Kveitefiskeren fikk sjokk da han sjekket undervannsfilmen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Max de Vreeze fra svenske Orsa Fiskecenter var på fisketur utenfor Røst i Lofoten nylig, trodde han at han var i kontakt med en stor kveite. Der tok han grundig feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hugg brutalt hos den svenske sportsfiskereren Max de Vreeze utenfor Røst onsdag i forrige uke,melder hooked.no. Dessverre hang bare fisken på i noen sekunder før den takket for seg, og de Vreeze kunne ikke gjøre annet enn å konstatere de harde fakta.

At det var en kveite han hadde hatt på hersket det ingen tvil om, i alle fall helt til sportsfiskeren sjekket Water Wolf-kameraet han hadde montert over curly tail-shaden han fisket med. Dette avslørte nemlig at kunstagnet hadde lokket en helt spesiell og ytterst overraskende jeger til hugg.

Les også: Sjekk hva Simen fikk under dorging i Bunnefjorden

På undervannsfilmen kan en nemlig tydelig se en stor hai komme sigende bakfra, ta shaden nærmere i øyesyn for så å jafse i seg hele stasen. Haien er en håbrann, den nest største av de kjøttetende haiene som normalt finnes langs norskekysten, og ifølge mannen som hadde den på er den også nokså stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig vanskelig å si sikkert utifra Water Wolf-bildene, men fisken er trolig et sted mellom 50 og 100 kilo, sier de Vreeze til hooked.no. Han fikk skikkelig bakoversveis da han og fiskekameratene satte seg ned for å se på filmmaterialet av «kveitehugget».

Sjekk den fangsten: - Som å slå hole-in-one med bind for øynene

Håbrannen kan bli opp mot tre meter lang og veie over 200 kilo. I haisammenheng er den med andre ord ikke enorm, men i norsk målestokk, dersom en ikke regner med de langsomme kjempene håkjerring og brugde, er den absolutt som en stor hai å regne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håbrannen tas med jevne mellomrom av yrkesfiskere, men stangfangster her til lands er- og har alltid vært veldig sjeldne. Norgesrekorden på 43 kilo ble faktisk tatt helt tilbake i 1979, men dette henger også sammen med at arten er regnet som sårbar og plassert på den norske rødlisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håbrannen fiskes derimot hyppig med stang i mange andre land, blant annet i Storbritannia. Her er det stort sett utelukkende fang og slipp som gjelder, og haiene fiskes med naturlig agn, ofte holdt høyt i sjøen av en ballong. At en håbrann tar en gummishad under kveitefiske i Norge er derimot helt spesielt. Derfor er det ekstra artig at det hele ble filmet.