Bursdagssangen er enda eldre enn først antatt

Note-skatten lå gjemt og glemt i over 65 år. Sangen vi alle synger til bursdager er antagelig opprinnelsen til sangen vi kjenner som «Happy Birthday».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antagelig har du sunget denne sangen mange ganger, både på engelsk og norsk. Det samme har folk over hele verden. Det var lærerinnen Mildred Hill og søsteren Patty Smith Hill som i 1893 skrev melodien.

Se også denne: Plutselig fikk Mackenzie 300 burs­dags­gjes­ter

Krangler om rettighetene

Opprinnelig sto den til en tekst som heter «Good Morning To All». En rekke videresalg og overføringer av rettighetene til melodien har ført til at sangen den dag i dag er gjenstand for konflikt i domstolene i USA. Selskapet Warner mener de har krav på honorarer på to millioner dollar i året for bruk av melodien. Motparten, tre filmskapere og en musiker, mener den over 120 år gamle sangen må regnes som offentlig eiendom.

Se også: Forsvunnet i 70 år – nå er den funnet igjen

Fant eldre versjon i notatbok

Nå har imidlertid mye tidligere versjoner av sangen blitt funnet igjen på biblioteket på universitetet i Louisville. Manuskriptet ble gitt i gave til biblioteket på 50-tallet, men ble borte nesten med en gang på grunn av gal arkivering. Notene og sangteksten som nå er funnet igjen, er skrevet ned Mildred Hills notatbok. Melodien er noe annerledes, mens teksten «Good Morning To All» er den samme.

Se også: Phil fant million-skatt gjemt i et gammelt skrivebord

Det er usikkert om oppdagelsen vil ha noe å si for opphavsrettssaken som nå går i det amerikanske rettssystemet.

Personvernpolicy