Meny

Fire fabelaktige fristelser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helgen presenterer vi fire nye øl fra det rikholdige sortimentet til norske bryggerier. Aldri tidligere har det vært en slik bredde og et såpass stort sortiment av norske øl som nå.

Og det norske ølet står absolutt ikke tilbake fra noe av det du finner i andre land. Med oppblomstringen av mikrobryggeriene har Norge blitt et ekte øl-land.

Fremdeles vokser og gror det i det norske bryggerimiljøet. Stadig ser vi nyetableringer og entusiastiske mikrobryggerier poppe opp. Etter en boom sørpå så begynner det virkelig å røre på seg i Nord-Norge også. Et av de nye fra nord er Bryggeri 13 – Tromsø mikrobryggeri. Dette startet, som så mange andre, på kjøkkenbenken hjemme.

Les også: Øl i høstens farger

Bryggeri 13 Blåmann

På Kvaløya, rett utfor Tromsø, finner man det flotte og karakteristiske fjellet Store Blåmann. Dette er et yndet og overkommelig mål for toppturer. Som den høyeste toppen på Kvaløya er det også et fantastisk utsiktspunkt på fine dager.

Bryggeri 13 har utvilsomt hatt dette fjellet i baktankene når de har brygget dette ølet. Blåmann har mørkebrun farge og lavt skum med lett brunlig farge. Duften er preget av kaffe, mokka og tørkede frukter. Smaken er fyldig med røde bær, plomme, mokka og har et fint krydret humlepreg.

Dette ølet smaker virkelig hjemmebrygget og er utvilsomt brygget i små porsjoner. Et ekte mikrobrygg med karakter og sjel som sikkert smaker helt fantastisk etter en topptur på Store Blåmann. Finnes i utvalgte butikker i Tromsø-området.
Bryggeri 13 Blåmann Brown Ale – alkohol 4,7 % - 0,33 l – butikkøl

Les også: Fem knallgode øl

Rena Birkebeinerpils

Rena bryggeri har sitt 15års jubileum i år. Dette bryggeriet brygger i hovedsak lagerøl og har både pilsnere og bayer i sortimentet.

I år slipper de også sin første Pale Ale. Vi har smakt på deres Birkebeinerpils, et øl som lover litt mer karakteristikk enn et vanlig pilsnerøl. Birkebeinerpils er svært lyst i fargen og har et voldsomt skum som henger lenge i glasset. Ølet er lett tåkete. Dufter godt av bakst, gress, litt sitrus og en anelse lys sirup. Smaken er søtlig med en god dose sitrus. Et friskt øl med en kledelig bitter avslutning. Ølet har en fin og behagelig mykhet.

Dette ølet er ikke smaksmessig det mest spennende ølet du kan finne, men for en som liker en god pilsner vil det utvilsomt trykke på de rette strengene.
Rena Birkebeinerpils – alkohol 4,7 % - 0,5 l - butikkøl
Les også: Genialt eller galskap fra Nøgne Ø

Austmann Mørk Skog

Austmann har en imponerende portefølje av øl, på tross av at bryggeriet er relativt nytt. Og det kommer stadig nyheter og samarbeidsøl fra dette spennende bryggeriet i Trondheim.

Det nye ølet fra Austmann, med det litt mystiske navnet Mørk Skog, er dypt brun og på grensen til svart i fargen. Ølet har et lavt brunt skum. Dufter litt solbær, plomme, sjokolade, granbar og mint. Smaken er fyldig og god med preg av skogen gjennom et tydelig, men behagelig preg av granbar. Dette mikses fint med mørke malttoner, karamell og en fin bitterhet.

Ølet har en betydelig sødme. Dette er et øl man koser seg med.

Austmann Mørk Skog - alkohol 6,0 % - 0,33 l – kr 42,50

Austmann Sura Bror

Vi kjenner alle til begrepet søta bror, men nå har du mulighet til å bli kjent med den litt mindre kjente slektningen Sura Bror.

Dette ølet er et samarbeidsbrygg mellom Trondheimsbryggeriet Austmann og det svenske bryggeriet Slottskällan. Bak det litt humoristiske navnet skjuler det seg en Berliner Weisse. Ølet er gult i fargen og litt uklart, og har et fint hvitt skum. Duften er syrlig og litt tropisk med preg av fersken, mint og noe gjær. Smaken er syrlig og søtlig på samme tid. Et dempet preg av fersken og rabarbra. Sura Bror har en god dose med kullsyre og fremstår som et forfriskende og fruktig øl med karakter og særpreg.

Et artig og litt annerledes øl som lever opp til navnet ditt.

Austmann Sura Bror – alkohol 5,0 % - 0,33 l – kr. 43,90

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus