11 tegn på utroskap

<p>BETATT: Det er helt vanlig å bli småforelsket av andre enn partneren sin, men det er en myte at forelskelse ikke kan styres.</p>
BETATT: Det er helt vanlig å bli småforelsket av andre enn partneren sin, men det er en myte at forelskelse ikke kan styres.

- Handler ikke bare om sex!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11 tegn på utroskap

Mindre tilgjengelighet

Mindre eller overdrevent mye oppmerksomhet

Økende følelsesmessig avstand

Større fysisk avstand

Mindre sex

Mer likegyldighet

Hemmelighetsholding

Løgner

Partneren pynter seg for andre

Mangel på kommunikasjon

Uløselige konflikter

Kilder: Familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg og parteraleut Nina Sletteland

Hva er utroskap for deg?

Syns du det er greit at kjæresten din flørter med andre, kanskje til og med kysser dem, så lenge han eller hun ikke har sex med dem?

Eller syns du grensen er nådd lenge før de ender opp i samme seng?

Hva er utroskap?

Når det gjelder utroskap finnes det ingen fasit, men en rettesnor kan du i alle fall få.

- Tenk gjennom hvorvidt partneren din ville mislikt oppførselen din hvis han eller hun var en flue på veggen. Går dine handlinger på bekostning av tillit og trygghet i forholdet, har du gått over grensen, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

Hun mener det å trygge sin partner bør være i fokus, og at det å diskutere og hevde sin egen definisjon på hva som er flørt og hva som er utroskap bør være mindre viktig.

- Å bagatellisere når den ene reagerer, bidrar bare til mer utrygghet, sier hun.

Les også: Er kjæresten din 29, 39 eller 49 år gammel, er faren for at han er utro større

Truende intimitet

Og for mange handler ikke utroskap bare om sex.

- Det kan være vel så truende for parforholdet at den ene utvikler en følelsesmessig intimitet til en annen enn partneren, sier parterapeut Nina Sletteland.

Hun forteller at særlig kvinner ofte blir mer såret over at mannen har vært fortrolig og intim med en annen kvinne enn at han har sex med en henne.

- Det at partneren utvikler et vennskapsforhold med en annen, kan oppleves som illojalt, og enda verre blir det ofte dersom han også forteller om intime forhold og problemer i forholdet deres til en annen uten at du vet det, sier hun.

For en mann er det derimot ofte seksuelt utroskap som er vanskeligst å håndtere.

Les også: Sjekk om du bør fortelle om utroskap

Hemmeligholder vennskap

Sletteland mener grensen er nådd når du opplever at du er mer fortrolig og åpen med en annen enn du er med partneren din.

- Dersom du forsøker å holde forholdet skjult for partneren din eller undergraver betydningen av dette vennskapsforholdet, er det i seg selv grunn til å stille spørsmålstegn ved intensjonen med relasjonen, sier hun.

Tenk gjennom hva som gjør at du mener din partner ikke skal kjenne til relasjonen eller møtene.

Hva tenker du kan skje dersom din partner får vite om dette, og hvordan ville du selv oppleve dette dersom du var i hans eller hennes situasjon?

Dersom du ikke syns det ville være greit, er det heller ikke det.

Naturlig å bli forelsket

Selv om du har gode intensjoner og ønsker å være trofast mot din partner, kan du naturligvis møte på en annen person du faller for.

En som får hjertet til å slå litt fortere og rødmen til å snike seg kledelig frem i kinnene dine.

Hvordan du handler da, kan bli avgjørende for fremtiden til parforholdet du er i.

- Hvis du opplever å bli forelsket i en annen enn partneren din, er det viktig at du tar styringen over forelskelsen fremfor å la den styre deg. Forelskelse er en kraftfull følelse, men det er en myte at den ikke lar seg styre, sier Meyer Lugg.

Tenk før du handler

Hun ber deg tenke gjennom konsekvensene en eventuell handling vil ha, og bruk tid til å reflektere over hva du ønsker.

- Hvis du lar følelsene styre deg, kan du raskt befinne deg i en situasjon som involverer både partner, barn og øvrig familie. Er du alt på vei inn i et utroskap? Ønsker du kanskje å avslutte forholdet ditt? Reflekter da over hvordan du har det på hjemmebane, sier familieterapeuten.

