Kvinner kommer seg raskere enn menn etter bruddet

SAMLIVSBRUDD: En ny studie viser at kvinner gjerne har det verst rett etter bruddet, men at menn bruker mer tid på å komme over det.
SAMLIVSBRUDD: En ny studie viser at kvinner gjerne har det verst rett etter bruddet, men at menn bruker mer tid på å komme over det. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har det vondest der og da, men han kommer kanskje aldri over det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Svarene tyder på at kvinner kommer seg raskere på beina, og at de kommer ut av et brudd sterkere enn de var før, sier forsker Craig Eric Morris til Kvinneguiden.

En studie gjennomført av forskere ved Binghampton University og University College London gir et tydeligere bilde av hvordan kvinner og menn reagerer under og etter brudd.

5705 engelsktalende menn og kvinner fra totalt 96 land deltok i studien. Gjennomsnittsalderen på deltagerne var 27 år, og ikke uventet hadde de fleste av de spurte erfaring fra samlivsbrudd. Totalt 75 prosent av de spurte hadde opplevd at et forhold tok slutt.

Samlivsbrudd

Samtlige ble bedt om å gradere den fysiske og emosjonelle smerten ved et brudd på en skala fra en til ti, samt svare på noen spørsmål om hvordan de opplevde bruddet, og resultatet viste tydelig at kvinner gjerne har det vondere når de opplever et brudd enn menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men selv om bruddene tilsynelatende var verst for kvinner både fysisk og følelsesmessig, tyder svarene på at kvinner kommer seg raskere på beina og at de kommer ut av bruddet som sterkere enn de var før. Menn derimot, kommer seg aldri helt over bruddet. De går bare videre, sier en av forskerne og hovedforfatter av rapporten Craig Eric Morris til Kvinneguiden.

- Flere menn enn kvinner går raskt inn i et nytt forhold fordi de er ute etter den bekreftelsen de har savnet i forholdet de har vært i, sier samlivsekspert Sissel Gran til Kvinneguiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer å tape

Morris tror forskjellene mellom menn og kvinners opplevelse av et brudd har med biologi å gjøre.

Kvinner har rett og slett mer å tape på å date feil person.

- For å si det enkelt er kvinner utviklet for å investere mye mer i et forhold enn menn. Et kort, romantisk møte kan for henne føre til ni måneders graviditet etterfulgt av år med amming, mens mannen bokstavelig talt kan forlate åstedet minutter etter møtet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morris mener dette har gjort kvinner mer kresne når det gjelder valg av partner, og at det at partneren forlater kvinnen derfor kan oppleves som mer smertefullt.

Er hun uerstattelig?

Også når det gjelder mannen, forklarer forskeren resultatene biologisk.

I mannens natur ligger det at han skal konkurrere om kvinnens gunst, og ifølge Morris er det derfor ikke like vondt å miste partneren sin til å begynne med.

- Men det er sannsynlig at han føler tapet av partneren som smertefullt i lang tid når det går opp for ham at han må begynne helt på nytt. Da må han igjen begynne å konkurrere for å erstatte det han har miste. Eller enda verre, han innser at hun er uerstattelig, har Morris uttalt til EurekAlert.

Enorm respons

Morris er ikke overrasket over resultatene fra studien.

- Jeg hadde lenge mistenkt at menn bearbeider brudd dårlig over tid, og at kvinner er i stand til å komme seg raskere, selv om begge opplever selve bruddet som smertefullt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som forbauset ham var den enorme responsen han fikk i forbindelse med studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at de som besvarte undersøkelsen også hadde muligheten til å skrive en kort tekst om sine opplevelser i forbindelse med brudd, og totalt mottok han 500 000 ord.

- Det overrasket meg virkelig at folk var villig til å ta seg tid til å skriver til meg om så personlige og smertefulle opplevelser, sier han.

Morris forteller at disse kommentarene og historiene vil bli brukt i hans videre arbeid.

Flere kvinner går

Samlivsekspert Sissel Gran forteller at det tradisjonelt har vært vanligere at kvinner tar initiativ til å gå ut av et forhold enn menn.

- Da kvinner kom ut i arbeid på 70-tallet og fikk p-piller og tilgang på abort, ble det mulig for dem å gå ut av et forhold fremfor å leve med en mann de ikke trivdes sammen med, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skilsmissekurven var bratt i denne perioden, men fortsatt er det altså slik at flere kvinner enn menn går.

- Man ser også at menn må ha det dårligere i et forhold før de faktisk velger å gå ut av det, sier hun.

Gjennomtenkt valg

Både kvinner og menn som tar første skritt i et brudd, har som regel levd med frustrasjon og misnøye lenge.

