WHOs kreftforskningsinstitutt:

– Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft

Bacon, pølser og skinke kan øke risikoen for å utvikle tarmkreft, ifølge rapport fra Verdens helseorganisasjon.
Bacon, pølser og skinke kan øke risikoen for å utvikle tarmkreft, ifølge rapport fra Verdens helseorganisasjon. Foto: Colourbox.com

Bacon, pølser og annet bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende for mennesker, konkluderer WHOs kreftforskningsinstitutt i en rapport som ble publisert mandag. Norsk kreftforsker mener nordmenn nå må endre matvanene sine. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Resultatene i rapporten er ikke overraskende, og heller ikke nye. Rapporten bekrefter det tidligere rapporter har konkludert med, sier forsker hos Kreftregisteret Paula Berstad til ABC Nyheter.

I den ferske rapporten fra International Agency for Research on Cancer (IARC), som ligger under Verdens helseorganisasjon (WHO), har eksperter gått gjennom tilgjengelig forskning og vurdert hvorvidt rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende.

De konkluderer med at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende for mennesker, mens rødt kjøtt klassifiseres som sannsynligvis kreftfremkallende.

– Nordmenn bør endre kostholdet sitt

Berstad som forsker på livsstil, kosthold og kreftrisiko hos nordmenn, håper rapporten nå er med på å endre matvanene våre.

– Rapporten gir grunn til å unngå bearbeidet kjøtt. Det gjennomsnittlige norske nivået er altfor høyt. Norske helsemyndigheter anbefaler å ikke spise mer enn 500 gram bearbeidet kjøtt i uken, men menn spiser det dobbelte, sier kreftforskeren.

Selv om rapporten har blåst liv i debatten om hvor mye bearbeidet og rødt kjøtt man bør spise, vil ikke kreftforskeren si noe om de norske anbefalingene skal endres.

– Det som er sikkert er at nordmenn bør endre matvanene sine. Så må vi gjøre helheten i kostholdet bra, det hjelper ikke å erstatte kjøtt med sukker.

Berstad understreker at det ikke bare er kostholdet som avgjør om du får kreft eller ikke.

– Det er mange ting i livsstilen som øker risikoen for kreft, som å ikke være i fysisk aktivitet og røyke. Ingen kan garantere for at man ikke får kreft, det påvirkes av gener og også uflaks, men det er viktig å påvirke det på best mulig måte.

Bakgrunn: WHO-rapport: Bacon i samme kategori som sigaretter

Sammenhengen observert for tarmkreft

– Etter en grundig gjennomgang av akkumulert vitenskapelig litteratur, har en arbeidsgruppe bestående av 22 eksperter fra 10 land klassifisert rødt kjøtt som sannsynligvis kreftfremkallende for mennesker (Gruppe 2A), skriver IARC i en pressemelding.

WHOs kreftforskningsinstitutt skriver videre at sammenhengen hovedsakelig er observert for tarmkreft, men at inntak av rødt kjøtt også kan knyttes til kreft i bukspyttkjertelen og i prostata.

Bearbeidet kjøtt, som for eksempel bacon og pølser, har IARC klassifisert som kreftfremkallende for mennesker (Gruppe 1).

– Dette er basert på tilstrekkelig bevis på at inntak av bearbeidet kjøtt forårsaker tykktarms- og endetarmskreft (kolorektal kreft) hos mennesker, heter det i pressemeldingen.

Mer enn 50 gram om dagen øker risikoen

Ekspertene konkluderer med at daglig inntak av mer enn 50 gram bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen for tarmkreft med 18 prosent.

– For en enkeltperson er risikoen for å utvikle kolorektal kreft på grunn av inntak av bearbeidet kjøtt fremdeles liten, men risikoen øker med mengden kjøtt som spises. I lys av at det er så mange mennesker som spiser bearbeidet kjøtt, er den globale effekten på krefttilfeller viktig i et folkehelseperspektiv, sier doktor Kurt Straif, som leder IARC Monographs Programme, i pressemeldingen.

Rapporten ble mandag ettermiddag publisert i tidsskriftet The Lancet Oncology.

Les også: – Mye kjøtt gir økt kreftrisiko

– Overdriver og overdramatiserer

Rapporten fikk mye omtale i forkant av publiseringen, etter at en kilde forrige uke uttalte til den britiske avisa The Daily Mail at bearbeidet kjøtt vil havne i samme kategori som sigaretter, alkohol og asbest.

Kjøttindustrien hadde allerede før publisering gått sterkt imot det de forventet ville være resultatet av IARCs gjennomgang.

I et forsøk på å undergrave funnene på forhånd, har The North American Meat Institute (NAMI) beskyldt kreftforskningsinstituttet for å overdrive og overdramatisere, skriver avisa Financial Times.

– Rødt og bearbeidet kjøtt er blant 940 stoffer som har blitt vurdert av IARC og funnet å være en teoretisk «trussel» på et nivå. Bare ett stoff, en kjemikalie i yoga-bukser, har blitt vurdert av IARC som ikke-kreftfremkallende, sier NAMI-president Barry Carpenter ifølge avisa.

Hans NAMI-kollega Betsy Booren har nylig uttalt at de forventede konklusjonene fra IARC kan komme til å koste kjøttindustrien dyrt.

– Hvis de slår fast at rødt og bearbeidet kjøtt forårsaker kreft, noe jeg tror de vil gjøre, så vil dette feste seg, og det kan ta tiår og milliarder av dollar å endre på det, sa Booren.

– Beskytter ikke mot kreft

Professor Robert Pickard som er tilknyttet Meat Advisory Panel, som er finansiert av kjøttindustrien i Storbritannia, sier at det å unngå rødt kjøtt ikke beskytter mot kreft.

– Å velge en kjøttfri diett er et livsstilsvalg, det er ikke viktig for helsa, sier han ifølge Financial Times.

Doktor Ian Johnson ved Institute of Food Research, som er et offentlig matforskningsinstitutt i England, sier til BBC at det finnes forskning som knytter bearbeidet kjøtt til tarmkreft, men at man ikke kjenner mekanismen bak.

Han mener uansett det vil være svært uheldig å sammenligne bacon og pølser med sigarettrøyk når det gjelder kreftfremkallende egenskaper.

Kreftforskningsinstituttet kom tidligere i år med en rapport der de konkluderte med at det mye brukte sprøytemiddelet glyfosat, bedre kjent som RoundUp, trolig er kreftfremkallende.

Les mer: Vær forsiktig med RoundUp-en - FN varsler kreftfare

Nordmenn anbefales å begrense kjøttinntaket

I Norge har forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kg i 1989 til 76 kg per person i 2008. I 2010 gikk for bruket ned til 74 kg, for så å øke igjen til 76 kg per innbygger i 2013.

Forbruket av rødt kjøtt (svin, storfe, sau og geit) økte fra 43 til 52 kilo per person og år i perioden 1989 til 2008, men har siden minsket til 50 kilo, ifølge rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2014» fra Helsedirektoratet.

Norske helsemyndigheter anbefaler at man begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. En av grunnene for denne anbefalingen er at det er en sammenheng mellom inntak av slikt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm.

«Du bør derfor ikke spise mer enn 500 gram rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt per uke», lyder Helsedirektoratets anbefaling.

Personvernpolicy