Alltid skråsikker? Da er det større sjanse for at du tar feil

Ny forskning viser at de som alltid er skråsikre i sin sak, lettere tar til seg falsk informasjon. Foto: Colourbox
Ny forskning viser at de som alltid er skråsikre i sin sak, lettere tar til seg falsk informasjon. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie tyder på at de som alltid er skråsikre på at det de sier er sant, ikke nødvendigvis er de som sitter med mest kunnskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forskerne bak den amerikanske studien har vi har en tendens til å hevde at vi vet mer enn vi egentlig gjør – noen ganger i så stor grad at vi ender med å påstå at vi har kunnskap om noe som ikke eksisterer. Dette melder forskning.no

I studien har forskerne prøvd å finne ut hvorfor noen av oss er mer troende til å bli lurt enn andre. De gjorde flere eksperimenter med rundt 100 deltakere i hver runde for å finne ut om de som er mer skråsikre vet mer, eller om de har lettere for å bli lurt enn andre.

Les også: Forskere undersøker om røyking fører til psykose

Kan ord som ikke finnes

I det ene forsøket ble deltakerne spurt om økonomi. Her ble de bedt om å svare på hvor godt de kjente til forskjellige økonomi-begreper. Samtidig tok de en quiz som avslørte hvor mye de egentlig kunne om emnet.

Deltakerne ble bedt om å fortelle hvilken kjennskap de hadde til 15 forskjellige begreper, fra «aldri hørt om» til «svært god kjennskap». Her hadde forskerne også lagt inn begreper som de fant på selv, og som egentlig ikke eksisterer. Det viste seg at de som var mest skråsikre i sin besvarelse, påstod at de kjente til de begrepene, som da kun var oppspinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer selvtillit – sluker falsk informasjon

Faktisk kunnskap om emnet forstyrret ikke forholdet mellom skråsikkerhet og feilslutninger. Deltakerne med mest kunnskap var også mer troende til å ta feil. Men selvtillit var den egenskapen som i størst grad hang sammen med troen på falsk informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne er usikre på hva som er bakgrunnen for dette resultatet. Kanskje personer som tror at de har kunnskap om økonomi, tenker at de burde kunne begrepene, og derfor synes de virker troverdig. Eller at de lettere søker i hukommelsen etter noe som ligner, og synes ordet høres gjenkjennelig ut selv om det ikke er det.

Les også: Forskere: – Mental trening like effektivt som anti­de­pres­siva

Skummelt resultat

Resultatene ble de samme da deltakerne også ble spurt om biologi, litteratur, filosofi og geografi.

Jo mer en deltaker hevdet at han kunne noe om emnet, desto oftere tok han oppdiktede fakta for god fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv da deltakerne ble advart om at noen av begrepene var oppdiktet, var de skråsikre mer troende enn andre til å omfavne dem. Ettersom de fortsatte å hevde at de falske begrepene var sanne, ser det ut til at de faktisk tror på dem selv.

Det er skummelt, mener forskerne, fordi det tyder på at personer som tror at de vet, er mindre mottakelige for ny kunnskap. Det å la seg lure av falsk informasjon er en større trussel enn mangel på viten, konkluderer de.

Les også: Smart, men lat? Her er jobbene for deg