Kroppshår på kvinner

- Jeg barberer meg ikke. Og jeg skammer meg heller ikke

Yasmin viser stolt frem de hårete leggene sine.
Yasmin viser stolt frem de hårete leggene sine. Foto: Privat

Da Yasmin (19) la ut bilder av sin hårete kropp, gikk internett i spinn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den mest negative responsen var fra et selskap som produserer barberprodukter. De prøvde å latterliggjøre meg på Twitter, forteller Yasmin Gasimova (19) til Kvinneguiden.

Den britiske studenten, som studerer IT og filosofi på Liverpool University, skrev tidligere i år en personlig kommentar på thetab.com der hun kritiserte tabuet som omgir kvinnelig kroppshår. De ledsagende bildene hvor Gasimova viste frem sine hårete ben, mage og hake, ble et internett-fenomen.

Hårete underarmer er årets store skjønnhetstrend. Foto: Privat
Hårete underarmer er årets store skjønnhetstrend. Foto: Privat

«I et samfunn der kvinner forventes å barbere seg, skammer jeg meg ikke for å innrømme at jeg ikke gjør det.» Slik startet Yasmin kommentaren, som har den fjonge undertittelen: «Being hairy isn't scary» - altså at det å være hårete ikke er skummelt.

- Det burde være helt ok både å beholde kroppshår og å fjerne det, sier Mina Vassvik (17) til Kvinneguiden.

Mina skrev i fjor et blogginnlegg om kvinnelig kroppshår på det feministiske nett-tidskriftet underarbeid.com.

-Det handler om retten til å bestemme over sin egen kropp og sitt eget liv; det angår meg rett og slett ikke hva andre folk gjør med sine kropper.

I år har store stjerner Madonna, Miley Cyrus og Jemima Kirke omfavnet nettopp kroppshår, og jezebel.com kaller det 2015 store skjønnhetstrend.

Bevist fordommene

Yasmin er tyrkisk ætet og har bestandig hatt mørke hår på kroppen. Som tiåring ble hun mobbet for de mørke hårene på overleppa, og i kommentaren erindrer hun hvordan hun pleide å barbere vekk håret på magen.

Men som elleve åring bestemte Yasmin seg for at hun ikke lenger gadd å barbere seg mer. Det førte bare til svarte, stikkende prikker på leggene, og hår som grodde tilbake på under en uke.

- Jeg var ekstremt bevist på hvor store fordommene mot kvinners kroppshår er og ønsket å kritisere tabuet, forteller Yasmin til kvinneguiden om kommentaren, som først ble publisert i universitets studentavis The Tab.

Mina skrev i fjor et blogginnlegg om kvinnelig kroppshår. Foto: Privat
Mina skrev i fjor et blogginnlegg om kvinnelig kroppshår. Foto: Privat

Mina Vassvik begynte å barbere seg i en alder av ni. Hun visste ikke hvordan sitt eget kroppshår så ut før hun i fjor høst lot det gro ut av ren nysgjerrighet.

- Sist jeg barberte meg var for et par dager siden, og da hadde det gått et par måneder siden sist – uten at håret hindret meg i å gå med skjørt og kjoler, gå på stranda eller ha sex. Jeg merker selv at jeg har fått et mer avslappet forhold til min egen hårvekst enn jeg hadde for et år siden. Likevel kjenner jeg på at andre syns kroppshåret mitt er ekkelt, forteller hun.

Slike kommentarer har også Yasmin fått føle på.

Nå barberer ikke Yasmin seg til vanlig, men gjør unntak. Som hvis hun skal på stranden eller prøve å få seg et ligg.

- Må jeg vise frem kroppsdelene samfunnet sier at MÅ være barberte, foretrekker jeg bryet med å barbere meg fremfor angsten jeg ellers ville følt – for ikke å nevne stygge blikk, forklarer hun.

Yasmin ble mobbet som 10-åring for de svarte hårene på overleppa og armene. Foto: Privat
Yasmin ble mobbet som 10-åring for de svarte hårene på overleppa og armene. Foto: Privat

Støtte og hets

Spalten til Yasmin ble raskt plukket opp av britiske medier, før den tok av på internett.

Hvorfor hårløst ideal?

På Kleopatras tid var det vanlig å barbere seg, men dette stanset et par århundre senere da kvinner begynte å dekke seg mer til.

Helt fra begynnelsen av det patriarkalske samfunnet har kvinners kropper blitt seksualisert, og en kvinne skulle alltid være dekket til ute blant folk.

Fordi kvinner ikke ble sett nakne utenfor ekteskapet, ble kvinnelig kroppshår sett på som noe erotisk.