Tenk gjennom hvorvidt det er sider i parforholdet du ikke er tilfreds med, og forsøk eventuelt å finne ut hva som kan være årsaken til at det følelsesmessige båndet er blitt svekket mellom deg og kjæresten din.

Nyforelsket i partneren

- Å tenne seksuelt på andre enn partneren er verken uvanlig eller farlig. Spørsmålet er hva du gjør med det, sier Sletteland.

Kan det være mulig å forsøke å overføre tenningen og spenningen over på partneren din, og se partneren din som om han var helt ny for deg?

Gjør du det, er sjansene store for at du opplever en ny forelskelse og tenning på parteren.

- Utroskap skjer sjelden av seg selv. Som oftest er det negative forhold i den relasjonen du er i, men grunnen kan for noen også være at de har såkalt lav impulskontroll. Det betyr at de ikke klarer å sette grenser for seg selv, sier hun.

Som oftest skjer dette i sammenheng med bruk av alkohol eller andre rusmidler.

- En annen grunn kan være at utroskap ubevisst er en måte å finne veien ut at et forhold som ikke fungerer, eller at det starter med et vennskap hvor overgangen til erotisk og intim nærhet er glidende og nesten umerkelig, legger hun til.

Snakk sammen

Ønsker du å bli i forholdet, selv om du kjenner at du tenner på en annen, bør du altså sette all energi inn på å rive deg løs fra forelskelsen og gjenoppta kontakten med din partner.

Kommuniser dine behov tydelig for ham eller henne, men minn samtidig deg selv på at en samlivspartner ikke kan tilfredsstille alle dine behov.

- Husk at lidenskapen kan avta og variere gjennom et samliv, og den varige kjærligheten består av dypere elementer enn forelskelsen. Forsøk å forsone deg med dette fremfor å sammenligne forholdet med en kraftfull forelskelse. Da slipper du å bli skuffet over at livet ikke er et eventyr, sier Meyer Lugg.

Skap nye minner

Jobb deretter for å dyrke frem de gode følelsene mellom deg og partneren din.

Bruk tid sammen, skap gode opplevelser og nye minner.

- Noen sier at de velger sin partner igjen og igjen. Da jobber de med det emosjonelle båndet underveis og beskytter dermed forholdet mot belastninger som en forelskelse er, sier hun.

Kanskje lurer du også på om du bør fortelle din kjære at du er eller var tiltrukket av en annen, men heller ikke her finnes det noen fasit.

- Noen mener ærlighet varer lengst, mens andre mener at åpenhet om forelskelser skaper utrygghet, sjalusi og mistillit. Kjøreregler i forholdet må dere altså enes om, men har dere bygget opp en grunnleggende tillit, kan dere ha etablert en trygghet på at tiltrekning til andre ikke ødelegger parforholdet, sier hun.

Mindre sex og likegyldighet

Hvis problemet ligger hos kjæresten, og du lurer på om han eller hun er utro mot deg, er det greit å være oppmerksom på endringer i forholdet.

Hvilke endringer det kan dreie seg om, er forskjellig.

- Opplevelsen av mindre tilgjengelighet og oppmerksomhet fra sin partner er imidlertid en gjenganger. Det samme er økende følelsesmessig og fysisk avstand, mindre sex og mer likegyldighet, sier hun.

Du kan kanskje også merke at partneren din lyver, har hemmeligheter, trekker seg unna med laptop og mobil eller pynter seg for andre enn deg.

Kan ikke vite sikkert

- En del opplever også mangel på kommunikasjon og stadige konflikter som ikke lar seg løse, mens andre igjen opplever det motsatte - nemlig en overdreven oppmerksomhet som gir en magefølelse på at noe er ugreit, sier hun.

Meyer Lugg legger til at slike endringer ikke nødvendigvis er et tegn på utroskap i seg selv.

- Men dersom det er mindre følelsesmessig og fysisk kontakt hjemme, øker risikoen for at en av partene søker dette ute. Om partneren din faktisk er utro, vet du imidlertid først når han eller hun forteller det, eller blir tatt på fersken, sier hun.

Les også:

Bill.mrk. Smitter ved kyssing

- Typiske «mønstre» kan være at du ikke tar i mot ros og anerkjennelse

- Noen kvinner får følelsen av å være på et samlebånd

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Personvernpolicy