De har gjerne tenkt på dette i flere år.

- Og de har gjerne vært skuffet, lei seg og forsøkt å få forholdet til å fungere lenge før de gir opp, sier hun.

Det å gi opp sitter nemlig langt inne for de fleste av oss når vi har investert mange følelser i relasjonen til en annen person.

- I tillegg til partneren har man kanskje barn, en svigerfamilie man er glad i og felles venner. Det føles truende å bryte det tilknytningsbåndet man har bygget opp gjennom flere år, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utkjeftede menn

Årsakene til misnøye er vanligvis ikke de samme hos kvinner og menn.
Mange kvinner gjør det slutt fordi de opplever mannen som lite nærværende, avvisende og føler at han trekker seg unna samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gran forteller at de færreste menn gjør dette for å være slemme, men at de rett og slett synes situasjonen er ubehagelig.

- Det som plager menn mest i forhold, er at de blir kjeftet på. Jeg møter mange utkjeftede menn som stadig opplever å bli anklaget og bebreidet. Når man lever med dette, føler man avmakt og selvfølelsen ødelegges, sier hun.

Kvinner bearbeider bedre

Når skrittet tas, føler de fleste som forlater en partner lettelse.

Endelig er valget tatt.

- Etter lettelsen kommer imidlertid en tid da man kan blir lei seg, og dette er en fase kanskje kvinner takler bedre enn menn. Kvinner er generelt flinkere til å snakke med venninner og andre om hvordan de har det, og de bearbeider sorgen på den måten, sier hun.

Gran mener dette er noe av årsaken til at kvinner, selv om de opplever en sterkere kjærlighetssorg der og da, ofte kommer raskere over og sterkere ut av bruddet enn menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange får sjokk

De umiddelbare reaksjonene varierer hovedsakelig etter hvorvidt man forlot partneren eller ble forlatt.

Dette gjelder både menn og kvinner.

Den som går, er gjerne er mer forberedt og ferdig med forholdet enn den som blir forlatt, selv om forholdet kan ha vært vanskelig i mange år.

- Den som blir forlatt vil ofte oppleve å bli sjokkert. Han eller hun har ikke innsett alvoret selv om det er sjelden et brudd ikke er varslet i det hele tatt. Vedkommende har imidlertid ikke tatt advarslene på alvor, sier Gran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett i kjelleren

Dersom bruddet kommer uventet, kan både menn og kvinner bli deprimert, begynne å drikke for mye, legge på seg eller legge seg på sofaen og bli liggende lenge.

De går rett i kjelleren.

- Det er en sorgprosess de skal gjennom, og sorg takles ulikt. Etter denne perioden, blir det bedre for de fleste, og flere menn enn kvinner går raskt inn i et nytt forhold fordi de er ute etter den bekreftelsen de har savnet i forholdet de har vært i, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofte har mannen allerede møtt en ny kvinne, uten at han har vært på utkikk etter en kjæreste eller vært utro.

- Han har bare alt funnet en som gir ham den gode følelsen han ikke får sammen med partneren sin, sier hun.

90 prosent klarer seg bra

Og de fleste av oss får det heldigvis bra bare vi tar tiden til hjelp.

- Totalt sett viser studier at 90 prosent av oss kommer greit ut av et brudd. Det tar imidlertid ulik tid. Noen får det bedre enn før, noen bra nok med en ny partner og noen forblir kompetente single, sier hun.

De siste ti prosentene kommer seg derimot ikke helt på beina igjen, og dette har ifølge eksperten en grunn.

De klarer rett og slett ikke å komme seg ut av offerrollen.

Bitter på eksen

- For å komme videre, må man også forstå seg selv. De fleste klarer å se at de kanskje var for sure, avvisende, uoppmerksomme, jobbet for mye eller sviktet, men noen er ikke i stand til det, sier Gran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse menneskene bebreider kun eksen sin.

De vil aldri snakke med ham eller henne og snakker stygt om ham eller henne til barna.

- Dette er noe som er veldig uheldig. Da lever barn i et slags ingenmannsland mellom mamma og pappa, og det tåler de dårlig - uavhengig av alder. Det er heller ikke morsomt for tenåringer alltid å måtte trøste en bitter, forlatt forelder, sier hun.

Vil du lese flere slike samlivssaker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Les også:

Er kjæresten din 29, 39 eller 49 år gammel, er faren for at han er utro større

Dropp pengekranglingen -vi viser deg hvordan

- Ingen kunne forberede meg på den bunnløse sorgen

Denne artikkelen er først publisert på klikk.no