På 1900-tallet hadde barberingsselskapene færre menn å selge produktene sine til fordi de var i krig, så selskapene begynte med stor suksess å markedsføre produktene sine til kvinner. Det første til at kvinner ble hårløse selv hjemme, og samfunnet visket ut ideen om at kvinner fra naturen side kan være hårete.

En nyere trend enn barberte legger og underarmer er å fjerne hår nedentil. For 20 år siden så man sjeldent en glattbarbert vulva utenfor pornoindustrien. Da man begynte å vise kvinnekjønnet mer detaljert på skjermen, ble det også vanligere å fjerne hår i intimsonen.

Kilde: Yasmin Gasimova & Mina Vassvik

Hun har fått masse positive reaksjoner av kjente og ukjente for valget.

@Con3ll skrev på Twitter: "Jeg elsket artikkelen din om kvinnelig kroppshår. Tusen takk for at du delte det, og det er synd at du ikke kan vise frem de hårete underarmene dine hvor som helst og når som helst!!"

Brukeren @soochef skrev: "Yasmin, jeg skulle ønske jeg var like modig som deg!"

Men noen kommentarer beskriver Yasmin som rett og slett fæle. Og de kom fra begge kjønn.

En bruker som kalte seg selv "Nobchap" skrev i kommentarfeltet under en avisartikkel om henne at han syntes hun var «fucking disgusting», mens "Lisa" så det som sin plikt å meddele at dette var motbydelig, at Yasmin kom til å være singel for alltid, og at hun så ut som en huleboer.

Troll og stygge meldinger i kommentarfelt er ikke noe nytt.

Kanskje mer overraskende for Yasmin var det som skjedde etter at avisen The Mirror lagde en artikkel om henne: I løpet av veldig kort tid fikk hun over 500 venneforespørsler, de fleste fra menn.

Kjæresten ble vant til kroppshåret

Mina forteller at mange av venninnene hennes barberer seg kun fordi det er normen i samfunnet vårt, ikke fordi det er det de selv vil.

- Fordi du blir fortalt at du er ekkel hvis du ikke fjerner det, føler mange at de ikke har noe reelt valg om å la være.

- Noen tjener penger på å fortelle oss at kroppshår er uhygienisk, ekkelt og noe vi helst ikke skal ha. Når Veet og Venus slår til med slagord som «What beauty feels like» og «Reveal the goddess in you» er budskapet klart: skjønnhet er hårfri, glatt hud.

Fordi Yasmin er engstelig for mulige reaksjoner fra fremmede, dekker hun til kroppsdelene som samfunnet anser at burde være hårløse.

- Så hvis det er veldig varmt ute eller hvis jeg har lyst til å gå i et spesifikt antrekk, hender det at jeg angrer litt på at jeg ikke barberer leggene mine. Men jeg angrer oftere at jeg har barbert meg, enn ikke de gangene jeg faktisk gjør det, understreker hun.

Yasmin forteller at hun barberte beina sine i begynnelsen av et tidligere forhold. Så spurte eksen om hun kunne barbere magen sin. Etter at hun gjorde det veldig klart at hun ikke likte å barbere seg, og at barbert mage var noe han bare kunne glemme, spurte han aldri igjen.

Hårete legger ble han også vant til.

Trange idealer

Mina mener at den rådende tanken om at kvinner skal ha hårløs kropp kan endres, men at det ikke er den enkeltes ansvar å stå imot hårfjerningspresset, men at det heller er et samfunnsansvar å fjerne det.

Hun påpeker at idealene skaper en trang ramme som alle skal passe inn i, noe som kan være farlig.

- Det nytter ikke å endre kroppsidealet til – tja, la oss si en tjukk, hårete dame. Problemet er at en idealkropp fins; ikke hvordan den ser ut.

Hun ønsker at media kunne vise et mangfold av kropper, og at all reklame som er retusjert burde merkes med en advarsel om at bildet er manipulert. Et forbud mot retusjert reklame bør være målet, mener hun.

- For å bli kvitt presset om å fjerne kroppshår, må vi finne fram voksstripene og ta problemet ved rota.

Stjerner med kroppshår

Mina roser Yasmin for å gå mot strømmen, men legger også til at både Yasmin og kvinner som henne er helt vanlige folk - med helt vanlig kroppshår.

Likevel hjelper det at stjerner som Miley Cyrus og Madonna legger ut bilder der de stolt viser frem hår på underarmen.

- Det hadde foreksempel vært sykt fett hvis Taylor Swift spilte konsert med ubarberte armhuler!

Foto: Getty Images & skjermdump
Foto: Getty Images & skjermdump

Denne saken er først publisert hos Klikk.no

Personvernpolicy