Historisk: Zion (8) fikk nye hender etter transplantasjon

For aller første gang har amerikanske kirurger klart å transplantere nye hender og underarmer fra en donor til et barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Zion Harwey fra Baltimore var bare to år gammel da en alvorlig infeksjon gjorde at han mistet både begge hender og føtter. To år senere måtte han få en nyretransplantasjon fra moren for å holde seg i live.

Men det har ikke lagt noe demper på humøret til den nå åtte år gamle gutten. Han har fått proteser for føttene og kan gå og løpe som andre barn på sin alder. Han har også lært å både spise, skrive og spille videospill uten hender.

Stor operasjon

Men nå har Zion blitt historisk. For som første barn noensinne har han fått muligheten til en håndtransplantasjon fra en donor.

Les også: Har gjennomført full ansiktstranplantasjon

I juli fikk han en passende donor og etter en seks timer lang operasjon, der minst 12 kirurger hos Penn Medicine and Childrens Hospital i Philadelphia jobbet sammen med en horde sykepleiere og flere anestesisykepleiere, kunne overlege L. Scott Levin meddele til moren Pattie Ray at sønnen hennes nå hadde to hender igjen.

Se sykehusets egen rørende video av historien til Zian og operasjonen øverst.

Operasjonen ble gjennomført ved at donorens hender og underarmer ble festet ved å binde knokler, blodårer, nerver, muskler sener og hud. Et avgjørende øyeblikk i operasjonen var om Zions blod ville flyte gjennom blodårene i hendene.

I tillegg ble det festet plater og skurer mellom Zion og de nye hendene.

Følg ABC Nyheter på Instagram - en annerledes nyhetskanal

–Monumentalt skritt

Det store spørsmålet nå er om guttens nye hender vil vokse i takt med hans egen kropp. Ifølge legen er det store sjanser for det, siden Zian allerede kan bevege fingrene på sin nye hånd.

– Dette er et monumentalt skritt. Jeg håper personlig at vi kan hjelpe mange flere pasienter som Zion i fremtiden, sier Levin til Baltimore Sun.

Zion skal nå gjennom måneder med opptrening og terapi for å øke mobiliteten i armene.

Les også: «Vår nydelige datter trenger et nytt hjerte»