Hva er farligst: Selfie eller hai?

Hittil i år har det vært åtte dødsfall etter haiangrep, mot 12 der ofrene forulykket i det de var i ferd med å fotografere seg selv.
Hittil i år har det vært åtte dødsfall etter haiangrep, mot 12 der ofrene forulykket i det de var i ferd med å fotografere seg selv. Foto: NTB scanpix / Wikimedia Commons

Selvportrett-relaterte ulykker er en av det moderne menneskets utfordringer. Et nettsted har fått den lyse ideen å holde antall «selfie-relaterte dødsfall» opp mot «dødsfall ved haiangrep».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Selfie»

Ordet «selfie» brukes om selvportrett med mobil- eller webkamera, som fotografen siden ofte publiserer på sosiale medier. Ordet ble først brukt på et australsk nettforum i 2002, og ble i 2013 kåret til «årets nyord» av Oxford Dictionaries.


(Kilde: VG)

Hittil i år har det vært åtte dødsfall etter haiangrep, mot 12 der ofrene forulykket i det de var i ferd med å fotografere seg selv. Det er nettstedet Mashable som har laget denne oversikten basert på ulike medieoppslag.

Senest i forrige uke kunne britiske BBC melde om en japansk turist som falt ned en trapp i det kjente mausoleet Taj Mahal i den indiske byen Agra. Mannen døde senere på sykehus av skadene han pådro seg.

Nettleksikonet Wikipedia, som redigeres på dugnadsbasis av brukerne, har viet en egen side til selfie-dødsfall.

Her er det registrert 11 slike dødsfall hittil i 2015, men som australske Sydney Morning Herald påpeker er ikke listen komplett.

Selvportrett-ulykkene oppstår som regel når hobbyfotografene forsøker å finne et særlig spennende eller eksotisk motiv. Fallulykker er blant de vanligste.

I august ble en mann stanget i hjel under et okseløp i den spanske byen Villaseca de la Sagra mens han forsøkte å ta et bilde av seg selv, melder Huffington Post UK, som også har tatt tak i denne problemstillingen det siste døgnet.

Fire av de 22 dødsfallene i Wikipedias oversikt over selfieulykker i perioden 2014-2015 skjedde i Russland. Der startet myndighetene tidligere i år en kampanje for å bevisstgjøre befolkningen om at det kan være farlig å fotografere seg selv under farlige omstendigheter.

I et illustrert hefte advares landets borgere om eksempler som å ta bilder mens man befinner seg oppe i en strømmast, foran et tog i bevegelse eller i selskap med et vilt dyr.

Ifølge innenriksdepartementet, som har laget brosjyren, vil også politibetjenter holde selvportrettssikkerhetskurs ved russiske skoler, melder Huffington Post UK.

Til sammenligning ble kun tre mennesker drept av hai i fjor, ifølge tall fra Universitetet i Florida, som fører en årlig statistikk. I snitt har seks mennesker omkommet i slike angrep årlig i perioden 2010-2014.

Hittil i år har det vært 74 uprovoserte haiangrep, men kun åtte dødsfall, melder Science Alert.

Det er uklart hvor mange ulykker som har skjedd i forbindelse med forsøk på å forevige seg selv.

Personvernpolicy