Åpen for alle - alltid

Hadde du brutt inn her?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobbeeksperiment får stor oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om vi er på vei til å bli en så digital verden at mange hverken hører eller ser omverdenen når de venter på bussen, så finnes det fortsatt mobbing i den virkelige verden.

Verbal og direkte mobbing foregår rett foran øynene våre, men ser vi det? Og enda viktigere; bryter vi inn?

Se video øverst i artikkelen.

Se også: Filmskaper slår tilbake mot mobbingen

På åpen gate

Amerikanske Up TV stilte seg nettopp dette spørsmålet da de satte to eldre og ei yngre jente på en bussholdeplass i Michigan i USA.

De to eldste jentene fikk i oppgave å mobbe den yngre jenta, og det med direkte og stygge kommentarer som «Du burde virkelig begynne med sminke» og «Alle sier du er en skikkelig raring».

Men hvordan reagerer omverdenen på de ekle utsagnene?

Det er september, skolestart og jentene sitter på bussholdeplassen etter skoleslutt. Mange voksne mennesker skal til og fra med buss, og mange overhører jentenes fæle utsagn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen kan man se at flere ikke biter seg merke i det jentene sier, til tross for tydelig mobbing.

– Jeg kjenner mange i dansegruppa di, og de sier alle at de bare latet som om de var syke for å slippe å gå i bursdagen din, sier den ene jenta, men den voksne mannen ved siden av snur bare på hodet uten å bryte inn.

Se også: Jente (15) pågrepet etter sjokkerende mobbevideo

– Fy flate, så slemme de er!

Det blir bare eksperimentert med et lite utvalg i Up TVs video, men ut ifra det vi kan se er det først en kvinne som reagerer på mobbingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Wow, du trenger virkelig noe sminke! ler én av de eldre jentene.

– Nei, det gjør hun ikke! svarer kvinnen ved siden av kjapt.

Deretter blir reaksjonene flere. En annen kvinne ber den yngre jenta om å komme å sette seg ved henne i stedet, før hun gir jenta komplimenter for sekken hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fy flate, så slemme de er! hvisker hun til jenta som nikker bekreftende.

Flere andre voksne ber mobberne om å føle på om de var i den yngre jentas situasjon, ville de likt å bli mobbet? En mann ber også jentene rett frem om å kutte ut drittslengingen, og flere prøver å få mobbeofferet vekk fra situasjonen.

Se også: Far gikk bananas da datteren ble mobbet

– Snakk med barnet

Alle reaksjonene er ekte og produksjonen bak videoen ventet til de som brøt inn hadde sagt seg ferdige, før de avslørte at det hele var et sosialt eksperiment.

På bare ett døgn har videoen høstet over en halv million visninger, og de positive kommentarene hagler inn. Fjernsynsselskapet får mye skryt for sitt sterke budskap og roses for å ha tatt opp temaet hvor digital mobbing får det meste av oppmerksomheten.

Sammen med videoen har de også kommet med en rekke tips til hva du kan gjøre om du mistenker at ditt barn blir mobbet, eller dersom du mistenker at barnet ditt mobber. I begge situasjoner handler det om å lytte til, opplyse og samarbeide med barnet. Les mer på Up TVsnettsider.