Siden 1991 har disse investeringene spart livet til ti millioner villaks, sier Flekke til Hooked.
En god slump av pengene fra årets villaksauksjon går med til prosjekter i utlandet, men også her hjemme er Reddvillaksen engasjert i en rekke villaksfremmende tiltak. Viktigst av disse er gytegrusprosjektene som gjennomføres i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskeforbund.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hvert år bidrar vi til gytegrusprosjekter i cirka ti bekker rundt om i Norge. Vi har stor tro på viktigheten av småbekkene, og derfor betaler vi for gytegrus og transport av denne. Dugnadsjobben tar lokallagene til NJFF seg av, og dette er et opplegg som fungerer. Midlene vi har fått inn i dag kommer godt med i denne prosessen, sier Flekke til Hooked.
Saken er opprinnelig publisert på Hooked.no.
Ber politikerne vurdere å bytte norsk landbruk mot lavere toll på fisk