Meny

154 registrerte arter i FS-listene – John Olav har fått 123 av disse

De 274 registrerte artslistene på Fiskersiden (FS) teller til sammen hele 154 forskjellige arter tatt i norske farvann. John Olav Florø-Larsen topper listen med svimlende 123 registreringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For nokså nøyaktig halvannet år siden satte Fiskersiden-moderator Martin Solem de mange artslistene til FS-forumbrukerne i system.

For nokså nøyaktig halvannet år siden satte Fiskersiden-moderator Martin Solem de mange artslistene til FS-forumbrukerne i system. Den gangen, i mars 2014, talte den samlede listen 142 forskjellige arter . I dag er dette tallet altså oppjustert til 154, noe som rett og slett er en fantastisk prestasjon, skriver Hooked.

På sammenlagtlisten finnes helt vanlig fisk som torsk, ørret, makrell og sei, men også ytterst spesielle fangster som maisild, spisshalet kutling, svartskate og småvar. Størrelsen på fisken varierer også noe helt enormt, fra under grammet til godt over tonnet. Faktisk inkluderer listene verdens nest største fisk tatt på stang, Asgeir Alvestad sin fantastiske håkjerring på 1099,25 kilo fra Nedstrandsfjorden.

Det har blitt ført artslister på Fiskersiden-forumet siden tidlig på 2000-tallet. Listene ble flyttet til den nye forumplattformen i 15. august 2004, så offisielt står den første av listene publisert denne datoen. Den reelle oppstartsdatoen er likevel en eller annen gang helt i begynnelsen av 2000-tallet, ikke lenge etter at den aller første utgaven av Fiskersiden så dagens lys. Det er med andre ord en del av den norske sportsfiskehistorien vi her har med å gjøre.

Broderlig konkurranseinstinkt

Blant de listeførende sportsfiskerne i landet har i underkant av 20 personer registrert 100 forskjellige arter eller flere tatt i Norge. Fire fiskere har registrert 120 arter eller flere, og på toppen av listen troner John Olav Florø-Larsen, som virkelig har tatt sjumilssteg de siste par årene. Så langt i 2015 har han fått hele elleve nye arter, noe som egentlig er hinsides all fornuft med tanke på det høye antallet han stod registrert med da året startet. Det er også verd å merke seg at galskapen begynte med et veddemål og eskalerte som følge av broderlig konkurranseinstinkt.

– Formålet i første omgang var å vinne et veddemål mot de tre jeg alltid reiser på tur med i Nord-Jæren Havfiskeklubb, Stig Hetland, Øivind Andersen og Bjørn Stein. Dette var tilbake i 1999, og veddemålet var førstemann til 50 arter. Den gang hadde jeg 30 arter, og det tok noen år å nå 50, men jeg vant veddemålet, sier Florø-Larsen til Hooked.

Lillebror Florø-Larsen, Bjørn, fikk på sin side nyss i hva storebror holdt på med, og begynte også å notere arter. 29. juni 2002 bestemte de to brødrene seg for å nulle ut listene sine og begynne på nytt igjen. Dagen ble brukt til fiske på Grasholmen, og artskonkurransen de to imellom var i gang.

Noen år seinere reiste Bjørn til Trondheim for å studere. Her ble han kjent med karene i Nidaros kystmeitelag, og dermed ble artsfisket tatt til nye høyder. Der storebror fremdeles var hardcore konkurransehavfisker, og brukte det meste av fisketiden sin til dette, var yngstemann stadig på jakt etter fisker han aldri tidligere hadde fått.

En artsturné på Østlandet og en tur til Frøya i 2010, førte Bjørn opp på likt antall arter som John Olav, og et nytt veddemål ble inngått.

– Nå var det førstemann til 100, og premien var at taperen måtte spandere flybillett til en fiskedestinasjon der begge kunne få en ny art, i tillegg til en tusenkroners-Cognac, forteller John Olav Florø-Larsen.

