Ikke vær dum, rydd nå

SJEKKLISTE: Løv i takrenna er det lurt å fjerne før du vinterstenger hytta.
SJEKKLISTE: Løv i takrenna er det lurt å fjerne før du vinterstenger hytta. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke la råtne blader ødelegge for lommebok og hyttekos, advarer forsikringsselskapet KLP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høstferien står for døra og da bør du sette av litt tid til å tenke på taket. Hvis dagene på hytta i høstferien er årets siste før lemmene slås for vinduene og døra låses for vinteren, bør du også ta en titt i takrenna minner på forsikringsselskapet KLP på.

Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring, skriver i en pressemelding at det er viktig å renske ut gammelt løv av takrennene så regnvannet har fritt leide vekk fra taket.

Tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon (FNO) viser at kostnader knyttet til skader på norske hytter ikke er et stort samfunnsproblem. For dem det rammer er det desto mer kjedelig ettersom det er enkle ting du selv kan gjøre.

TØRT: Sørg for å lede vannet vekk fra vegger. Foto: Colourbox
TØRT: Sørg for å lede vannet vekk fra vegger. Foto: Colourbox

Anbefalingene fra forsikringsselskapet er derfor å tømme rørene for vann, eventuelt helle litt frostvæske i for å unngå frostskadde rør til våren og dobbelsjekk at taket ikke har små skader som blir verre gjennom en værhard vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når den første snøen kommer er det ikke lett å spå, men det er ifølge Nilsen i KLP lurt å ta forholdsregler allerede nå tidlig på høsten.

– På stein- og shingeltak kan du se etter om det har oppstått sprekker eller brister, eller om områder på taket har blitt skjevt. Er det sprekker og skjevheter på vindskier, isbord og takrenner, bør disse skiftes ut eller repareres, sier Nilsen.

De siste vintrene har i deler landet vært snøtunge og mange hytteeiere hadde tunge dager med å rydde takene for snø. Særlig Vestlandet fikk sin andel og vel så det vinteren 2015, med rekordmålinger flere steder.