Stort sikkerhetshull på Android-telefoner

Det er grunn til å være ekstra oppmerksom hvis du mottar en MMS med medieinnhold du ikke vet hva er.
Det er grunn til å være ekstra oppmerksom hvis du mottar en MMS med medieinnhold du ikke vet hva er. Foto: Hugo Marie / Epa / NTB Scanpix

Angrepet på telefonen kan skje uten at du oppdager det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innebygd i anroidsystemet ligger et multimediebibliotek kalt Stagefright, som håndterer diverse populære medieformater, skriver sikkherhetsselskapet Zimperium.

Hele 95 prosent av verdens smarttelefoner som bruker Android kan være sårbare for feilen som Zimperium har oppdaget. Det er omtrent en milliard smarttelefoner av typen totalt i bruk verden over.

Telefonen angripes blant annet ved at du mottar en MMS med en mediefil som utnytter feilen i Stagefright. Filen du mottar er kort sagt en elektronisk trojansk hest som ønsker å ta kontroll over enheten din uten at du merker det.

Det snedige, sett fra angripernes side, er at mottakeren ikke trenger å åpne meldingen for at filen skal åpnes. Meldingen blir så slettet av seg selv, og noen med uærlige hensikert har tilgang til telefonen din.

Tradisjonelle angrep foregår ved at du selv må åpne det infiserte innholdet, men dette kan altså i teorien skje mens du sover, skriver Fortune.

Google, som lager Android-systemet, har blitt gjort klar over problemet og jobber med å fjerne feilene.

– Vi tar brukernes sikkerhet veldig seriøst og en patch (oppdatering til telefonen, journ. anm) har allerede blitt gjort tilgjengelig for alle enheter, opplyser Google til Fortune.