«Mannen som ikke sover»

I 2012 var lillebror på en meget vellykket Østlandstur sammen med klubbkamerat Irvin Kilde. Denne førte til at storebror ble hengendel langt etter, noe som igjen vekket et voldsomt konkurranseinstinkt. I mai 2013 dro derfor også eldstemann på et Østlandsraid, og kom seg opp i 90 arter. Konkurransen var fremdeles åpen.

3. juli 2013 satt art nummer 100 for Bjørn, og dermed var veddemålet avgjort. Men artsfiskegalskapen hadde ikke mer enn så vidt begynt. John Olav krysset nemlig av sin art nummer 100 i november samme år, og tok igjen broren på art nummer 102 tidlig i 2014.

Om høsten samme år møtes brødrene igjen, denne gangen på art nummer 111, og historien gjentok seg på art nummer 112 i mars 2015. Siste gangen de to hadde det samme antall arter var nå i vår, og tallet var da 116. Siden den gang har John Olav dradd ifra, og da han i august noterte sin 123. art i Norge, krysset Bjørn samtidig av sin nummer 119.

De siste årene har artsfisket hatt prioriteten også i eldstemann Florø-Larsen sitt fiske, og når døgnet ikke lenger strekker til, blir søvn rett som det er nedprioritert til fordel for fiske. Det er ikke uten grunn at John Olav Florø-Larsen også er kjent som «Mannen som ikke sover».

I dag er han altså den sportsfiskeren i Norge med flest registrerte arter. Dette synes han er både moro og nokså sprøtt.

– Det har gått veldig fort de siste årene, og det har blitt mange ville satsinger, men det har jo også vært veldig moro. Nå er målsetningen å få minst få en ny art per år og samtidig holde meg i toppen, men ikke nødvendigvis helt på topp. De som ligger rett bak meg fisker jeg jo mye sammen med, så det blir nok mange turer sammen etter nye arter, forteller han.

Florø-Larsen mente selv han kunne mye om fisk allerede før han oppdaget artsfisket, men det han har lært seg de siste årene har fått ham til å innse at dette ikke var helt riktig.

– Mens jeg har fisket målrettet etter arter har jeg lært enormt mye, både om fisken sitt levevis, hvor og når en forventer å finne de forskjellige artene og hvordan disse skal fiskes. Til og med de latinske navnene begynner å sitte. Det er på grensen til skremmende, men kjekt på samme tid. Da finner en jo fiskene igjen, uansett hvilken bok en leser, sier han.

– 145 arter er mulig

Den fisken Florø-Larsen selv setter høyest på listen sin er faktisk noe så relativt vanlig som hårvar. Han understreker at dersom han hadde fått opp en håkjerring i løpet av sine mange forsøk, hadde nok denne toppet, men siden kjempehaien glimrer med sitt fravær, er det altså en liten flating som troner øverst på pallen.

– Dette henger sammen med all tiden jeg brukte på å forstå fisken. Da jeg begynte å fiske etter den var det få som hadde fått arten, og fangstene var stort sett bare på måfå. Etter mer enn halvannet år med prøving og feiling, knakk jeg omsider koden, og jeg husker fremdeles jubelbrølet og gleden da jeg stod med fisken i hånden på moloen i Mekjarvik. Da metoden kom ut ble hårvaren en hentefisk, men det var en stor treningssak å få øye på fisken og ikke minst få den til å bite, forteller han.

Etter litt oppsummering og telling av potensielle arter, tror Florø-Larsen at han potensielt kan få rundt 20 arter til i norske farvann, riktignok dersom han har en god porsjon flaks.

– Jeg mangler fremdeles en del arter som er relativt greie på de rette stedene. 145 arter er å ta hardt i, men det er fullt mulig og også noe å strekke seg etter, gliser han.

I bildeserien under ser du alle de 123 artene John Olav Florø-Larsen har fått på stang i Norge. Artikkelen fortsetter etter bildene:

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus